به گزارش اصفهان زیبا؛ ایمنی در معادن اصفهان آنطور که بایدوشاید جدی گرفته نمیشود. بر اساس آماری که احسان رضایی، رئیس اداره بازرسی کار اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان اصفهان ارائه کرده، 6درصد حوادث فوتی استان مختص معادن است.
استفاده درست و اصولی از ماشینآلات، رفتارهای فردی و استفاده از تجهیزات مناسب در کاهش صدمات معادن نقش مهمی ایفا میکنند؛ اما بهزعم برخی معدنیهای اصفهان هزینهبربودن رعایت این موارد مانع از این میشود که معدنکاران به رعایت نکات ایمنی توجه نشان دهند.
صحبتهای متولیان استان حاکی از این است که علاوه بر بازرسیهای دورهای از معادن توسط صمت اصفهان و سازمان نظاممهندسی معدن، مأموران ایمنی داخل معادن نیز روی مباحث ایمنی نظارت دارند.
مشکل اینجاست که تعداد بازرسها گاهی به اندازهای نیست که نظارت روی معادن در بازه زمانی کوتاهتر انجام شود و علاوه بر این، زمزمههایی به گوش میرسد مبنی بر اینکه مأموران ایمنی داخل معدن اگر برخلاف نظر کارفرماها نظر دهند با تغییر مواجه میشوند؛ به همین خاطر نظارت قوی بر ایمنیها نیست و اگر مأمور ایمنی بخواهد از ادامه کار در بخش ناایمن جلوگیری کند، با تعویض از طرف کارفرما روبهرو میشود و همین موضوع به مخاطرات معدن دامن میزند.
اهمالکاری نسبت به اجرای قوانین ایمنی معدن
اینطور که یک کارشناس معدن به «اصفهانزیبا» میگوید، ایمنی معادن اصفهان مستثنا از معادن کشور نیست؛ مسئله اینجاست که بسیاری از بهرهبرداران به حقوق اولیه خودشان مطلع نیستند. مجموعه قوانینی به نام «کتابچه ایمنی معادن» وجود دارد که در این کتاب قوانینی درباره ایمنی تدوین شده است؛ ولی به خاطر مشکلات و عدمآگاهی بیشتر بهرهبرداران بهنوعی این قوانین به محاق رفته است.
حسامالدین فرهادی تصریح میکند: مطابق قانون، مسئول ایمنی معادن زیر ۲۵ نفر پرسنل، مسئول فنی است و بالای ۲۵ نفر نیروی انسانی، بهطور حتم باید یک مسئول ایمنی که دورههای ایمنی را آموزش دیده باشد فعالیت و نظارت کند؛ ولی در معادن این قضیه جدی گرفته نمیشود و در کمال تأسف درخصوص رعایت نکات ایمنی در معادن اهمال نسبت به قانون وجود دارد.
تعداد بازرسها اندک است!
فرهادی ادامه میدهد: بهکارگیری مسئول ایمنی، استفاده از لباس و کفش ایمنی، رعایت بهداشت و حفاظت فردی در معادن هزینهبر است و این هم یکی دیگر از دلایلی است که باعث شده مسئله ایمنی در معادن جدی گرفته نشود.
این کارشناس معدن بیان میکند: در قوانین مربوط به ایمنی معادن، نحوه استفاده از ماشینآلات سنگین در معادن سنگ، نحوه چینش کوپها و رفتوآمد بین کوپها در نظر گرفته شده است؛ ولی مشکل اینجاست که در معادن نگاه علمی به این مسائل وجود ندارد؛ بهویژه معادن کوچکمقیاس یا معادن خصوصی نسبت به این مسائل آگاهی ندارند.
او اذعان میکند: ضربالمثل پیشگیری بهتر از درمان است در معادن نیز مصداق دارد؛ ولی متأسفانه نهتنها در اصفهان، بلکه در ایران کمتر به مقوله ایمنی در معادن پرداخته میشود که نمونه آن را هرچند گاه یکبار در حوادث پیشآمده در معادن زغال و یا دیگر معادن مشاهده میکنیم.
نایبرئیس کمیسیون معادن اتاق اصفهان میگوید: طبق قانون، وظیفه بخشی از بازرسیهای معادن بر عهده سازمان صمت گذاشته شده است تا هر هفته بازدیدهای دورهای برای دیدن وضعیت معادن استان داشته باشد و اگر معادن مسئول ایمنی نداشته باشند تذکرات لازم به آنهاداده شود ولی مشکل اینجاست که با چهار یا پنج کارشناس سازمان صمت زمان زیادی برای بررسی از 847 معدن نیاز است و عملا این کار میسر نیست!
