به گزارش اصفهان زیبا؛ کمکاری تیروئید از بیماریهای متابولیسمی است که نیاز به پیگیری و درمان دارد؛ زیرا بیتوجهی به آن خطرساز است و میتواند به بدن آسیب بزند. از همین رو گفتوگویی با دکتر امیررضا گوهریان، فوق تخصص غدد و عضو هیئت علمی دانشگاه علومپزشکی اصفهان ترتیب دادیم تا حاصل آن را برای شما بازگو کنیم:
عملکرد تیروئید
عملکرد تیروئید از طریق هورمونی انجام میشود که به آن لوتیروکسین میگویند. حال وقتی غده از ترشح کافی هورمون لوتیروکسین سدیم بازمیماند و قادر به انجام صحیح عملکرد خود نیست، به این حالت کمکاری تیروئید میگویند. اما آنچه برای عملکرد بهتر تیروئید نقش مهمی دارد، مادهای به نام«ید» است.
کمبود ید در بدن باعث بروز عوارضی نظیر: افزایش وزن(چاقی)، خستگی مفرط، ریزش مو، خشکی پوست و اختلال شناختی میشود. بنابراین با توجه به نقش اصلی ید در عملکرد مطلوب غده تیروئید، این ماده معدنی در سلامت کلی بدن اهمیت زیادی دارد.
اما بهطور کلی از نقشهای ید در سلامت بدن میتوان به تاثیر آن در متابوليسم انرژی، تحريك پروتئينسازی، تكامل سيستم عصبی و رشد طولی استخوان اشاره کرد.
علل بروز
علت اصلی بروز کمکاری تیروئید، اختلال در سیستم خودایمنی است، این اختلال باعث تخریب سلولهای ترشحی غده تیروئید میشود که در این حالت علائمی در بدن فرد مبتلا ایجاد میشود، علائمی که میتواند به عنوان هشدار محسوب شود.
علائم
علائم بروز کمکاری تیروئید عبارتاند از:
خستگی و خوابآلودگی
احساس ضعف و بیحالی
ایجاد ورم در دور چشم
افزایش وزن و ادم
یبوست
ریزش موهای سر و ابروها
شکنندگی موهای سر و تغییر در کیفیت موها
اختلال در قاعدگی و ناباروری و حتی سقطجنین در خانمها
راه تشخیص بیماری
این بیماری، از طریق علائم آن قابل شناخت است، اما برای اطمینان نیاز به آزمایش است، بهخصوص برای تعیین میزان شدت بیماری باید آزمایش انجام شود تا میزان دوز قرص برای بیمار مشخص و تجویز شود.
راهکار پیشگیری
بهطورکلی بیماریهایی که منشا خودایمنی دارند، قابل پیشگیری نیستند و این موضوع تا زمانی که اختلال در سیستمایمنی وجود دارد، ثابت است.
درمان
برای درمان سالها است که مصرف قرص لوتیروکسین سدیم تجویز میشود؛ دارویی که دوز آن با توجه به شدت بیماری (از 25 میکروگرم تا 250 میکروگرم) تعیین میشود.
این دارو میتواند بیماری کمکاری تیروئید را کنترل کند و از پیشرفت آن جلوگیری کند. زمان مصرف آن هم معمولا صبح ناشتا است.
تاثیر غذا بر روند بیماری
وقتی علل بروز کمبود ید اکتسابی است، مصرف موادغذایی خاصی به درمان کمک میکند؛ اما وقتی بیماری اکتسابی نیست، غذا چندان تاثیری در بهبودی ندارد. معمولا ابتلا به کمکاری تیروئید در سنین کودکی و نوجوانی غیراکتسابی محسوب میشود و درمان سریعتر پیش میرود؛ ولی مبتلاشدن به کمکاری تیروئید در سنین بزرگسالی که اکتسابی محسوب میشود، درمان به درازا میکشد یا اینکه تا آخر عمر این افراد باید تحت کنترل و مداوا باشند.
در کل غذاهایی که حاوی ید هستند، برای مبتلایان به کمکاری تیروئید توصیه میشود؛ محصولاتی که هم میتواند حیوانی باشد و هم از نوع گیاهی در نظر گرفته شود.
از جمله محصولات حیوانی که میتوان به آنها اشاره کرد، شامل: ماهی دریایی، تخممرغ و لبنیات است. از محصولات گیاهی هم میتوان جلبک، انواع کلم، سیب زمینی، لوبیاسفید و لوبیاسبز و… را نام برد.
در ضمن بهتر است از سبزیجاتی مثل سویا استفاده نشود.
میزان مصرف ید
طبق اعلام انستیتو ملی بهداشت، مقدار مصرف توصیه شده روزانه ید، در مردان و زنان بزرگسال 150 میکروگرم است. لازم به ذکر است معمولا یک قاشق چایخوری نمک یددار حاوی 250 میکروگرم است.
میزان توصیه شده ید مصرفی برای زنان باردار به میزان قابل توجهی بالاتر و حدود 220 میکروگرم است.
با توجه به اینکه خطر کمبود ید در دوران بارداری به شدت افزایش مییابد، مصرف روزانه یک مکمل ویتامین پیش از بارداری که حاوی 150 میکروگرم ید است، برای افرادی که تمایل به بارداری دارند، توصیه میشود.
البته باید توجه داشت که مصرف این مکمل با نظر متخصصین باشد تا میزان دوز آن به خوبی مشخص شود.
والا تا جایی که شنیدم و خوندم کلم و خانواده کلم و ترب برای تیرویید بده . در ضمن ای کاش غذاهای کم کاری و پر کاری رو منفک می نوشتید.
همچنین بنویسید که چرا از کم کاری یک دفعه پر کاری رخ میده؟
سلام متن بسیار مفید و کاربردی است
تشکر