دندانپزشکان نیز به دلیل نبود بیمار و مواد و تجهیزات به فکر تغییر شغل افتادهاند! البته کرونا هم در ایجاد مشکل برای دندانپزشکها بی تقصیر نبوده است.
کاهش مراجعه به دندانپزشکی به علت گرانی
گرانی باعث شده مردم فقط در حالتی که مشکل دندان غیرقابل تحمل باشد، به دندانپزشک مراجعه کنند که در همان حالت نیز دندانپزشکان با وجود رانت در بازار مواد و تجهیزات مصرفی دندانپزشکی نمیتوانند بیمار خود را درمان کنند. تعرفههای دندانپزشکی به قدری بالا رفته است که برخی از اقشار قادر به مراجعه به دندانپزشکی نیستند و تنها قشر مرفه جامعه میتوانند از پس هزینههای دندانپزشکی برآیند. دندانپزشکان اصفهانی نیز از کاهش تعداد بیماران خود گلهمندند و تعداد مراجعهکنندگان آنها از سال گذشته تاکنون به نصف رسیده است. تعرفههای آزاد دندانپزشکی از سال قبل تاکنون ۳۰ تا ۴۰ درصد و تعرفههای دولتی ۱۵ تا ۲۰ درصد افزایش داشته است، ولی این میزان افزایش تأثیر چشمگیری بر هزینه نهایی خدمات دندانپزشکی دارد، زیرا سال گذشته با حدود 500 تا 600 هزار تومان امکان عصبکشی یک دندان وجود داشت، ولی نرخ فعلی آن به 900 هزار تومان رسیده است. همچنین خدمات جرمگیری دندان نهایت 230 هزار تومان قیمت داشت. در مقابل حداقل نرخ جرمگیری در سال جاری به 300 هزار تومان رسیده است. از طرفی شرکتهای بیمه از زیر بار پرداخت هزینههای دندانپزشکی شانه خالی میکنند، تا جایی که بیمههای تکمیلی هم به ندرت هزینههای دندانپزشکی را پرداخت میکنند.
تأثیر ارز بر بازار مواد و تجهیزات دندانپزشکی
بررسیها نشان میدهد میزان دستمزد پزشکان تأثیر چندانی بر گرانی تعرفههای دندانپزشکی ندارد و مقصر اصلی این گرانی ارز است. مواد مصرفی و تجهیزات دندانپزشکی وارداتی هستند و دولت سال قبل ارز دولتی برای واردات به این مواد اختصاص میداد، ولی در آبان 98 دولت مواد مصرفی دندانپزشکی را از لیست دریافتکنندگان ارز دولتی خط زد و شرکتهای دارویی ناچار به واردات این مواد با ارز آزاد شدند. با وجود این، مواد مصرفی و تجهیزات دندانپزشکی تا چند ماه قبل با نرخ مناسبتری عرضه میشد که نوسانات نرخ ارز در بازار آزاد طی هفتههای اخیر و افزایش قیمت دلار به حدود 30 هزار تومان باعث بروز مشکلاتی در تأمین این مواد مصرفی شد. رئیس اتحادیه تهیه و تولید تجهیزات و مواد مصرفی دندانپزشکی چند روز قبل در نشست اتاق اصناف ایران با حضور رؤسای اتحادیههای بیان داشت: «به دلیل تحریمها تأمین ارز مورد نیاز برای تأمین مواد اولیه و تجهیزات دندانپزشکی سخت شده و با توجه به اینکه برای تأمین مواد مورد نیاز باید از بازار نیمایی، ارز تهیه کرد، قیمتها شناور شده است.» همچنین گفتههای رئیس اتحادیه نشان میدهد مشکلاتی بر سر راه ترخیص مواد مصرفی و تجهیزات دندانپزشکی از گمرک وجود دارد. عدهای از دندانپزشکان نیز در پی نبود و گرانی مواد اولیه ناچار به افزایش تعرفههای خود شدهاند.
کمبود مواد دندانپزشکی
ماجرای گرانی مواد مصرفی دندانپزشکان به دنبال ارز با بالارفتن تعرفهها پایان نیافت. گزارشهای میدانی از کمبود این مواد حکایت میکند و تعدادی از مطبهای اصفهان هم به دلیل نبود مواد اولیه وقت بیماران را لغو میکنند. نوسانات لحظهای نرخ ارز سبب شــده برخی شرکتهای تأمینکننده مواد مصرفی از فروش این کالاها به مطبها و کلینیکهای دندانپزشکی با هدف بالارفتن قیمتها در روزهای آینده اجتناب کنند. گمانهزنیهایی در این باره وجود دارد که به دلیل نوسانات قیمت و احتمال افزایش آن در ماههای آتی، برخی از این مواد انبار شده است. البته در بازار آزاد میتــــوان تجهیـــــزات مصــــرفی دندانپزشکی را به وفور پیدا کرد، ولی قیمت آنها به واسطه قاچاق بودن چندین برابر بالاتر است. درنتیجه درچنین بازاری که قیمتها هر روز تغییر میکند و رانت بازی به آن سرایت کرده، دندانپزشکان قادر به درمان همان تعداد انگشت شمار بیماران خود هم نیستند.