آتش‌نشانی روی ریل هوشمندسازی

روز گذشته آتشپاد دوم ابراهیم مطلبی، مدیرعامل سازمان آتش‌نشانی و خدمات ایمنی شهرداری اصفهان به همراه معاونانش در صدر سالن کنفرانس کتابخانه مرکزی قرار گرفتند تا به مناسبت 7 مهر، روز آتش‌نشانی و خدمات ایمنی، ضمن ارائه گزارشی از فعالیت‌های این مجموعه، پاسخگوی پرسش‌های خبرنگاران باشند.

آتش‌نشانی روی ریل هوشمندسازی - اصفهان زیبا

به گزارش اصفهان زیبا؛ روز گذشته آتشپاد دوم ابراهیم مطلبی، مدیرعامل سازمان آتش‌نشانی و خدمات ایمنی شهرداری اصفهان به همراه معاونانش در صدر سالن کنفرانس کتابخانه مرکزی قرار گرفتند تا به مناسبت 7 مهر، روز آتش‌نشانی و خدمات ایمنی، ضمن ارائه گزارشی از فعالیت‌های این مجموعه، پاسخگوی پرسش‌های خبرنگاران باشند.

استفاده از نردبان ۶۴ متری در آتش‌نشانی تا شش ماه آینده، حرکت به سوی هوشمندسازی، هفت‌هزار و ۵۵۴مورد عملیات حریق و حوادث در شش‌ماهه نخست امسال به ثبت رسیده است، مرداد بیشترین تعداد حریق و حادثه با تعداد  ۱۴۴۱ و فروردین کمترین تعداد حادثه و حریق در اصفهان رخ داده است، نجات سه‌هزارو ۲۱۰ شهروند به همت نیروهای آتش‌نشانی، ۸۳ مورد حوادث مرتبط با کوه گزارش شده است.

«تکمیل تجهیزات برای اجرای عملیات در ساختمان‌های بلندمرتبه»، «بسترسازی برای به‌کارگیری آتش‌نشان زن»، «به‌دنبال کار پوپولیستی نیستیم»، «تجهیز آتش‌نشانی اصفهان به سگ‌های جست‌وجوگر»، «ناایمنی بازار بزرگ اصفهان» و «پای ایمنی شهر اصفهان ایستاده‌ایم»، از مهم‌ترین موضوعاتی بود که در این نشست مطرح شد.

در این گزارش اهم صحبت‌های آتشپاد دوم ابراهیم مطلبی و در ادامه صحبت‌های امید باقری، رئیس اداره برنامه‌ریزی و توسعه سازمان آتش‌نشانی و خدمات ایمنی شهرداری اصفهان روایت شده است.

پای ایمنی شهر اصفهان ایستاده‌ایم

سازمان آتش‌نشانی یک سازمان بحران‌مدار به حساب می‌آید که رسالت آن، نجات جان و مال انسان‌هاست؛ بنابراین این سازمان باید با تجهیزات به‌روز، بهترین عملیات را در کمترین زمان ممکن به شهروندان ارائه دهد.

نیروهای آتش‌نشانی جان خود  را برای نجات جان دیگران فدا می‌کنند. سازمان آتش‌نشانی در سنجش و تعیین شاخصه‌ها برای خود سخت می‌گیرد تا برای نجات افراد خدمات بهتری در کمترین زمان ممکن ارائه دهد؛ زیرا پای ایمنی شهر اصفهان قسم خورده‌ایم.

بر اساس آمارها، عمر نیروهای آتش‌نشانی پس از بازنشستگی به دلایل مختلف کوتاه است؛ زیرا ریه‌های اغلب نیروهای آتش‌نشانی به دلیل قرارگرفتن در حجم زیاد دودها در حریق‌ها برای نجات جان انسان‌ها دچار مشکل است.

در این راستا شایسته است از شهدای آتش‌نشان یادی کنیم که مخلصانه و صادقانه جان خود را نثار کردند. امسال برای سومین سال یاد شهید عزیزالله اکبری، شهید آتش‌نشان اصفهان را گرامی می‌داریم.

هرروز صبح نیروهای آتش‌نشانی به درگاه خداوند نیایش می‌خوانند و از خداوند طلب می‌کنند که به آن‌ها قدرتی برای نثار جان خود برای نجات جان دیگران عطا کند. درصدد تقویت این روحیه در بین نیروهای آتش‌نشانی هستیم.

