«تیک‌تاک» برگ باخت ترامپ می‌شود؟

تهدید دونالد ترامپ برای ممنوعیت برنامه تیک‌تاک (برنامه اشتراک‌گذاری ویدئو متعلق به شرکت چینی «بایت دنس» مستقر در پکن در تاریخ 1 اوت) جدیدترین تنش در مناسبات چین و آمریکا است. هر یک از این رویدادها از ممنوعیت فعالیت هوآوی در آمریکا تا واکنش ایالات‌متحده به حوادث در هنگ‌کنگ و تشدید جنگ تجاری که به‌طور رسمی از سال 2018 آغاز شد، چندین درگیری متفاوت بین بزرگ‌ترین و دومین اقتصاد جهان رقم زد و حالا مسئله تیک‌تاک، تبدیل به یک بحث جدی در آمریکا شده است. 

تاریخ انتشار: 23:49 - چهارشنبه 1399/05/22
مدت زمان مطالعه: 2 دقیقه
ظاهرا دلیل اصلی ممنوعیت این برنامه نگرانی‌های مرتبط با امنیت ملی است. مقامات دولت ترامپ معتقد هستند برنامه تیک‌تاک به دلیل اینکه امکان دسترسی دولت چین به مقادیر زیادی از داده‌های شهروندان آمریکایی را فراهم می‌کند، می‌تواند یک تهدید امنیتی محسوب شود. بااین‌حال، شواهد کمی برای این ادعاها وجود دارد و همچنین این بحث وجود دارد که راه‌حل پیشنهادی ترامپ مبنی بر خرید این برنامه توسط مایکروسافت چگونه مـشکل را حل خواهـد کرد. چالش امنیتی برنامه تیک‌تاک با توجه به اینکه اکثر محتواهای آن ویدئوهای وایرالی شاد و بدون هیچ‌گونه موضوع سیاسی است کمی عجیب‌وغریب به نظر می‌رسد.
درخصوص هوآوی شرایط پیچیده‌تر بود و بررسی‌های بیشتری ازجمله نحوه بررسی امنیت سخت‌افزار آن موردنظر بود. اما درباره تیک‌تاک این‌گونه نیست. حال پرسش اینجاست که چرا دولت آمریکا روی آن تمرکز کرده است؟ برای بررسی آن باید ورای مسائل امنیتی رفته و تمرکز خود را به سمت موضوع تجارت و فناوری ببریم. بزرگ‌ترین مشکل تیک‌تاک این است که آشکارا موفقیت چین را فراتر از مرزهای چین نشان می‌دهد و این به آن اندازه که به نظر می‌رسد معمول نیست. تعداد شرکت‌های چینی که به معنای واقعی در سطح بین‌الملل موفق هستند، بسیار اندک است و این در حالی است که در سال 2020، اپلیکیشن تیک‌تاک با دومیلیارد بار دانلود در سطح جهانی توانست موفقیت چشمگیری به‌دست آورد.
در آمریکا این نرم‌افزار 165 میلیون بار دانلود شد و آمریکا سومین کشور بعد از هند و چین در دانلود این برنامه بود و همین باعث شد که این برنامه به‌سرعت در جدول پرطرفدارترین برنامه‌ها قرار گرفت. چه‌بسا که دستاوردی مانند این، در این زمان، بزرگ‌ترین جرم شرکت به‌حساب بیاید. بنابراین مطرح‌کردن مسائل امنیتی شاید بهانه‌ای است برای کاخ سفید تا بتواند اذهان را از موضوع و دغدغه اصلی دور کند، اما واقعیت این است که یک شرکت چینی توانسته در آمریکا موفقیت خوبی داشته باشد. نقاط مثبت این مسئله اما برای دولت ترامپ بسیار منفی است. این امر ما را به‌نقطه سوم درگیری یعنی برآوردها و تدابیر فراوان درباره انتخابات قریب‌الوقوع ریاست‌جمهوری در ماه نوامبر می‌رساند.
برای ترامپ که به دلیل مواجهه‌اش با شیوع کووید ۱۹ و همچنین نمایش اقتصادی بسیار ضعیف در داخل کشور موردانتقاد قرار گرفت، شاید مواجهه تند او با چین بتواند نظر رأی‌دهندگان را جلب کند و تیک‌تاک نقطه‌ای است که با استفاده از آن می‌تواند قدرت خود را نشان دهد. اما نکته‌ای که در خصوص تیک‌تاک وجود دارد، این است که ترامپ با ممنوعیت فعالیت تیک‌تاک شاید ضربه محکمی به کمپین انتخاباتی خود بزند. تحقیقات دانشگاه فنی مونیخ درخصوص فیلم‌های تیک‌تاک نشان می‌دهد باوجوداینکه این نرم‌افزار محتوای سیاسی ندارد، تعداد جمهـوری‌خواهانی که محتوای سیاسی ارسال می‌کنند، از دمکرات‌ها بیشتر است. 
از هزاران فیلم ارسال‌شده از ماه اکتبر تا فوریه که از هشتگ‌های سیاسی استفاده کرده‌اند، می‌توان نتیجه گرفت که 60درصد فیلم‌ها بیشتر توسط کاربران جمهوری‌خواه منتشر شده است و واکنش ترامپ به این نرم‌افزار، جایی که جوانان طرفدار او می‌توانند نظر هم‌سن‌وسالانشان را به حمایت از ترامپ جلب کنند، می‌تواند به ترامپ  آسیب جدی  وارد کند. یکی از کاربران تیک‌تاک معتقد است که ترامپ از وضعیت تیک‌تاک هیچ نمی‌داند و می‌گوید: «اگر او حتی به این موضوع آگاهی داشت، جلوی فعالیت آن را نمی‌گرفت، زیرا نسل جوان طرفدار او در تیک‌تاک از او حمایت می‌کنند و تبلیغات رایگان انجام می‌دهند.»

منبع:Business insider August 5, 2020

برچسب‌های خبر
اخبار مرتبط