احداث دفتر تسهیلگری در محله جوی آباد
محله جوی آباد یک محله با قدمت سکونت قبل از اسلام است. این محله در 50 سال اخیر میزبان بختیاریها بوده و این مهاجرت باعث تغییراتی در کالبد و فرهنگ در محله شده است. فرهنگ بختیاریها در جوی آباد یک فرهنگ غنی است و شهروندان محله اصالت خود را حفظ کردهاند. مردم بختیاری بسیار خونگرم، باغیرت و مهمانواز هستند که 4 جوان شهید مدافع حرم، تقدیم اسلام و انقلاب کردهاند. ریزدانگی پلاکهای ساختمانی در محله بختیاریها نتوانسته است مانع بروز خلاقیت زنان محله شود و اکثر این زنان درخانههای خود به تولید صنایع دستی مشغول هستند.
از مشکلات محله جوی آباد در زمینه شهرسازی، همجواری کاربریهای ناسازگار با کاربری مسکونی است، این کاربریها به مرور زمان شکل گرفتهاند و سابقهای 25ساله دارند و اکنون به صورت پهنههای مشخص در بافت محله تثبیت شدهاند. پهنه این کاربریها شامل پهنه کارگاههای تولید موزائیک، پهنه کارگاههای ریختهگری و پهنه بنگاههای خرید و فروش ضایعات است. این کاربری علاوه بر اینکه با کاربریهای مسکونی و خدماتی ناسازگار است، مشکلات زیست محیطی عدیدی را پدید آورده که شامل آلودگی خاک، هوا و آلودگی صوتی شده است. این آلودگیها در آینده مشکلات زیاد و هزینههای گزافی را برای پاکسازی به دنبال خواهد داشت.
ایجاد هفت کارگروه در محله جوی آباد
مردم سختکوش و با همت محله جوی آباد، برای توسعه محله هفت کارگروه تخصصی شامل کارگروه عمرانی، فرهنگی، امنیتی و … تشکیل دادهاند. رسول محمدی، دکترای ادبیات فارسی، حمام قدیمیمحله راکه مخروبه شده بود به موزه مردمشناسی تبدیل کرده است که در ماه آینده افتتاح میشود. همه اهالی محله وسایل قدیمی را که در خانه داشتند به موزه اهدا کردند و این یک مشارکت به تمام معناست. ساخت کلبه حجت از دیگر اقدامات مردم محله است و از شهروندان اصفهانی دعوت میکنم که حداقل یک بار از این کلبه دیدن کنند. این کلبه توسط حجت بدیحی ساخته شده است. او مدت 15 سال اشیای عتیقه و نوستالژیک را از سراسر ایران خریداری و همه را در کلبه خشت و گل خود جمع آوری کرده است. هر کدام از این وسایل داستانها و گذشتهای دارند که شنیدنی است.
حمایت مدیریت شهری در راهاندازی دفاتر تسهیلگری
شکست روشهای اقتدارگرایانه و غیر مشارکتی، ضرورت جلب مشارکت کنشگران و به ویژه اجتماع محلی، لزوم بهرهگیری از مهارتهای تسهیلگری برای برقراری ارتباط با کنشگران و جلب توافق و مشارکت آنان از جمله دلایلی است که باعث راهاندازی دفاتر تسهیلگری میشود. دفاتر اصفهان در محلات کمبرخوردار شامل محلههای جویآباد، حصه و جلوان، ارزنان، ناصر خسرو، همت آباد و قائمیه فعال هستند. امید است مدیریت شهری اصفهان این دفاتر را در محلههایی که سند تاریخی شهر اصفهان هستند، راهاندازی کند. این محلهها قابلیت جهانیشدن دارند، ولی با مشکلاتی روبهرو هستند که لازمه آن وجود دفاتر و مشارکت ساکنان در بافت محله است و مدیریت شهری در اصفهان باید از مطالبات مردم محلهها به عنوان یکی از راهبردها برای اهداف خرد در طرحهای فرادست استفاده کنند.
ویژگیهای محلههای آسیب پذیر در اصفهان
تراکم بالای جمعیت
افزایش پلاکهای ساختمانی ریز دانه و ناکارآمد
کمبود خدماتی عمومی
جذابیتهای پایین سرمایهگذاری
سکونت گروههای کمدر آمد
کیفیت پایین محیط
وجود آسیبهای اجتماعی
خدمات دفاتر تسهیلگری و توسعه محلی
اطلاع رسانی به ساکنان و جلب مشارکت آنان
برداشت اطلاعات کالبدی، اجتماعی و اقتصادی محلی
ارائه خدمات فنی، اجتماعی و تسهیلگری به ساکنان و سایر کنشگران
توانمندسازی ساکنان محله، تصمیمگیری برای محله