نیروهای آتش‌نشانی شهرداری اصفهان از سردار دل‌ها، شهید سلیمانی، آموخته‌اند که «فرمانده عملیات به نیروهایش نمی‌گوید بروید، بلکه به نیروها می‌گوید بیایید.»

برای کاهش صدمات جسمی و روحی نیروهای آتش‌نشانی مسائل مختلف رفاهی را همچون دیگر کارکنان شهرداری اصفهان در نظر گرفته‌ایم؛ البته در حد توان در بحث رفاهیات برای نیروهای خود اقدامات مضاعفی انجام می‌دهیم.

استرس و نگرانی در بین خانواده‌های آتش‌نشانی نیز وجود دارد که مداوم جویای حال همسران خود هستند. حفظ روحیه و رسیدگی به حال نیروهای آتش‌نشانی از ضروریات است و در زمینه حقوق و مزایا نسبت به دیگر شهرهای کشور قابل‌قبول بوده است.

پیش به‌سوی هوشمندسازی

حرکت از روش‌های سنتی به‌سوی هوشمندسازی را در اولویت خود قراردادیم. در این راستا از سربازان نخبه جذب شده و نخبگان مشغول به فعالیت در سازمان به نحو مطلوب بهره بردیم تا سازمان برای حرکت به سمت حرفه‌ای‌ترشدن گام بردارد.

درصدد استفاده از خدمات فناورانه برای حرفه‌ای‌ترشدن عملیات‌های این ناوگان هستیم. در حال حاضر اعزام مأموران کنترل عملیات از حالت سنتی خارج شده و به‌صورت پیشرفته از طریق مسیریابی دیجیتال انجام می‌شود.

برای هوشمندسازی سازمان آتش‌نشانی شهرداری اصفهان اقدامات مختلفی انجام شده است. سیستمی در سازمان آتش‌نشانی شهرداری اصفهان به‌عنوان یک ابتکار منحصربه‌فرد در سطح کشور در حال استفاده است که شناسایی موقعیت دقیق جغرافیایی درخواست‌کننده از طریق تماس تلفنی با سازمان آتش‌نشانی است. این سیستم تنها در اصفهان برقرار شده است.

در حال حاضر مبتنی با این سیستم، فرمانده شیفت که در محل حریق حادثه اعزام می‌شود با استفاده از تبلتی که داخل خودرو نصب است، علاوه‌بر سهولت حضور در محل حادثه، مسیرهای یک‌طرفه، دوطرفه و شیرهای هیدرانت آتش‌نشانی، حتی عرض معابر عبوری و مشخصات محلی را که دچار حریق شده، تشخیص می‌دهد؛ همچنین در راستای هوشمندسازی ناوگان آتش‌نشانی این امکان فراهم شده است که تمام تصاویر موقعیت حادثه و حریق که نیروهای آتش‌نشانی اعزام شده‌اند از طریق فرماندهان به ستاد فرماندهی آتش‌نشانی شهرداری اصفهان ارسال می‌شود و امکان تصمیم‌گیری در لحظه برای دیگر فرماندهان فراهم است.

نصب سنسورهایی در مخازن کف و آب خودروهای آتش‌نشانی از دیگر اقدامات در مسیر هوشمندسازی است که به لحظه میزان مصرف کف و آب را به اتاق فرماندهی ارسال کرده و این کار برای نخستین‌بار در کشور توسط سازمان آتش‌نشانی شهرداری اصفهان برای مدیریت بحران‌ها انجام شده است.

حرکت به سمت هوشمندسازی در عرصه تجهیزات ناوگان آتش‌نشانی ضروری است. خرید پهپاد کاوشگر در نوع خود بی‌نظیر است که مجهز به دوربین دید در شب، دوربین ترمال و واید بوده و می‌توان از آن برای عملیات‌های جست‌وجو و نجات در شب، حریق و کوهستان استفاده کرد.

به دنبال کار پوپولیستی نیستیم

سازمان آتش‌نشانی شهرداری تهران آتش‌نشان بانو استخدام کرده است؛ اما بررسی‌ها نشان می‌دهد که در حال حاضر از قابلیت‌ها و ظرفیت‌های آن‌ها استفاده نمی‌شود. اگر بخواهیم در اصفهان چنین اقدامی را در دستور کار قرار دهیم باید زیرساخت‌های لازم را فراهم کنیم؛ زیرا ما به دنبال کار پوپولیستی نیستیم.

