نبض کتاب را در اصفهان قوی‌تر می‌کنیم

آیین رونمایی فروشگاه مجازی و فیزیکی انتشارات سازمان فرهنگی تفریحی شهرداری اصفهان به همراه رونمایی وبگاه کتابخانه دیجیتال کتابخانه مرکزی اصفهان صبح دیروز، 29 آبان، در کتابخانه مرکزی شهرداری اصفهان برگزار شد.

تاریخ انتشار: 17:34 - چهارشنبه 1401/09/9
مدت زمان مطالعه: 4 دقیقه
نبض کتاب را در اصفهان قوی‌تر می‌کنیم

در ابتدای مراسم مرضیه اربابان، رئیس اداره امور کتابخانه‌های شهرداری اصفهان، درباره کتابخانه دیجیتال کتابخانه مرکزی شهرداری گفت: برای به‌یادگارماندن کتاب‌ها و ازبین‌نرفتن این آثار و ایجاد جایی برای نگهداری موثق کتب، تصمیم گرفتیم سایت کتابخانه دیجیتال را راه‌اندازی کنیم. این سایت به‌صورت رسمی امروز راه‌اندازی می‌شود و از این به بعد، کتاب‌های ما در موضوعات مختلف مانند کتب نفیس و چاپ سنگی، کتب گویا و دیگر کتاب‌ها که تعدادشان به بیش از 7000 جلد می‌رسد، در این سایت به نشانی dlim.ir در دسترس کاربران قرار می‌گیرد.

درگاه ورود به این کتابخانه به همت اداره کتابخانه‌ها از نو طراحی و بازآفرینی شده است.درخـصوص هـدف ایـجاد ایـن کتابـخانه آمـده است: کتابـخانه دیجیتال شهرداری اصفهان، تحت حمایت کتابخانه مرکزی شهرداری اصفهان، با هدف دسترس‌پذیری منابع اطلاعاتی در هر زمان و مکان و همچنین ارتقای فرهنگ مطالعه و تحقیق بین شهروندان، صرفه‌جویی در هزینه و زمان کاربران، استفاده از فرصت‌های آموزشی مادام‌العمر، دسترس‌پذیری منابع کمیاب و نایاب کتابخانه مرکزی و همچنین حفاظت از منابع آسیب‌پذیر نفیس و خطی و ایجاد ارتباط و همکاری بین جوامع دانشگاهی و پژوهشی و آموزشی، اقدام به مدیریت، گردآوری، سازماندهی، پردازش و اشاعه منابع دیجیتال کرده است.

«مرور»ها را بشنویم

اربابان ادامه داد: رونمایی دیگر امروز مربوط به کتاب‌های بخش نفیس است که به‌صورت پادکست آماده شده است. بر این اساس، اداره کتابخانه‌ها بر آن شد تا به منظور ترویج فرهنگ مطالعه و استفاده از ظرفیت‌های جدید ایجادشده، در قالب پادکست به معرفی کوتاه و مختصر کتاب‌های منتخب خود بپردازد. تاکنون شش قسمت از پادکست‌های تولیدشده در این اداره با عنوان «مرور» منتشر شده و در هر قسمت یک کتاب معرفی شده است.
این پادکست‌ها از طریق سایت شنوتو در دسترس شنوندگان خواهد بود.گفتنی اســت در ایــن مــراسـم یادمان اهداکنندگان کتاب نیز رونمایی شد. در سال‌های اخیر که سازمان فرهنگی تفریحی با کمبود اعتبار در بخش‌های مختلف مواجه است، خیران و نیکوکاران به‌عنوان سفیران گمنام پای کار آمده و با کمک‌های خود، شهرداری اصفهان را در زمینه توسعه هرچه بیشتر بخش‌های مختلف یاری داده‌اند.
خیران در طول سالیان متمادی با ورود خود به بسیاری از عرصه‌ها به‌ویژه مدرسه‌سازی و بهداشت و درمان، تحولات عظیمی را در مناطق مختلف ایجاده کرده و کاستی‌های موجود در این عرصه‌ها را تا حدود زیادی کاهش داده‌اند. یکی از حوزه‌هایی که چند سالی است خیران به آن وارد شده‌اند، کتابخانه‌سازی است. امروزه با توجه به پیشرفت دانش‌های بشری و نیاز نسل جوان به تحقیقات و پژوهش‌های علمی، توسعه فضاهای کتابخانه‌ای بیش از هر زمان دیگری احساس می‌شود.
اداره کتابخانه‌ها با توجه به لزوم قدردانی و توجه به جایگاه خیران در امور کتابخانه، ستون پلاک خیران را در کتابخانه مرکزی ایجاد کرده است تا بدین طریق، نام و یاد خیران را زنده نگه دارد و عموم شهروندان را به ایجاد زیرساخت در زمینه اعتلای فرهنگ کتاب و کتاب‌خوانی ترغیب کند.
نبض کتاب و کتابخانه را در اصفهان قوی‌تر می‌کنیم - اصفهان زیبا

 تهیه زیرساخت برای احیای کتب قدیمی

در ادامه این مراسم، احسان یارمحمدی، مسئول کتابخانه مرکزی شهرداری اصفهان گفت: در خصوص کتابخانه دیجیتال ما نوید این را می‌دهیم که در بودجه سال آینده، دستگاه اسکن کتاب و زیرساخت‌های مربوط به اسکن کتب چاپ سنگی و نسخ خطی را طبق سفارش‌های رئیس سازمان فرهنی و تفریحی شهرداری اصفهان در نظر بگیریم و نیز زیرساخت لازم را برای احیای کتاب‌هایی که از سن تاریخی‌شان گذشته است، بتوانیم فراهم کنیم.

