حجتالاسلام نیستانی به طرح ملی «فهما» (فرهنگ و هنر مساجد ایران) اشاره کرد و گفت: سامانه ملی فهما از سال گذشته راهاندازی شد که در این سامانه تعداد کانونها، لیست اعضا و فعالیت بهروز و آنلاین آنها بارگذاری شده است.
او ایجاد فضایی هماهنگکننده، نشاطآفرین، برنامهمحور و انسجام بخش در راستای عملکرد سالم، و رونق و اثربخشی فرهنگی اجتماعی الگوی ایرانی اسلامی مساجد را از اهداف طرح ملی فهما بیان کرد و گفت: سال گذشته استان قم بهعنوان پایتخت فهما در کشور منتخب شد که به دلیل شیوع کرونا انتخاب این استان تا سال 1400 تمدید شد.
مدیر ستاد هماهنگی کانونهای فرهنگی هنری مساجد استان گفت: هشت استان کشور در سامانه فهما بهعنوان رتبههای برتر برگزیده شدند که استان اصفهان جزء یکی از برگزیدهها انتخاب شد.
نیستانی با اشاره به سامانه ملی بچههای مسجد گفت: از سال گذشته این سامانه راهاندازی و تمامی فعالیت کانونها شامل آمار دقیق کانونها، اعضا، برگزاری کلاسها وجذب اعتبارات بهروز و بهصورت آنلاین بارگذاری میشود، بهگونهای که اگر کانونی غیرفعال یا فعال باشد، باتوجه به میزان فعال بودن و شاخص عملکرد به کانونها اعتبارات تخصیص مییابد.
او تخصیص اعتبارات هدفمند را از مزایای این طرح ملی بیان کرد و افزود: در سالهای گذشته که این سامانه فعال نبود، اعتبارات بهصورت یکسان برای تمامی کانونها چه غیرفعال و چه فعال تخصیص داده میشد.
مدیر ستاد هماهنگی کانونهای فرهنگی هنری مساجد استان دستورالعمل جدید فعالیت کانونها در سال جاری را تشریح کرد و افزود: امسال کانونهای فرهنگی هنری مساجد در قالب سه شبستان فرهنگ، هنر وفناوری و 12 رواق (نور، کتاب (شنبههای کتاب)، رسانه، همدلی و دانش، سرود، نمایش، فیلم، قلم وترنج (هنرهای تجسمی)، کارآفرینی و فناوری فعالیت میکنند و تمامی فعالیتها در سامانه فهما بارگذاری میشود و بر اساس فعالیت، کانونها ارزیابی و تخصیص اعتبار میشود و در نهایت رتبهبندی میشود.
حجتالاسلام نیستانی گفت: هر استانی باید در یکی از رواقها بهصورت تخصصی فعالیت کند که استان اصفهان در رواق کارآفرینی با اولویت کاهش آسیبهای اجتماعی فعالیت میکند که به همین دلیل، استان اصفهان جزء هشت استان برتر امسال در سامانه فهما منتخب شد و بهصورت وبینار با حضور وزیر ارشاد دو هفته گذشته تجلیل شد.
حجتالاسلام نیستانی به رتبه سوم فلاورجان ازلحاظ تعداد کانونهای فرهنگی هنری مساجد اشاره کرد و افزود: شهرستان فلاورجان با 105 کانون فعال به لحاظ تعداد کانونهای فرهنگی هنری بعد از شهرستانهای اصفهان و کاشان در جایگاه سوم استان قرار دارد.
او گفت: ازلحاظ ارزیابی شاخصههای عملکرد کانونهای مساجد، شهرستان فلاورجان در جایگاه ششم استان قرار دارد.
مدیر ستاد هماهنگی کانونهای فرهنگی هنری مساجد استان تسریع در رصد و پایش دقیق عملکرد کانونها، دسترسی سریع و آسان به خدمات کانونهای فرهنگی هنری مساجد سرتاسر کشور را از قابلیتهای سامانه بچههای مسجد بیان کرد و گفت: اعضای کانونها با جستوجوی آنلاین و سریع میتوانند به تقاضای موردنظر خود برسند.
او افزود: سال گذشته یکصد کانون فرهنگی هنری سهمیه مصوب استان اصفهان بود که پس از اعلام به شهرستانها ظرفیت کامل نشد. نیستانی تعداد جمعیت شهرها و روستاهای متقاضی، فضای کافی مساجد برای راهاندازی کانون و برگزاری کلاسها و درخواست هیئتامنا و امام جماعت مساجد را از شرایط راهاندازی کانونهای فرهنگی هنری مساجد بیان کرد و گفت: کانونها باید در خود مساجد تشکیل شوند. در حسینیه یا در مکانهای دیگر مجاز نیست و تعداد سکنه در روستاهای بالای یک هزار جمعیت و در شهرها با توجه به تعداد سکنه در یک یاچند مسجد، کانون فرهنگی هنری تشکیل میشود و ارائه درخواست راهاندازی کانون از سوی هیئتامنا و امام جماعت مسجد موردتقاضا، از دیگر الزامات است و بدون درخواست، حتی بادارابودن دو شرط دیگر، راهاندازی کانونها امکانپذیر نخواهد بود.