بیشترین تعداد حریق و حادثه در روزهای جمعه رخ می‌دهد و در ساعات ظهر تا عصر بیشترین گزارش حوادث و حریق اعلام شده است. هر ۲۴ساعت آتش‌نشان‌ها در ایستگاه‌های بیست‌وهفت‌گانه سطح شهر حضور دارند. ۲۴مورد میانگین تعداد حریق و حادثه در روز است و شامل تمام مأموریت‌هایی می‌شود که شهروندان به امدادرسانی مأموران آتش‌نشانی نیاز دارند.

انجام ۷هزار و ۵۵۴ مورد عملیات در شش‌ماهه امسال

تعداد آمار حریق و حوادث در شش‌ماهه نخست امسال هفت‌هزارو۵۵۴مورد عملیات بوده که سه‌هزارو۲۵۳مورد از این تعداد حوادث و دوهزارو۹۹۵ مورد حریق است؛ البته تعدادی هم عملیات خدمات ایمنی از سوی سازمان آتش‌نشانی به شهروندان ارائه می‌شود که جدای از این آمار است.

در مردادماه بیشترین تعداد حریق و حادثه با تعداد ۱۴۴۱ و کمترین تعداد حادثه و حریق در فروردین‌ماه رخ داده است.

در ماه‌های گرم سال همچون خرداد و تیر، بیشترین تعداد حوادث مربوط به رؤیت مار است که این ماه‌ها در نزدیکی زمین‌های کشاورزی و باغ‌ها و جوی‌های آب دیده می‌شوند و نیروهای آتش‌نشانی اقدام به زنده‌گیری مارها کرده‌اند؛ البته تاکنون هیچ مورد گزارشی از ایجاد حادثه از سوی مار برای شهروندان نداشته‌ایم.

بیشترین تعداد حریق و حادثه را در روزهای جمعه تجربه کرده‌ایم و در ساعات ظهر تا عصر بیشترین گزارش حوادث و حریق اعلام شده است.

نجات ۳هزار و ۲۱۰ شهروند به همت نیروهای آتش‌نشانی در شش‌ماهه نخست سال

نجات افراد یکی از رسالت‌های خطیر نیروهای آتش‌نشانی است. در این راستا در شش‌ماهه نخست سال سه‌هزارو ۲۱۰ نفر از شهروندان توسط نیروهای آتش‌نشانی نجات‌یافته‌اند که بیشترین تعداد آن‌ها متعلق به افراد محبوس در آسانسور است و از تعداد نجات‌یافتگان ۵۴ درصد مرد و ۴۶ درصد متعلق به زنان است.

بیشترین تعداد فوتی‌ها متعلق به حوادث تصادف جاده‌ای است. از نظر تعداد عملیات در موارد مختلف بیشترین موارد شامل تعداد محبوسی داخل آسانسور، مهار و نجات حیوانات، محبوسی در اماکن، تصادفات، گیرکردن حلقه در انگشت، رؤیت مار، سقوط درخت و آب‌گرفتگی بوده است.

۸۳مورد حوادث مرتبط با کوه گزارش شده است

در شش‌ماه نخست امسال نیروهای آتش‌نشانی به محل برای عملیات نجات اعزام شدند. یافتن موقعیت دقیق درخواست‌کننده، ایمن‌سازی مسیر و رسیدن نیروی آتش‌نشان به موقعیت از سختی‌های کار نجات در کوهستان است.

تکمیل تجهیزات برای اجرای عملیات در ساختمان‌های بلندمرتبه

تکمیل تجهیزات برای اجرای عملیات در ساختمان‌های بلندمرتبه، یکی دیگر از عرصه‌هایی است که سازمان در آن ورود کرده است. بسیاری از ساختمان‌های بلندمرتبه شهر پایان کار نداشته و تأیید نهایی از آتش‌نشانی ندارند؛ درحالی‌که این منازل فروخته‌شده و در آن‌ها افرادی ساکن هستند؛ ازاین‌رو در صورت بروز حادثه انتقال آب به طبقات بالا بسیار سخت است.

ساختمان‌های ایمن بلندمرتبه‌ای نیز در شهر وجود دارد که تأییدیه‌های آتش‌نشانی را هم دریافت کرده‌اند؛ اما خاموش‌کردن سیستم‌های اطفای حریق برخی از ساختمان‌های شهر پس از گرفتن تأییدیه‌های آتش‌نشانی از چالش‌هاست.

در این راستا ۱۵۰ ساختمان مهم شهر را برای بررسی سیستم‌های اطفای حریق شناسایی کرده‌ایم. سیستمی با نام «لینک سیستم اطفای حریق ساختمان به ستاد فرماندهی آتش‌نشانی» در این راستا طراحی شد که شش ساختمان مهم شهر به ستاد فرماندهی آتش‌نشانی به‌صورت برخط متصل شده و کارکرد سیستم‌ها به صورت برخط بررسی می‌شود.

