این تصمیم به دلیل تعدد شکایات بازیکنان و مربیان خارجی و همچنین وجود پروندههای بیشمار در کمیته تعیین حقیقت فیفا و همچنین تبعات غرامت جنجالی مارک ویلموتس، مربی بلژیکی اتخاذ شد و واکنشهای منفی بسیاری را به همراه داشت، تا جایی که در جریان بحث مذاکره باشگاه استقلال با استراماچونی، احتمال لغو این قانون مطرح و برخی نیز آن را مغایر با دستورالعملهای فیفا دانستند. باوجوداین، مسئولان سازمان لیگ تأکید چندبارهای بر اجرای این دستورالعمل داشته و وزیر ورزش و جوانان نیز حمایت خود را از اجرای این طرح اعلام کرد، اما درست همزمان با اجرای این طرح در لیگ برتر فوتبال، در لیگ والیبال و بسکتبال، جذب بازیکن خارجی در دستور کار تیمها قرار دارد. این در حالی است که علاوه بر مشکلات اقتصادی کشور، شیوع ویروس کرونا و بالارفتن عجیب قیمت دلار، هزینه بهخدمتگرفتن بازیکن خارجی را بهشدت بالا برده است، اما با همین شرایط در لیگ برتر والیبال که چند هفتهای از آن سپری میشود، چهار بازیکن برزیلی در ترکیب تیمهای ترکیب تیمهای هورسان رامسر، شهداب یزد و خاتم اردکان حضور دارند.
بهخدمتگرفتن بازیکنان خارجی در شرایطی انجام شده که پیش از شروع لیگ، فدراسیون والیبال اعلام کرد باشگاههای تعاون گنبد، متین ورامین، شهرداری اراک، عمران شهرداری ساری و سایپا تهران از نقلوانتقال بازیکنان بینالمللی محروم هستند و باشگاههای شهرداری ارومیه، شهرداری تبریز و شهرداری ورامین امکان حضور در مسابقات بینالمللی را ندارند که این محرومیتها به دلیل بدحسابی این تیمها در مواجهه با بازیکنان و مربیان خارجی رخ داده و تیمهای والیبال ایرانی در محاکم بینالمللی شکایت متعددی دارند.
در لیگ برتر بسکتبال نیز که قرار است طی هفتههای آینده برگزار شود، محدودیتی برای جذب و بهکارگیری بازیکنان خارجی وجود ندارد و از گذشتهها تا به امروز حضور بازیکنان خارجی در این لیگ مرسوم بوده است، تا جایی که در رقابت تیمهای مدعی برای قهرمانی، بازیکنان خارجی تعیینکننده هستند. برای فصل جدید این مسابقات، تیم شهرداری گرگان با پری پتی بازیکن آمریکایی خود تمدید قرارداد کرده و تیم شیمیدر نیز با کلوین آمایو و ایلوی وارگاس به توافق رسیده است و آن طوری که رسانهها خبر دادهاند تیمهای مهرام، ذوبآهن و نفت آبادان هم درصدد جذب بازیکن خارجی هستند. تیم بسکتبال ذوبآهن که برای فصل جدید با فرزاد کوهیان به توافق رسیده است، در فصل گذشته نیز که مهران حاتمی را روی نیمکت داشت، در مقطعی بازیکن خارجی به خدمت گرفت، اما حضور این بازیکن هم نتیجهای برای این تیم به همراه نداشت و ذوبیها در لیگی که به پایان نرسید، از رسیدن به مرحله پلیآف بازماندند. این تیم اصفهانی که قدیمیترین تیم بسکتبال کشور محسوب میشود، معمولا در ادوار مختلف لیگ بازیکن خارجی در اختیار داشته و پرسر و صداترین بدهی ورزشی استان نیز به بازیکن آمریکایی این تیم برمیگردد و شکایت لورن وودز به فیبا، محرومیت بینالمللی برای این تیم به همراه داشت و حتی حضور این تیم در لیگ باشگاهی کشورمان را نیز تحتالشعاع قرار داده بود؛ تا اینکه سال گذشته و پیش از بازگشت ذوبآهن به لیگ، باشگاه ذوبآهن پرونده شکایت این بازیکن را بست. اشاره به مشکلاتی که بازیکنان خارجی برای لیگهای والیبال و بسکتبال داشتهاند و معضل اقتصادی فعلی، ضرورت بازنگری در قوانین داخلی این لیگها را نشان میدهد. برخی از کارشناسان معتقدند وقتی برای لیگ فوتبال که بیشتر دیده شده و نتایج آن برای هواداران مهم است، جذب بازیکن خارجی ممنوع شده، بهتر بود این تصمیم برای لیگهای والیبال و بسکتبال نیز گرفته میشد، همچنان که در کشورهایی همانند چین که تعداد زیادی بازیکن خارجی داشتند، جذب بازیکن خارجی ممنوع شده است. این موضوع بهویژه در لیگ برتر والیبال که لژیونرها نیز در فصل درگیر با کرونا ترجیح دادهاند در لیگ داخلی بازی کنند، نمود بیشتری دارد و مسئولان وزارت ورزش و جوانان باید به این موضوع ورود و دستورالعمل یکسانی را برای لیگهای مختلف تدوین میکردند، زیرا اجرای قانون یکسان، علاوه بر اینکه از اعتراضهای احتمالی میکاهد، شرایط را برای همه تیمها و لیگهای ورزشی یکسان خواهد کرد.