اولین موبایل بومی99 هفته قبل در توئیتر رونمایی شد ولی با واکنشهای زیادی روبهرو شده و هنوز مشخص نیست یک محصول ایرانی است یا خارجی؟!
یک تفاهم نامه برای تولید
دهم دی ماه سال گذشته تفاهمنامهای بین وزارت ارتباطات و وزارت صنعت برای حمایت از تولید و توسعه زیستبوم موبایل هوشمند تولید داخل در کشور امضا شد و در همان زمان محمد جواد آذری جهرمی وزیر ارتباطات وعده تولید موبایلهای ایرانی را داد و گفت: «به دلیل گرانی موبایل، قدرت خرید مردم پایین آمده و بسیاری از کاربران موبایلهای شکسته یا دست دوم استفاده میکنند و توانایی خرید موبایل نو را ندارند. از سوی دیگر موضوع بیکاری و ضرورت ایجاد اشتغال از دیگر مواردی است که سبب شده تصمیم به ایجاد سازوکاری برای تولید موبایل داخلی بگیریم.» دولت سال 85 نیز تصمیم به تولید موبایلهای داخلی گرفت و در آن سال محسن شاطرزاده، معاون امور تولید وزارت صنعت، معدن و تجارت از راه اندازی دو کارخانه تولید موبایل ایرانی خبر داد و یک سال بعد این دو خطر تولید به سه خط افزایش یافت ولی با گذشت 14سال تنها تولیدکننده موبایل در کشور جی ال ایکس محسوب میشود و خبری از عرضه محصولات دیگر تولیدکنندگان نشد. موبایلهای جی ال ایکس نیز به ندرت در بازار عرضه میشوند. درنهایت دولت بار دیگر تصمیم به تولید موبایلهای هوشمند داخلی جهت اشغال زایی و عرضه محصولات ارزان برای تمامیاقشار گرفت.
اقساطی برای فروش بهتر
مدلهای مـختلفی از موبایلهای هوشمند در بازار موجود است و درحال حاضر چینیها انواع اسمارت فون با قیمتهای مقرون به صرفه در بازار عرضه میکنند. از این رو فروش موبایلهای ایرانی در بین محصولات متنوع و به روز موجود در بازار دشوار خواهد بود. دولت با درنظر گرفتن این مسئله و همچنین کمک به اقشار کمدرآمد، در دی ماه سال 98 وعده فروش اقساطی موبایلهای ایرانی را داد. وزیر ارتباطات در خصوص یکی از مفاد تفاهمنامه تولید موبایل ایرانی یعنی فروش اقساطی در آن زمان توضیح داد:« مطابق با این تفاهم نامه دولت برای تحریک تقاضای بازار و کمک به چرخه خرید مردم، ۲۰۰ میلیارد تومان وام در اختیار اپراتورها برای فروش موبایل ایرانی قرار میدهد. این رقم در صندوقی توسط پستبانک و بانک مرکزی تأمین خواهد شد؛ به این معنی که اپراتورها با استفاده از این وام میتوانند موبایل تولید داخل را به صورت اقساطی در اختیار مردم قرار دهند.» دولت نه تنها وعده فروش اقساطی موبایل ایرانی را عملی کرد، بلکه بودجه آن را با افزایش ۳۰۰ میلیارد به ۵۰۰ میلیارد تومان تغییر داد. وزیر ارتباطات با شروع مهر ماه سال جاری خبر تولید موبایلهای داخلی را داد و بیان داشت: «مجموعه صاایران ورود خوبی به تولید موبایل داشته و اولین محموله محصولات تولیدی این شرکت به ایرانسل تحویل داده شده تا شرایط عرصه به بازار توسط این اپراتور مهیا شود.» بنابراین در شرایطی که موبایلهای گوناگون در بازار به فروش میرسد و حتی محصولاتی مانند آیفون باوجود گران بودن، با استقبال بالایی روبه رو میشوند، محصولات تولید داخل با مزیت فروش اقساطی میتوانند بازار خوبی را دست کم بین اقشار کمدرآمد جامعه داشته باشند.
موبایل ایرانی است یا خارجی؟
دولت از اواخر سال گذشته بر راهاندازی خط تولید موبایلهای ایرانی پافشاری میکرد و حتی وزیر ارتباطات سال گذشته خبر آمادهبودن یکی از اسمارتفونهای ایرانی را برای دهه فجر داد و توضیح داد: «امیدواریم بعد از اعلام فراخوان، نمونههای اولیه تولیدات داخل در دهه فجر رونمایی شود و تا پایان سال نیز چند مدل از این موبایلها به بازار عرضه شود. هرچند من یکی از مدلهای تولید داخل را حدود سه ماه استفاده کردم و اگرچه کیفیت آن در حد متوسط است، اما کمتر از محصولات بین المللی در این رده نیست.» ولی برخلاف انتظار هفته قبل یک موبایل بومیتوسط یکی از خبرنگاران حوزه آیتی، در صفحه توئیتر او رونمایی شد و خبری از معرفی رسمیاین موبایل نبود. جالب این است چند دقیقه بعد از رونمایی این موبایل بومی، کاربران توئیتر از شباهت این موبایل با تولیدات یک شرکت خارجی خبر دادند و همچنان مشخص نیست این موبایل بومیدر کشور تولید شده یا محصول یک شرکت خارجی است؟!