این دفاتر بهعنوان کانون تمرکز نیروهای محلی و فرامحلی در امر توسعه بوده و هدایت و راهبری فعالیتها را باهدف تجمیع نـیـروهــــا، پرهیز از موازیکاری، ایجاد بانک اطلاعاتی برای ارزیابی و پایش و میزان اثربخشی نهایی فعالیتها به عهده دارد. در حال حاضر این دفاتر با یک مدیر و پنج کارشناس در رشتههای حقوقی، اجتماعی، مددکاری اجتماعی، اقتصاد، شهرسازی مشغول به فعالیت هستند. در جوامع امروزی علم اقتصاد بیش از گذشته از اهمیت برخوردار است؛ چراکه لازمه پیشرفت و توسعه هر جامعه، رشد و توسعه اقتصادی آن جامعه است.
از نگاهی دیگر پیشرفت اقتصادی یکی از مهمترین پارامترهایی است که باعث شده تا کشورهای پیشرفته امروزی در رقابت با یکدیگر قرار گیرند. از همین رو ضرورت وجود کارشناسان اقتصادی در دفاتر تسهیلگری و توسعه محلی برای رشد و تعالی محلههای کم برخوردار و در نـهـایــت یک کشور بیشازپیش آشکار است. هماکنون یکی از اساسیترین مسائل و شاید مهمترین مسئله اقتصادی کشور معضل بیکاری در سطح کلان است. ازاینرو ایجاد کسبوکارهای کوچک و متوسط بهعنوان موتور محرکه توسعه اقتصادی و اجتماعی، نقش اساسی در فرایند توسعه جوامع دارند.
ازآنجاکه نمیتوان اثر کسبوکارهای کوچک و متوسط را در رشد اقتصادی کشورها نادیده گرفت، اشتغالزایی در سطح محله بهعنوان یکی از اثرگذارترین روشهای حل بحران بیکاری در سطح جامعه میتواند بسیار حائز اهمیت باشد. بنابراین این مسئله توجه به سطوح پایینتر و داشتن نگاه از پایین به بالا را بهمنظور حل پایدار مسائل، بیشازپیش آشکار ساخته است. بهمنظور ایجاد بسترهای مناسب برای حل مسئله بیکاری در سطح محلهها، لازم است برخی اقدامات با مشارکت جامعه محلی و با رویکرد اجتماعمحور انجام شود. ازاینرو باید شناسایی توانمندیهای جامعه محلی، ظرفیتهای محلی، دارایـیهای مادی و معنوی محله، نیازهای جامعه محلی، گروههای کارآفرین و… در اولویت بررسی قرار گیرد. پسازآن با کسب شناختی همهجانبه از ویژگیهای جامعه هدف، الگوهای اشتغالزایی با مشارکت صددرصدی جامعه محلی در قالب گروهها و تیمهای محلی تهیه شود. در ادامه این مطلب به چند راهکار تأثیرگذار بر کاهش نرخ بیکاری در سطح محله اشاره خواهد شد. افزایش دانش اقتصادی در سطح محله میتواند بهعنوان یکی از تأثیرگذارترین عوامل مدنظر قرار گیرد. توانمندسازی اهالی محله با برگزاری دورههای آموزشی مختلف برای آنان باعث میشود تا در آینده افراد با آگاهی بیشتری وارد بازار کار شوند و از بروز مشکلات آینده جلوگیری شود. دورههای آموزشی میتواند در زمینههای مختلفی همچون دانش کشاورزی، دانش بورس و بازارهای سرمایه، افزایش اعتمادبهنفس و نحوه انتخاب شغل در آینده برگزار شود.
گسترش مشاغل خانگی از دیگر عوامل تأثیرگذار در امر کاهش نرخ بیکاری در سطح خرد اقتصادی تلقی میشود. لازمه این امر همکاری همه نهاد های دولتی و خصوصی با دفاتر تسهیلگری برای صدور مجوزهای لازم برای راهاندازی انواع مشاغل خانگی است. از طرف دیگر همکاری مردم در این زمینه علاوه برافزایش مشارکت اجتماعی و اقتصادی در سطح محله، باعث بهبود بسترهای لازم برای افزایش اشتغال در سطح محله خواهد شد. در سالهای اخیر مشاغل کاذب در کشور و بهویژه در محلههای کمتر برخوردار با رشد فزایندهای همراه بوده است. این موضوع نهتنها باعث افزایش بیکاری و نداشتن درآمد پایدار خواهد شد، بلکه زمینهساز بروز بسیاری از مشکلات اجتماعی است. یکی از مهمترین اقـدامـات برای کـاهش نرخ بیکاری در سطح محله، جلوگیری از افزایش مشاغل کاذب است که این امر با آموزش صحیح اهالی محله و همکاری ارگانهای مربوط محقق خواهد شد؛ بنابراین همانطور که قبلا گفته شد رشد و توسعه اقتصادی در سطح خرد میتواند زمینهساز رشد در سایر ابعاد اجتماعی، حقوقی و شهرسازی در سطح یک محله شود؛ بنابراین ضروری است تا در پروژههای محرک توسعهای کارشناسان اقتصادی بهمنظور بررسی ابعاد مختلف اقتصادی و ارائه طرحهای کاربردی حضور داشته باشند.