بهرهبرداران تخلف میکنند!
بر اساس آمار ارائهشده، حوادث معدنی در کنار حوادث ساختمانی بیشترین آمار تلفات نیروی کار را به خود اختصاص داده و عمده حوادث کار پس از فعالیت ساختمان مربوط به کارگاههای معدنی بوده است.
دو بخش «زغالسنگ خشک» و «شن و ماسه» محورهای اصلی تلفات و حوادث معدنی بهشمار میروند. از آنجاییکه بخشی از بازرسیهای معادن استان باید از سوی سازمان صمت اصفهان انجام شود، این موضوع را از سوی صمت اصفهان پیگیری کردیم.
سرپرست معاونت امور معادن و صنایع معدنی سازمان صمت اصفهان به «اصفهانزیبا» میگوید: صمت طبق قانون موظف است در بازه زمانی سهماهه از معادن بازدید کند که نظارت روی ایمنی نیز در خلال این بازدیدها عملیاتی میشود. اگر معدن مشکل ایمنی حاد داشته باشد عملیات معدن را متوقف کند و اگر هم مشکل ایمنی حاد نباشد، ضمت موظف است تذکرات لازم را ارائه دهد. از سوی دیگر طرحی هم از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت از طریق سازمان نظاممهندسی اجرا میشود که بازرسیها باید سالانه از معادن استان انجام شود و گزارش فنی ارائه دهد؛ ولی در این طرح تعداد بازرسهای نظاممهندسی معدن به اندازه تعداد معادن استان نیست.
محمدحسین صفیقلی خاطرنشان میکند: طبق آییننامه اجرایی، معادنی که بالای 25 نفر نیروی انسانی داشته باشند باید از طریق اداره کار نسبت به بهکارگیری یک مسئول ایمنی اقدام کنند و اگر معادن زیر 25 نفر نیروی انسانی داشته باشند، وظیفه مسئول فنی جزو وظایف مسئول کارشناس ایمنی است و باید نظارتهای لازم را در بحث ایمنی معدن داشته باشد.
او بیان میکند: در معادن سنگ لاشهای که ارتفاع ۴۰متر داشتهاند و مشکل ایمنی داشتهاند، از تحویل مواد آتشباری معدن ممانعت کردیم و از بهرهبرداران خواستیم تا طرح ایمنیشان را ارائه دهند. وقتی بهرهبرداران تعهد بدهند که طرحشان را ارائه میکنند، ما برای اینکه در روند تولید معدن اخلال وارد نشود، براساس ضوابط، مجوز یک دوره آتشباری به آنها میدهیم تا طرحشان را تحویل دهند.
او اذعان میکند: متأسفانه برخی بهرهبرداران با مراجعه به یک سری ارگانها جوسازیهایی ایجاد میکنند مبنی بر اینکه تولید در معدن متوقف شده و کارگران بیکار شدهاند و مسئولان هم رعایت یک سری موارد را میکنند تا تولید متوقف نشود و به همین دلیل برخورد با این افراد را به تعویق میاندازند.
سرپرست معاونت امور معادن و صنایع معدنی سازمان صمت اصفهان خاطرنشان میکند: برای حل شدن مشکل ایمنی معادن باید طرح اصلاحی ارائه شود که ارائه این طرح هم زمانبر است؛ به همین دلیل شاید عملیات معدنی و تولید شود؛ ولی از نظر ما بحث ایمنی بر همهچیز ارجح است؛ ولی متأسفانه بهرهبرداران معادن بحث ایمنی را خیلی جدی نمیگیرند. اقدامات سازمانها هم گاهی بسته به سیاستهای اشتغال وتولید متفاوت است.
صفیقلی میگوید: در استان به اندازه انگشتان دست حادثه معدن داشتیم که برخی این حوادث هم در کارگاه اتفاق نیفتاده است. استان اصفهان از نظر آماری جزو معادنی نیست که در بحث ایمنی مشکل جدی داشته باشد؛ ولی ما تذکرات لازم را میدهیم و توقف عملیات معدنی با توجه به گزارشهایی که از اصفهان برای تهران ارائه میشود و براساس نظر مدیران وقت صورت میگیرد.