یعنی فعلا 55 میلیون است ولی نمیفروشیم.» اصطلاح «نفروش» به سرعت در بازار مسکن اصفهان در حال انتشار است و افراد زیادی از آن استفاده میکنند، یعنی قیمت اعلام میشود ولی فروش ندارند و همین مسئله با رشد قیمتها به ویژه در مناطق لوکس اصفهان همراه بود.
چرا نفروش؟
نوسانات ارزی اخیر اصلیترین دلیل برای استفاده از اصطلاح «نفروش» در بازار است. دستکم طی دو سال گذشته در معاملات بازار مسکن فروشندهها همیشه ضرر کردهاند، درنتیجه امروز قیمت به صورت نفروش اعلام میشود؛ یکی از دلالهای خیابان مشتاق در اینباره به اصفهانزیبا گفت: «ما قیمت اعلام میکنیم تا اگر کسی خواست بفروشد به مشکلی بر نخورد، ولی وقتی میگوییم «نفروش» یعنی هم خودمان نمیفروشیم و هم به فروشنده توصیه میکنیم صبر کند.» این دلال نوسانات قیمتی را دلیل اصلی نفروختن دانست و دراینباره ادامه داد: «امروز بفروشیم نسبت به فردا ضرر کردهایم، چرا فردا نفروشیم؟ البته فردا هم نسبت به پس فردا ضرر است؛ پس فعلا نمیفروشیم.» یکی از انبوهسازان محله آبشار نیز که شرکتش قیمت املاک پیشفروشی را با عبارت نفروش اعلام میکند در گفتوگویی کوتاه نوسانات ارزی را دلیل چنین اتفاقی دانست:«دوسال قبل ساختمانی را در خیابان خاقانی به متری 5 میلیون تومان پیشفروش کردیم، هفته گذشته تحویل مشتریان شد و آنها متری 50 میلیون تومان میفروشند. قیمت پیشفروش را به متری 10، 15، 20، 30 و 40 رساندیم و باز هم از فروش ضرر کردیم؛ چون قیمت بالاتر رفت. شما باشی داراییات را میفروشی یا نگهمیداری فردا بیشتر بفروشی؟» منطق واسطهها در بازار خودرو نیز شبیه به بازار مسکن است. آنها میگویند روزی 5 میلیون تومان روی هر خودروی ایرانی اضافه میشود، پس چرا امروز بفروشند، درحالی که فردا 5 میلیون تومان گرانتر است؟ البته اصطلاح «نفروش» در بازار مسکن بیشتر متعلق به واسطهها، انبوهسازان یا افرادی است که تعداد زیادی ملک در اختیار دارند و فروشندگان معمولی اغلب از آن استفاده نمیکنند.
سرایت گرانی با فلسفه نفروش
گزارشهای میدانی از بازار خودرو و مسکن اصفهان حکایت از تحریک تقاضا با فلسفه نفروش در بازار است. عباس محمدی یکی از مشاوران منطقه شهید کشوری در اینباره گفت: «وقتی شرکت میگوید آپارتمان متری 12 میلیون نفروش یعنی به متقاضی میگوید 12 میلیون تومان هم نمیتوانی بخری و برای بهدستآوردن این آپارتمان باید بیشتر پول بدهی، در نتیجه تقاضا تحریک میشود.» یکی از مشاوران املاک منطقه کاوه نیز با انتقاد از چنین قیمت گذاری از این گفت که قیمت واقعی براثر عرضه و تقاضاست، پس «قیمت نفروش» واقعی نیست. واسطهها با استفاده از این نوع قیمتگذاری عطش تقاضا را در بازارها تقویت کردهاند، زیرا نشان میدهند احتمال رشد قیمتها وجود دارد.
قاسم خسروی، مشاور املاک منطقه ولیعصر، اصطلاح نفروش را جدال بزرگان با بازار مسکن عنوان کرد و گفت: «خرده فروشها که نمیتوانند قیمت نفروش بدهند، این بزرگان بازار مسکن هستند که میخواهند قیمتها را به بالا هل بدهند وقتی فردی چند ساختمان در ولیعصر دارد و میگوید متری 15 میلیون نفروش به تمام ولیعصر اعلام میکند قیمت از این هم بالاتر میرود وگرنه متری 15 میلیون فروشنده بودم.» اصطلاح نفروش چند هفته قبل ابتدا در بازار خودرو بیان شد و به دنبال آن قیمتها رشد سنگینی پیدا کرد و سپس در بازار مسکن تهران و اصفهان به صورت همزمان استفاده شد تا معاملات قفل شوند. درحالی که با شروع فصل سرما خرید و فروش در حال کاهش بود، ولی با شروع قیمتگذاری به روش نفروش در بازار موجی از تقاضا به راه افتادهاست. فعالان بازار این موج تقاضا را با رد کردن دلار از مرز 30 هزار تومان بیارتباط نمیدانند و قیمتگذاری به روش نفروش را که توسط بزرگان بازار انجام میشود، عاملی بر گرانی بیشتر میدانند.