چنانچه در طول شبانه‌روزی سیستم استقرار یافته در ساختمان پیغام خطا و هشدار ارسال کند، نیروهای آتش‌نشانی سریع به محل اعزام می‌شوند. این سیستم طراحی‌شده امروز (پنجشنبه) رونمایی می‌شود که ساختمان فاوای شهرداری اصفهان ازجمله این ساختمان‌هاست.

اجرای «سامانه پایش زمان»

«سامانه پایش زمان» از دیگر اقدامات در راستای هوشمندسازی سازمان آتش‌نشانی شهرداری اصفهان بوده که به‌منظور سنجش زمان طلایی برای نجات افراد و اعزام نیروهای آتش‌نشانی در کمترین زمان ممکن از ایستگاه آتش‌نشانی پیش‌بینی‌شده است.

زمان استاندارد جهانی اعزام نیروی آتش‌نشانی از ایستگاه‌ها، زیر یک دقیقه است که زمان اعزام نیروهای آتش‌نشانی شهرداری اصفهان روی ۴۰ ثانیه قرار دارد و ما به‌صورت مستمر در پی کاهش زمان اعزام نیروهای آتش‌نشانی از ایستگاه‌های بیست‌وهفت‌گانه به محل حادثه هستیم.

از دیگر اقدامات مفیدی که با تلاش نیروهای این سازمان صورت گرفته، تجهیزکردن آتش‌نشان‌ها به دستگاه تنفسی شخصی، تکمیل تجهیزات و لباس‌های مقابله با مواد شیمیایی است.

امیدواریم پهپاد آتش‌نشان به ناوگان این سازمان اضافه شود

دوربین دید در شب پهپاد کاوشگر، کانون حریق را به‌راحتی می‌تواند مشخص می‌کند. این پهپاد از اپراتور خود می‌تواند ۱۵ کیلومتر فاصله بگیرد. در این راستا هشت خلبان از بین نیروهای آتش‌نشانی نیز برای این پهپاد آموزش دیده‌اند.

امیدواریم تا پایان سال، پهپاد آتش‌نشان به ناوگان این سازمان اضافه شود تا در مواقعی که امکان بلندکردن نردبان آتش‌نشانی نیست، این پهپاد لوله آب آتش‌نشانی را بلند کرده و اقدام به اطفا  کند.

ورود سگ‌های جست‌وجوگر به سازمان آتش‌نشانی

تمام ایستگاه‌های آتش‌نشانی به موتورسیکلت اطفای حریق مجهز هستند و برای بسیاری از عملیات‌ها مثمر ثمر است. سازمان آتش‌نشانی شهرداری اصفهان اولین آتش‌نشانی است که مجهز به سگ‌های جست‌وجوگر شده و در حال حاضر محل آموزش و نگهداری این سگ‌ها در ایستگاه شماره ۱۰ آتش‌نشانی در خیابان امام خمینی (ره) است.

قرارداد بزرگ‌ترین نردبان موجود در کشور منعقد شده است. این نردبان ۶۴ متری به قیمت ۱۲۰ میلیارد تومان با موافقت شورای اسلامی شهرداری اصفهان خریداری شده و تا شش ماه آینده به تجهیزات سازمان آتش‌نشانی این کلان‌شهر اضافه خواهد شد.

وجود ۱۴۰ انبار ناایمن در سطح بازار اصفهان

۱۴۰ انبار ناایمن در سطح بازار داریم که همگی بدون مجوز و کارگاه‌های طلاسازی در بازار با کپسول‌های اکسیژن و گاز مایع خطرآفرین است. برای ایمن‌سازی بازار بزرگ اصفهان، اقدامات متعددی انجام شده است.

قرار بر این است که یک کیلومتر از بازار به سیستم خشک و تر ایمنی (شامل منبع آب و لوله‌های اطفا) به همت سازمان نوسازی و بهسازی شهر اصفهان و منطقه 3 شهرداری اصفهان با هزینه بالغ‌بر  ۱۵میلیارد تومان انجام شود.

تمام تلاش خود را در سطح امدادرسانی سریع در بازار بزرگ می‌کنیم؛ اما باید کسبه به بحث خودایمنی برسند و موارد ایمنی توسط مغازه‌ها رعایت شود.

