شهردار کلیشاد و سودرجان معتقد است طولانیشدن روند رفع مشکلات، آسیبهای زیادی به شهر و بهویژه به اعتماد عمومی مردم به مدیریتهای سازمانی وارد میکند و درعینحال باعث اتلاف سرمایه در شهر خواهد شد. اخگر ناتمام ماندن پروژههای ملی و منطقهای در کلیشاد و سودرجان را آسیبی جدی برای توسعه شهر میداند و در تشریح نمونههای آن میگوید: اتمام پروژه فاضلاب شهری سالیان سال است که متوقفشده و با توجه به بحران آب، تکمیل آن میتواند بسیار مؤثر باشد؛ درعینحال شهرداری و شورای اسلامی به پیگیری مکتوب و غیرمکتوب اقدام کردهاند، اما جوابی دریافت نشده است. او ادامه میدهد: پروژه دانشگاه هنر در زمینی به مساحت هفت هکتار با مالکیت شهرداری که در سنوات گذشته برای ساخت پردیس بینالمللی دانشگاه هنر به دانشگاه ذیل بند 6 ماده 55 تحویل داده شده است نیز ازجمله پروژههای تختجمشیدی این شهر شده که با توجه به آنکه سازه آن احداثشده، نیازمند تکمیل است. این در حالی است که به نظر میرسد همتی برای اتمام پروژه وجود ندارد. به گفته اخگر تکمیلنشدن پروژه کمربندی جنوبغرب استان اصفهان نیز یکی دیگر از پروژههایی است که با توجه به تأمین زمین از طرف مردم تاکنون تکمیلنشده و با توجه به نامهنگاریها و جلسههای متعدد هنوز تصمیمی برای آن اخذ نشده است.
محدودیت چهارطرفه و توسعه درونزا
شهردار کلیشاد و سودرجان با تأکید بر اینکه محور اصلی توسعه شهر با توجه به محدودیت آن از چهار طرف، بر توسعه درونزا بوده است، تصریح میکند: در این رابطه و با استفاده از ظرفیت کمیسیون ماده 5 شورای عالی شهرسازی و معماری ایران، اراضی بایر در داخل محدوده با کاربریهای متجانس که در سالیان متمادی خردشده بودند، تجمیع شده و سپس امر تفکیک صورت گرفته است تا ضمن تأمین خدمات عمومی برای شهر، زمینهساز توسعه درونزا باشد. به گفته او بهرهبرداری از ظرفیتهای بافت فرسوده و استفاده حداکثر از این بافت و طراحی عناصر خدماتی در آن و امکان و ظرفیت خروج از آنها بهشدت محدود شده است که نقش بسیار مهمی در کاهش فرسودهشدن بافتها در سالهای بعد خواهد داشت.
چالشهای توسعه پایدار کلیشاد و سودرجان
اخگر با اشاره به اینکه موضوع توسعه با توجه به کیفیبودن مفهوم آن، تأکیدی بر روند اقدامها و موضوعهای مختلف برای یک شهر در ابعاد مختلف اعم از اقتصادی، اجتماعی و زیستمحیطی است که هرکدام دارای شاخصهای متفاوت و فراوانی است، معتقد است در شهر کلیشاد و سودرجان با توجه به سبقه کشاورزی آن و دارا بودن چشماندازهای محیطی و زیستمحیطی، توجه به امر پایداری و توسعه پایدار شهری بهعنوان یک الگوی اساسی در امر توسعه، بسیار موردتوجه مدیریت شهری است. او تأکید میکند با توجه به شاخصهای توسعه پایدار، عدالت اجتماعی، بقای اقتصادی و تعادل اکولوژیکی تلاش میشود شاخصهای توسعه در این شهر اجرایی شود. اخگر با تأکید بر اینکه رویکرد اساسی توسعه در این شهر حرکت به سمت توسعه پایدار است، درباره چالشهای پیش روی این نوع از توسعه میگوید: افزایش روند مهاجرت اقشار ضعیف ازجمله چالشهایی است که شهر را به سمت حاشیه و نه توسعه متمرکز جهت میدهد. درعینحال با هدف افزایش بهرهوری و سود ناشی از تغییر کاربری، به درخواستهای زیادی که از سمت جهاد کشاورزی برای تغییر کاربری ارائه میشود، با نگاه مثبت پاسخ داده میشود که این موضوع در طولانیمدت یک تهدید برای شهر محسوب میشود. به گفته او روند رو به رشد کوچکشدن اراضی کشاورزی و کاهش سطح آب بهصورت کلی و عدم توسعه کشاورزی صنعتی بهجای کشاورزی سنتی و درنتیجه کاهش منابع درآمدی، میتواند بقای اقتصادی شهر را به خطر بیندازد. اخگر تأکید میکند افزایش درصد سطح زمینهای آموزشی بدون منطق و عدماستفاده از زمینهای موردنظر توسط دستگاه مربوط و تعیین ارزشافزوده برای زمینهای مذکور در طولانیمدت یک چالش اساسی در کاهش توان تملک اراضی توسط مردم است.
منافع و مضرات مجاورت با اصفهان
شهردار کلیشاد و سودرجان درباره منافع و مضرات مجاورت این شهر با کلانشهر اصفهان میگوید: جذب سرمایهگذار بهدلیل نزدیکی به اصفهان بسیار سخت خواهد بود. درعینحال آلودگی هوای کلانشهر اصفهان که شهرستان فلاورجان را نیز تحت تأثیر خود قرار میدهد، برخی از سرمایهگذاران سلامت یا بخش تفریح را با مشکل و چالش روبهرو میکند. از طرفی آسانی تردد و کاهش آسیبپذیری جادهای به دلیل نزدیکی به اصفهان، میتواند بهعنوان یک الگوی مؤثر در جلب بخشهای اقتصادی موردتوجه باشد. او ادامه میدهد: یکی از اصلیترین مزیتهای کلیشاد و سودرجان، مجاورت با کلانشهر اصفهان و مسیرهای مواصلاتی مانند اتوبان ذوبآهن و کمربندی جنوب غرب و رینگ چهارم اصفهان است؛ درعینحال دارا بودن اراضی کشت سبزی و صیفی در مقیاس گلخانهای میتواند بازار مناسبی در این حوزه و حوزه سلامت و توسعه محصولات ارگانیک باشد. به گفته او نزدیکی به رودخانه و چشمانداز زیبای دشت فلاورجان نیز یکی دیگر از مزیتهای شهر کلیشاد و سودرجان است که برای سرمایهگذار بخش گردشگری و ورزشی و تفریحی میتواند بهعنوان یک جاذبه اصلی موردتوجه باشد.