صنعت لباس فرم مدرسه در سال تحصیلی 1400-1399 قربانی ویروس کرونا شد و این موضوع افراد زیادی را از کار بیکار کرد؛ ولی در هزینه خانواده صرفهجویی نشد؛ زیرا آنها به جای لباس فرم امسال باید ماسک، دستکش و مواد ضدعفونی بخرند.
لباس فرم 340 هزار تومان!
لباس فرم در سال جاری قیمت بالایی دارد و علت اصلی آن به گرانی مواد اولیه باز میگردد. هرچند به گفته عضو هیئت مدیره اتحادیه تولید و صادرات نساجی و پوشاک ایران بعضی از مواد اولیه تولید لباس فرم در پاییز سال گذشته خریداری شد تا تولیدیها مشکلی در زمینه تامین مواد اولیه نداشته باشند، ولی رشد سایر هزینهها باعث افزایش نرخ لباس فرم مدارس شده است. گرانترین لباسهای فرم به مقطع دبستان تعلق دارد که سال گذشته سارافون، بلوز و شلوار با نرخی حدود 270 هزار تومان به فروش میرسید و لباس فرم مقطع متوسطه 140 هزار تومان قیمت داشت. درمقابل نرخ لباس سهتکه سارافون، شلوار فاستونی و پیراهن تترون خارجی در سال جاری به 340 هزار تومان رسیده است و هر دست لباس مقطع متوسطه با قیمت 160 هزار تومان عرضه میشود. شاید با گشتوگذاری در بازار، بتوان لباس فرم مقاطع متوسطه را با نرخ کمتر از 160 هزار تومان تهیه کرد، ولی لباس فرم مقاطع پایین تر بهخاطر طراحی خاص خود، به سختی در بازار پیدا میشوند. طبق توضیحات اکرم عیوضخانی، عضو هیئت مدیره اتحادیه تولید و صادرات نساجی و پوشاک ایران، قیمت لباس فرم مدارس سالانه تغییر زیادی نمیکند و هر سال درصد سود تولیدکنندگان کمتر میشود؛ با این وجود، شرایط فعلی موجب گرانی لباس فرم شده است.
کاهش تولید 60 درصدی
لباس فرم مدارس در سال 99 نهتنها گران شد، بلکه عرضه آن با کاهش همراه است و به گفته عیوضخانی، تولیدکنندگان پوشاک مدارس معادل ۳۵ تا ۴۰ درصد ظرفیت سال گذشته فعالیت میکنند و تولید آنها حداقل ۶۰ درصد کاهش داشته است، حتی واحدهای ضعیفتر به ویژه واحدهایی که با مدارس دولتی همکاری میکنند، برای سال تحصیلی 1400-1399 تولیدی نداشتند. با این وجود کاهش عرضه تأثیر چندانی در افزایش قیمت لباس فرم مدارس نداشت؛ زیرا مسئولان از ابتدای تابستان بارها بر اجبارینبودن تهیه لباس فرم برای سال تحصیلی جاری تأکید کردند. نورعلی عباسپور، مدیرکل انجمن اولیا و مربیان وزارت آموزش و پرورش در تیرماه خبر از اجبارینبودن خرید لباس فرم برای مدارس دولتی و غیر دولتی داد و خانوادهها در خریدن یا نخریدن لباس فرم مدارس مختار خواهند بود. همچنین مدارس زیادی در استان به تبع شیوع کرونا و وضعیت اقتصادی مردم، طرحهای فرم خود را تغییر ندادند تا دانشآموزان سال گذشته خود را از دست ندهند.برآوردها نشان میدهد 90 درصد مدارس غیرانتفاعی طرح سال گذشته پوشاک مدارس را تکرار میکنند؛ بنابراین اجبارینبودن خرید لباس فرم و مجازیبودن بعضی از کلاسها کسادی بیشتر تولیدیهای پوشاک مدارس را به دنبال دارد.
لباس فرم کرونایی!
بازار لباس فرم مدارس این روزها از رونق افتاده و تقاضا برای خرید این دسته پوشاک کم است. درمقابل تعدادی از تولیدیها به فروش دستکش و ماسکهای عروسکی روی آورده اند تا ضرر و زیان خود را به نحوی جبران کنند. ماسک و دستکشهای عروسکی دارای طرحهای کارتنی هستند تا کودکان به ماسکزدن رغبت پیدا کنند. این ماسکها قابلیت شستوشو دارند؛ به طوری که امکان استفاده مداوم از آنها وجود دارد؛ ولی قیمت این ماسک و دستکشها ارزان نیست؛ برای نمونه ماسک پارچه ای معمولی کودکانه بین پنج تا نهایتا 15 هزار تومان قیمت دارد، درمقابل نرخ ماسکهای عروسکی به بیش از 12 هزار تومان میرسد و بعضی از آنها با نرخ 35 هزار تومان عرضه میشوند. اگرچه دستکشهای پارچهای معمولی با قیمت بیش از 10هزار تومان به فروش نمیرسند ولی نمونه عروسکی آنها تا 28 هزار تومان نیز قیمت خورده است. از سوی دیگر عدهای به عرضه شیلدهای عروسکی مشغولند و بابت هر شیلد دست کم 30هزار تومان دریافت میکنند.