در ادامه این نشست امید باقری، رئیس اداره برنامهریزی و توسعه سازمان آتشنشانی و خدمات ایمنی شهرداری اصفهان هم صحبت کرد.

تعامل آتش‌نشانی اصفهان با ۱۵ شرکت دانش‌بنیان و ۵ دانشگاه معتبر کشور

سازمان آتش‌نشانی اصفهان با بیش از ۱۵ شرکت دانش‌بنیان و پنج دانشگاه معتبر کشور همکاری و تعاملات لازم را دارد و در این راستا در حال انجام بسیاری از پروژه‌ها با این شرکت‌ها هستیم.

پهنه شهر اصفهان را از طریق ۳۲ معیار همچون معابر کم‌عرض، ساختمان‌های بلندمرتبه، بافت فرسوده، موقعیت‌های استراتژیک و نقاط مخاطره‌آمیز شهر با تعاملی که با ارگان‌ها داشته‌ایم احصا کرده‌ایم که در قالب پهنه‌بندی خطر حریق شهر اصفهان در حال اجرا هستیم.

بیشترین بافت فرسوده شهر در منطقه 3 است که ۱۰درصد از تعداد حریق را در این منطقه شامل می‌شود. یکی از پروژه‌های بزرگی که در این زمینه کار کردیم، پروژه ارزیابی ریسک بناهای تاریخی بوده است که به‌طور کامل و آزمایشی میدان امام (ره) و بازمانده حاشیه آن بررسی شد و حتی مواد موردنیاز برای اطفای حریق هم موردبررسی قرار گرفت.

فراخوان ارزیابی ریسک حریق در بازار اصفهان انجام شده است و در پی انتخاب فرد محق این مهم هستیم. پیرو تدوین سند تکنولوژی در سازمان آتش‌نشانی با بهره‌گیری از متخصصان داخلی سازمان، آتش‌نشانان نخبه و علاقه‌مند به مباحث نوآوری، هسته فناورانه سازمان آتش‌نشانی را تشکیل دادیم و مدیریت تکنولوژی را در سازمان آتش‌نشانی مستقر کردیم.

با توجه به نیازسنجی‌های پژوهشی و فناورانه که به‌صورت ادواری در تمام سازمان انجام می‌گرفت، تمام چالش‌ها در هسته فناوری سازمان ارزیابی و برای رفع‌کردن آن، پیشنهاد‌ها ارائه و فازبندی‌های لازم اجرا  می‌شود.

تدوین نقشه راه تکنولوژی سازمان

نقشه راه تکنولوژی سازمان یکی از موضوعاتی است که برای تدوین سند تکنولوژی سازمان مدنظر قرار گرفته است. پس از انجام بررسی اولویت‌بندی‌ها و نیازسنجی‌های سازمان تا سال ۱۴۰۵، نقشه راه تکنولوژی را به‌طور کامل تدوین کردیم.

برای اختلاف سطح‌ها در بازار بزرگ، موتورهای چهارچرخ در سازمان آتش‌نشانی به‌کار گرفته شده است. کارگروهی به نام HSE (شامل سه بعد سلامت، ایمنی و محیط‌زیست) را در سازمان آتش‌نشانی شهرداری اصفهان تشکیل دادیم.

۹۰درصد افرادی که در این کارگروه حضور دارند دارای تحصیلات علمی و آکادمیک HSE بوده و آتش‌نشان هم هستند. در زمینه محیط ‌زیست و بحث پنل‌های خورشیدی اقدام کرده‌ایم. کف و فوم‌هایی را به کار خواهیم گرفت که دوستدار محیط‌زیست باشد.

افزوده‌شدن بیش از ۱۰میلیارد تومان تجهیزات به‌روز حرفه‌ای به ناوگان نجات در کوهستان

در ادامه هم سرآتشیار مهدی مقدس‌زاده، معاون عملیات سازمان آتش‌نشانی شهرداری اصفهان در خصوص حوادث کوه صحبت کرد.

یک ایستگاه ثابت آتش‌نشانی و پایگاه امدادرسانی در نزدیکی کوه صفه و پایانه صفه قرار دارد؛ همچنین در زمان‌های تراکم جمعیت، تجهیزات و اکیپ‌های تخصصی نجات در ارتفاع و کوهستان در محل کوه صفه حضور داشته و برای بحث عملیات نفس‌گیر در کوهستان امدادرسانی می‌کنند.

بیش از ۱۰میلیارد تومان تجهیزات به‌روز حرفه‌ای خریداری و به ناوگان نجات در کوهستان افزوده شد.