کاربردی‌کردن میراث ناملموس، نجات‌بخشی است؟!

مهارت‌های صنایع دستی و هنرهای سنتی هم یکی از انواع پنجگانه میراث ناملموس محسوب می‌شوند که به‌نظر می‌رسد نسبت به دیگر شاخه‌های میراث ناملموس آشناتر هم هستند. در جدیدترین خبر درباره این حوزه، وزیر میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری که در سفر استانی همدان به سر می‌برد، با بیان اینکه علت عدم‌رونق بسیاری از حوزه‌های صنایع دستی و به فراموشی سپرده‌شدن آن‌ها غیرکاربردی‌بودن این صنایع است، گفت: کاری که هنرمندان مبلمان منبت در ملایر انجام می‌دهند، به‌علت کاربردی‌بودن آن موردتوجه است.

تاریخ انتشار: 00:40 - چهارشنبه 1401/10/28
مدت زمان مطالعه: 2 دقیقه
کاربردی‌کردن میراث ناملموس، نجات‌بخشی است؟!

به روایت روابط عمومی وزارتخانه، عزت‌الله ضرغامی پنجشنبه، ۸ دی‌ماه، بیان کرد: بخش زیادی از ۲۹۹رشته صنایع‌دستی ضمن داشتن همه ارزش‌های هنری، جنبه تزئینی دارند. برخی از این هنرها جنبه ویترینی داشته و تنها حفظ هنر ارزشمند یک هنرمند است؛ اما در زندگی مردم و دنیای مصرف مردم حضور ندارد.
او با اشاره به احیای ۲۰رشته هنری که به علت غیرکاربردی‌بودن به فراموشی سپرده شده بود، مطرح کرد: مبلمان منبت ملایر کاربردی است و مردم به آن نیاز دارند؛ هم زیبایی دارد و هم هنر است و هم به‌عنوان یک نیاز طبیعی مردم در همه جای کشور و دنیا اثر ارزشمند است.

وزیر میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری با تأکید بر اینکه حلقه تولید، فروش و مصرف کاملا در مبلمان منبت ملایر قابل‌مشاهده است، افزود: این کار بسیار ارزشمندی است و من به همه هنرمندان در حوزه مبلمان منبت و همه رشته‌های صنایع‌دستی در ملایر ادای‌احترام می‌کنم. ضرغامی در ادامه مرواربافی را هنری بسیار ارزشمند و از زیباترین و کاربردی‌ترین صنایع‌دستی دانست و گفت: زمینه کار در این حوزه زمینه بسیار خوبی بوده و این هنر جزو افتخارات ملایر است.

او هماهنگی و کارآمدی بین مسئولان در ملایر را نعمتی خواند که ریشه در فرهنگ و گذشته تاریخی این منطقه دارد و مطرح کرد: این شهرستان زمینه و ظرفیت فراوانی دارد. وزیر میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری با تأکید بر توجه به نیازهای مردم گفت: در هیئت‌دولت مصوب شد که هنرمندان رشته‌های صنایع‌دستی از پیمان‌سپاری بارزی معاف شوند؛ در صورتی‌که در مجلس رأی بیاورد، می‌تواند در رونق صادرات و تولید مؤثر باشد.

ضرغامی بر اهمیت کاربردی‌بودن صنایع‌دستی تأکید و به هنرمندان صنعت مبلمان منبت توصیه کرد که تنوع طراحی‌ها را بالا ببرند و کاربری‌تر کار کنند. او با بیان اینکه در حوزه دانش‌بنیان نیاز به تحول داریم، خواستار استفاده از طرح‌های جدید و نوآورانه، بسنده‌نکردن به طرح‌های قدیمی، حمایت از زوج‌های جوان و افراد کم‌بضاعت در بحث خرید مبلمان، استفاده از ظرفیت دانشگاه‌ها برای طرح‌های جدید و سبک و قابل‌حمل‌بودن مبلمان شد.

ضرغامی ایجاد بازارچه‌های دائمی و موقت را یکی از برنامه‌های وزارتخانه برشمرد و یادآور شد: این بازارچه‌ها زمینه را برای معرفی و فروش ملی و جهانی صنایع‌دستی و مبلمان منبت ملایر در آینده فراهم خواهد کرد. طی این مراسم از قالیچه جوزان که از سازمان یونسکو مهر اصالت و نشان ملی دریافت کرده است، رونمایی شد.

این قالیچه در کارگاه جوزان پیچ با پشم دست‌ریس و با رنگ کاملا گیاهی توسط اشرف چگینی‌جوزانی طی یک سال بافته شده است. رنگرز این اثر هنری اسماعیلی حسینی و طراح آن محمد حسینی‌نصب است.

برچسب‌های خبر
اخبار مرتبط
دیدگاهتان را بنویسید

- دیدگاه شما، پس از تایید سردبیر در پایگاه خبری اصفهان زیبا منتشر خواهد‌شد
- دیدگاه‌هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد‌شد
- دیدگاه‌هایی که به غیر از زبان‌فارسی یا غیرمرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد‌شد

یک × 1 =