 اصفهان قدیم پایگاه کتابخانه‌ها بوده است

سید محمد سجادزاده، معاون فرهنگی هنری سازمان فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شهرداری اصفهان از حاضران دیگر این مراسم بود. او در ابتدای عرایضش ضمن بیان اینکه سازمان فرهنگی شهرداری اصفهان امسال در حوزه کتاب برنامه‌های متعدد و خلاقانه‌ای را ارائه کرد گفت: کتابخانه‌ها در اصفهان پیشینه‌ای طولانی دارند و به درازنای تاریخ اصفهان ما در اصفهان کتابخانه داشتیم.
پیش و پس از اسلام، اصفهان شهر کتابخانه‌ها بوده و یکی از شاخصه‌های شهرِ روبه‌جلو و رشدیافته، وضعیت مطالعه کتاب و نهادهای تخصصی و علمی مستقر در آن شهر است.
در دوره‌های متعدد تاریخی در اصفهان حرکت‌های بسیار خوبی رخ داده و انبوهی از کتابخانه را در اصفهان داشته‌ایم.سجادزاده با اشاره به سابقه کتابخانه مرکزی شهرداری بیان کرد: بیست سال پیش، وقتی همین کتابخانه مرکزی آغاز به کار کرد، در نوع خودش یک اتفاق جذاب و خلاق و نو بود. امروز بعد از گذشت بیست سال باید فکر کنیم که چگونه باز هم در حوزه کتاب و کتابخانه‌ها به نوآوری برسیم.
رخدادی مثل شکل‌گیری کتابخانه دیجیتال برای کتابخانه مرکزی باید زودتر انجام می‌شد. به هر ترتیب، با همت و پشتکار دوستان، به‌خصوص دوستان این دوره، این کتابخانه دیجیتال در دسترس قرار گرفت. باید در آینده نزدیک هم تغییر رویکردهای متناسب با فضای اجتماعی را در حوزه کتابخانه‌ها مدنظر قرار دهیم.

 نبض قوی کتاب در وجود اصفهانی‌ها

مجتبی شاهمرادی، رئیس سازمان فرهنگی تفریحی ورزشی شهرداری اصفهان در پایان این نشست گفت: اصفهان پایتخت کتاب و کتابخانه در ایران است. از پیش از اسلام در این شهر کتابخانه بوده تا کسانی که هم‌عصر ما، کتابخانه‌های ارزشمندشان را به شهر هدیه می‌دهند. این نشان از نبض قوی کتاب در وجود اصفهانی‌ها دارد.
همین دیروز رهبر انقلاب اشاره کردند که اصفهان شهر علم است. بدون شک، اگر اسمی از علم آورده می‌شود، حتما بحث کتاب و کتابخانه پشت‌بندش هست. در ده‌پانزده سال اخیر، به‌طور شایسته به حوزه کتاب و کتاب‌خوانی نپرداخته‌ایم. اگر محل رجوع ما همچنان کتاب بود، شاید خیلی از اعوجاجات ذهنی امروز را نداشتیم. تلاش ما در دوره جدید این بود که تحولی در حوزه کتاب و کتابخانه‌ها ایجاد کنیم.

 گنجینه کتاب‌های اهدایی در حال تقویت است

شاهمرادی با بیان اینکه در هفته کتاب نزدیک به سی برنامه خوب در سطح شهر برگزار شد، گفت: گنجینه بسیار گران‌بهایی را در مجموعه کتابخانه‌هایمان داریم که به علت حجاب مجاورت از آن غافلیم. کتابخانه‌های مرکزی در دنیا جایگاه ویژه‌ای دارند. تلاش ما این است که با ورود به بیست‌سالگی کتابخانه مرکزی اصفهان بتوانیم تحولی را رقم بزنیم. بخشی از اقداماتی که امروز رونمایی می‌شود، محصول چند سال تلاش همکاران در گذشته است.
همت جدی ما این است که نبض کتاب اصفهان بسیار قوی بشود.رئیس سازمان فرهنگی تفریحی ورزشی شهرداری اصفهان ادامه داد: افتتاح فروشگاه آنلاین کتاب‌های انتشارات سازمان به آدرس bookisf.ir و نیز فروشگاه حضوری در کتابخانه مرکزی و اقدامات دیگری که در آینده رقم می‌خورد، این محل را به مرکز ثقل حوزه کتاب مجموعه شهرداری تبدیل می‌کند. ان‌شاءالله با این برنامه‌ها، تعداد اعضای کتابخانه‌های اصفهان در مجموعه شهرداری از 680 هزار نفر به یک‌میلیون نفر برسد.
ان‌شاءالله روزی برسد که گردشگران خارجی نیز از این کتابخانه بازدید کنند و کتابخانه مرکزی یکی از محل‌های دیدنی اصفهان شود.شاهمرادی در پایان گفت: اتفاق ویژه‌ای در یک سال گذشته افتاده که آن هم تقویت و تسهیل برای اهدای کتاب به کتابخانه‌هاست. مراکز مبادله کتاب در حال افزایش و گنجینه کتاب‌های اهدایی در حال تقویت است.در پایان این مراسم، نمایشگاه و فروشگاه فیزیکی کتاب سازمان در طبقه همکف کتابخانه مرکزی، جنب سالن مراجعان، افتتاح شد.
برچسب‌های خبر
اخبار مرتبط
دیدگاهتان را بنویسید

- دیدگاه شما، پس از تایید سردبیر در پایگاه خبری اصفهان زیبا منتشر خواهد‌شد
- دیدگاه‌هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد‌شد
- دیدگاه‌هایی که به غیر از زبان‌فارسی یا غیرمرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد‌شد

18 + نه =