قنادان با وجود کرونا دیگر امیدی به روزهای خاص و مناسبتی سال برای افزایش فروش خود ندارند و تنها کورسوی امید آنها ثبات نرخ ارز و بهتبع آن، قیمت مواد اولیه شیرینی است.
شیرینی چند؟ هزینه تولید چند؟
«میزان افزایش نرخ مواد اولیه شیرینی با قیمت فعلی شیرینی تناسبی ندارد، زیرا بسیاری از این مواد اولیه وارداتی بوده و قیمت آنها تابع نرخ ارز است.» این گفته بیشتر قنادان اصفهان است و این روزها علاوه بر کسادی بازار از گرانی مواد اولیه گلهمندند. بررسی میدانی نرخ مواد اولیه شیرینی گواهی بر گفته قنادان اصفهانی است؛ برای نمونه هر کیلوگرم پودر کاکائو اوایل تابستان با نرخ 30 تا 40 هزار تومان به فروش میرسید، ولی اکنون برای خرید یک کیلوگرم پودر کاکائو باید نزدیک به 100هزار تومان پرداخت. همچنین قیمت پودر نارگیل از 40 هزار تومان به 80 هزار تومان افزایش یافته است. قیمت شکر طی یکی دو ماه گذشته با ثبات همراه است، ولی رشد قیمت هر کیلوگرم شکر از حدود 3 به بیش از 7 هزار تومان در سال جاری، افزایش هزینه پخت شیرینی را برای کارگاهها به دنبال داشته است. هرچند دولت نیاز شکر کارگاههای شیرینیپزی را با عرضه شکر دولتی تأمین میکند، ولی بعضی مواقع شکر دولتی هم کمیاب میشود. روغن یکی دیگر از مواد اولیه شیرینی محسوب میشود که نهتنها نرخ آن بالا رفته و قوطیهای حلبی روغن جامد و نیمه جامد به جای 150 تا 170 هزار تومان با نرخ جدید 350 هزار تومان به بالا به فروش میرسند، بلکه توزیع آنها کمیاب شده است. البته دبیر انجمن صنفی روغن نباتی چندی پیش از وجود مشکلاتی بر سر راه تأمین مواد اولیه روغنهای نیمهجامد حلبی خبر داد و علت آن را تحریمها و مشکلات ارزی عنوان کرد. در آخر باید به نرخ خامه اشاره کرد که لبنیات در سال جاری روی دور گرانی قرار گرفته است و به گفته قنادان، نرخ خامه هرچند روز یکبار بالا میرود. درمجموع، قیمت مواد اولیه شیرینی افزایش چشمگیری داشته است و در بعضی از اقلام، میزان این افزایش حدود 100برابر محاسبه میشود؛ باوجوداین، قیمت انواع شیرینی در سال 99 نسبت به سال 98 بین 20 تا 30 درصد بنا به مصوبه سازمان حمایت بالا رفته است. طبق مشاهدات میدانی از شیرینیفروشیهای سطح شهر اصفهان، هر کیلوگرم شیرینی تر 45 تا 48 هزار تومان، شیرینی دانمارکی، زبان و پاپیونی 35 تا ۳۸ هزار تومان و کیک یزدی 26 هزار و 800 تومان تا ۲۹ هزار تومان قیمتگذاری شدهاند. تعدادی از شیرینیفروشان، انواع شیرینی را با نرخی کمتر یعنی بین 2 تا 6 هزار تومان بابت هر کیلوگرم عرضه میکنند، ولی مواد اولیهای مانند شکر و روغن در این شیرینیها بهمنظور کاهش هزینه تولید، کمتر استفاده شده است. درکل شیرینیفروشان معتقدند قیمتهای مصوب جوابگوی هزینه تولید شیرینی نیست و عدهای به تعدیل نیرو مشغولاند و مابقی قنادان به فکر تغییر شغل افتادهاند.
افزایش قیمت پادزهر بازار شیرینی نیست!
شیرینی فروشان از نرخ بالا مواد اولیه گلهمندند و از نبود تناسب قیمتی بین نرخ شیرینی و هزینه تولید آن خبر میدهند. باوجود این گلهمندیها، امکان افزایش مجدد نرخ شیرینی در سال جاری وجود ندارد، زیرا برآوردها نشان میدهد قنادیها بیش از 50درصد در شش ماه سال 99 افت فروش داشتهاند و کافی است سـری به شیرینیفروشیهای نصف جهان بزنید تا متوجه این کاهش فروش شوید. شیرینیفروشیهایی که تا چند ماه قبل مملو از مشتری بود، اکنون میزبان کمتر از ده مشتری در طول روز هستند و دیگر خبری از صفهای طولانی برای خرید شیرینی نیست. هرچند شیرینی فروشان بهواسطه کرونا در ابتدا سال با کسادی سنگینی مواجه شدند، ولی افزایش قیمت مصوب شیرینی در تیرماه به این کسادی دامن زد. بنابراین با بالارفتن دوباره قیمت شیرینی موجب حذف کامل این کالا از سبد خرید مردم میشود. درنتیجه مهار رشد قیمت مواد اولیه شیرینی بهترین راه برای قنادان خواهد بود.