اصفهان پس از پشت سر گذراندن پاییز بیبارش، در ماههای اخیر بارشهای خوبی را پشت سر گذراند. گزارشها نشان میدهد که در سال زراعی گذشته میانگین بارشها در سطح استان 123 میلیمتر بوده است که نسبت به بلندمدت بین 22 تا 50 درصد در مناطق شرق و غرب استان کاهش داشته و بیشترین کمبارشی استان مربوط به مناطق شرق و مرکز اصفهان است. بارش
اصفهان در شش ماه اول امسال هم هیچ بارشی را تجربه نکرد و از طرف دیگر افزایش میزان تبخیر سطحی و کاهش رطوبت خاک شرایط خشکسالی در سال آبی 1401-1400 را تشدید کرد. از سوی دیگر بررسی میزان و شرایط خشکسالی استان بر اساس شاخص SPEI منتهی به آخر شهریور 1401 در یک سال زراعی نشان میدهد که پهنه خشکسالی افزایش یافته و حدود 98 درصد از مساحت استان درگیر خشکسالی بلندمدت شده است.
این درحالی است که در ماههای اولیه پاییز امسال نیز بارش مؤثری در اصفهان صورت نگرفت و عمده بارشها نیز با تأخیر، یعنی از نیمه آذر آغاز شد. حالا، اما آخرین پیشبینیهای هواشناسی مبنی بر بارش مطلوب در اسفند است. به گزارش «مهر»، معاون اداره کل هواشناسی استان اصفهان با اشاره به وضعیت بارشی ۴۵ روز آینده استان، از بهبود شرایط بارشی طی اسفند و بهویژه هفتههای پایانی سال خبر داده است.
نوید حاجیبابایی با بیان اینکه وضعیت بارشها در استان تا پایان بهمن نرمال (طبیعی) پیشبینی میشود، اظهار داشت: بارندگیها بهطور عمده بهصورت برف خواهد بود که در سرچشمههای آبی استان در نواحی غربی خواهد بارید.
او با اشاره به اینکه در اسفند شرایط بارشی بهتری در استان پیشبینی میشود، خاطرنشان کرد: بهبود بارشها را در اسفند و بهویژه هفتههای پایانی سال انتظار داریم و حتی شرایط بارشی آخرین ماه زمستان نسبت به دی و بهمن بهتر خواهد بود.
معاون توسعه و پیش بینی اداره کل هواشناسی استان اصفهان اضافه کرد: باید توجه داشت که طی ۴۵ روز آینده حتی در بدبینانهترین حالت وضعیت بارندگی استان در حد نرمال منطقه خواهد بود.حاجیبابایی ادامه داد: شدت بارشها در همه مناطق استان نیز یکسان نخواهد بود و عمده بارش در نواحی جنوب غرب و جنوب استان پیشبینی میشود و نیمه شمالی استان اصفهان بارشهای کمتری دریافت خواهند کرد.
خروج فاز سرد و کم بارش
معاون توسعه و پیشبینی ادارهکل هواشناسی استان اصفهان خاطرنشان کرد: بهبود شرایط بارشی استان به دلیل تعدیل و تضعیف فاز سرد اقیانوس آرام (لانینا) بوده و این پدیده جوی در حال ازبینرفتن است. به بیان دیگر فاز سرد و کمبارش در حال خروج است و از این رو طی ماههای آینده بهبود بارشها را خواهیم داشت. او در عین حال درخصوص بارشهای اسفند در اصفهان اضافه کرد: سامانههای بارشی پرقدرت با وقفههای چند روزه در استان فعال خواهند شد. به بیان دیگر سامانههای پیدر پی نخواهیم داشت و یادآوری این نکته ضروری است که بخشی از استان اصفهان در منطقه کویر مرکزی قرار دارد.
وضعیت بارندگی امسال نگرانکننده نیست
حاجی بابایی بارشهای ۴۵ روز پیشرو را در اصفهان و سرچشمههای آبی استان در مجموع مطلوب ارزیابی کرد و افزود: وضعیت بارندگی امسال نگرانکننده نیست و حتی با توجه به روند تضعیف لانینا، میتوان گفت که شرایط به حالت النینو یا جریانات گرم اقیانوسی در بهار پیشرو و حتی زمستان آینده خواهد رسید. او تصریح کرد: در حال خروج از شرایط کمبارشی هستیم و انتظار داریم هر چه جلوتر میرویم، شرایط بارشها بهتر شود.
معاون توسعه و پیش بینی اداره کل هواشناسی استان اصفهان افزود: با این حال باید توجه داشت که بارشها در یک مدت کوتاه جبرانکننده خشکسالیهای چندساله نیست و خشکسالی هیدرولوژی استان ادامه دارد؛ اما از شدت خشکسالی کوتاهمدت کاسته خواهد شد. حاجیبابایی با بیان اینکه میانگین بارشی استان اصفهان از ابتدای سال آبی (مهرماه) تا نیمه بهمن امسال به ۱۱۵ میلیمتر رسیده، اظهار داشت: میانگین بارشی استان در مدت مشابه سال گذشته حدود ۸۹ میلیمتر و در بلندمدت ۱۰۰ میلیمتر بوده است.
او اضافه کرد: مقایسه آمارهای بارشی استان اصفهان نشان میدهد که بارشهای این استان نسبت به مدت مشابه سال قبل ۳۰ درصد و نسبت به بلندمدت ۱۴ درصد افزایش یافته است.معاون توسعه و پیشبینی ادارهکل هواشناسی استان اصفهان با اشاره به اینکه این افزایش بارش در تمام نقاط استان یکسان نیست، گفت: بیشترین افزایش بارندگی در نیمه جنوبی استان و شهرستانهایی همچون دهاقان و سمیرم بوده و میانگین بارش در نیمه غرب استان از جمله فریدونشهر و کوهرنگ در حال حاضر در وضعیت نرمال منطقه است.
او ابراز داشت: هرچند آمار دقیقی از ارتفاع برف در سرچشمههای زایندهرود نداریم اما امکان دارد در ارتفاعات سرچشمهها میانگین بارش و پوشش برف بیش از آمار و ارقام ثبت شده در ایستگاههای هواشناسی باشد.حاجیبابایی با اشاره به اینکه براساس تصاویر ماهوارهای پوشش برف در سرچشمههای زایندهرود در حد نرمال است، افزود: نیمه شمالی استان از جمله در کاشان، اردستان و نائین امسال کاهش بارندگی بین ۳۰ تا ۴۰ درصد را شاهد هستیم و این شرایط در اسفند نیز ادامه دارد.
او درخصوص وضعیت دمایی استان نیز خاطرنشان کرد: دمای استان تا پایان بهمن کمابیش حدود یک تا سه درجه سلسیوس سردتر از معمول خواهد بود که این کاهش در کمینهها اتفاق میافتد و احتمالا برودت و سرمای هوا تا اسفندنیز ادامهدار باشد.