زمانی که سودآوری زیاد به انباشت سرمایه منجر شود، باید سیستم خود را بازتولید کند و به همین منظور، باید خود را «توسعه» دهد. بر همین اساس مفهوم «توسعه» پا به عرصه تاریخ اجتماعی و سیاسی جامعه میگذارد.
جوایز علمی زیادی در دنیا به دانشمندان حوزههای مختلف علمی اعطا میشود؛ جوایزی که بهدنبال تشویق علمجویان و ترویج نوآوری برای بهبود زندگی بشر از طریق دستاوردهای علمی است.
اصفهان با وجود قدمت تاریخی خود در حوزه تحقیقات باستانشناسی دچار فقر جدی است. چند سال قبل با حفر چهارمتری چهارباغ و لایهنگاریهای عمیق، اطلاعاتی از ششهزار سال قبل و بقایایی از دوران ساسانیان کشف شد؛ اما این کاوشها به محدوده طولی چهارباغ محدود شد.
در این گزارش از طیف متنوعی از شهروندان خواستهام تا آنچه از اصفهانِ سالها و دهههای قبل به خاطر دارند را روایت کنند، تا شاید بتوانیم مروری هرچند مختصر بر تاریخ شفاهی این شهر و تحولاتی که طی چند دهه اخیر از حیث فیزیکی و اجتماعی در آن رخداده، داشته باشیم.
وقتی آلودگیهای بصری بر ذهن، روح و روان مردم شهر تأثیر بگذارد، بهرهمندی آنها از امکانات شهر کاهش یافته و حتی نمیتوانند در شهری مثل اصفهان زیباییهای آثار تاریخی را به خوبی درک کنند.
تعاریف متعددی درباره «شهر سالم» و مؤلفههای آن شکل گرفته تا به دنبال آن الگو و ساختاری برای تأمین سلامت شهرها ارائه شود و در دسترس مدیران شهری قرار گیرد؛ ساختاری که در آن نه فقط متولیان و مدیران شهر بلکه شهروندان نیز سهم قابل توجهی دارند.
محله ابر از سمت شرق با میدان اریسون، از جنوب با بلوار جی غربی و خیابان اریسون و از غرب با خیابان اللهاکبر محدود شده و با محلههای تالار، بوزان، شهید رجائی، کنگاز و سلطانآباد مجاورت دارد.
ایستگاههای مترو اگرچه محل عبور افرادی است که با عجله از ترافیک شهرهای شلوغ فرار میکنند یا میخواهند با کمترین هزینه خود را به مقصد برسانند؛ اما برخی از آنها آنقدر زیبا هستند که پای گردشگران را هم به خود باز میکنند.
اکنون هویت چهارباغ مخدوش شده و شهرداری در قبال آن مسئول است؛ همانطور که در برابر کالبد آن مسئول است و این مسئله مهمی است. سلب مسئولیت از شهرداری و ارجاع مسائل چهارباغ به مردم بهمثابه پاککردن صورتمسئله است.
«چهارباغ»! همین واژه ساده که در ظاهر یکی دو معنا بیشتر نمیشود از دل آن بیرون کشید، برای مردم یک شهر و چه بسا یک سرزمین دارای معانی متعددی است.
در این گزارش تلاش کردیم در مصاحبه با مسعود موسویزاده کاشیپز، پژوهشگر معماری، و وحید مهدویان، معاون شهرسازی و معماری شهرداری اصفهان، نگاهی به وضعیت هتلهای اصفهان از منظر تناسب با بافت و فرهنگ اصفهان داشته باشیم.
یک شهروند یا جهانگردی که از مسجد بی نظیر شیخ لطفالله بازدید میکند و بهره روحی از زیباترین مسجد جهان در قرن یازدهم میبرد، وقتی با مجسمههای عجیبغریب سطح شهر مواجه میشود، چه توجیهی میتواند او را آرام کند!؟