مناسبتهای مختلف چه جشن و چه سوگواری بر رونق کاسبی گل فروشان تأثیر میگذارد، ولی کرونا باعث شده این بازار مانند گذشته رونق نداشته باشد و کناررفتن ارز دولتی نیز افزایش هزینههای تولید گل و گیاه را به دنبال دارد.
کسادی امروز و دیروز نیست!
رکود بازار گل و گیاه با شیوع ویروس کرونا شروع شد تا اسفند و فروردین ماه به عنوان زمانی طلایی کسبوکار گلفروشان با کسادی سپری شود. آغاز اردیبهشت ماه و پایان قرنطینه و خانهنشینی نیز رونقی در کسب وکار گلفروشان ایجاد نکرد، چراکه عمده تقاضا برای گل در بازار اصفهان در ایام عید و زمان دید وبازدیدهای نوروزی بود و بازاریان جشنها و مراسم رجب و شعبان را هم از دست دادند. وجود چنین رکود و کسادی در بازار گل موجب شد عدهای از گلفروشان باسابقه اصفهان خانهنشین شوند. آقای جعفری که حدود 12 سال است در این صنف فعالیت میکند، از وضعیت کسب وکار خود در سال جاری میگوید: «وضع مالی گلفروشان خراب است و مشتری برای گل دیگر پیدا نمیشود، تعدادی از همکاران باسابقه من مغازه خود را چند ماه قبل بستند.» صاحب گلفروشی در خیابان سهروردی نیز با آقای جعفری در رابطه با کسادی بازار هم عقیده است و شرایط بازار گل اصفهان را این چنین توصیف میکند: «از زمانی که کرونا آمد، بازار گل کسادتر شد و انگار این کسادی پایانی ندارد.» مشاهدات میدانی از بازار اصفهان نیز از کمشدن تعداد گل فروشیهای سطح شهر حکایت میکند.
نه ختمی نه عروسی!
شیوع ویروس کرونا سبب کاهش مراسم عزا و شادی در اصفهان شده است که این موضوع در کسادی کسب وکار گلفروشان بی تأثیر نیست. گلفروشان همیشه در اعیاد رجب و شعبان به دلیل افزایش مراسم ازدواج فروش بالایی دارند و با اتمام ماههای محرم و صفر نیز تقاضا برای گل بالا میرود. درمقابل تعطیلی تالارها، کاهش و کوچک شدن مراسم عروسی باعث شده تقاضا برای خرید گل و گل آرایی در اصفهان کم شود. گلفروشی در نصف جهان نیز این موضوع را تأیید میکند: «تعداد مشتری ثابت برای گل کم است و مشتریان ما بیشتر گذری هستند که برای مراسم خود بهویژه مراسم عروسی سفارش دسته گل، گل آرایی خودرو، تالارو … را میدهند که به لطف کرونا، گلفروشان دیگر مشتری گذری هم ندارند.» از سوی دیگر، محدودیـــــــتهای اعمالشده برای برگزاری مراسم ختم و عزاداری نیز کاهش تعداد مشتری گلفروشان را به دنبال دارد، زیرا تا قبل از کرونا تقاضا برای قاب گل، تاج گلهای ترحیم و… زیاد بود. یکی دیگر از گلفروشان اصفهان که دل پری از کسادی بازار دارد به اصفهان زیبا میگوید:«کرونا، کرونا، کرونا! نه دل و دماغی برای عروسی گذاشته و نه برای ختم. فقط گلهای ما یکی پس از دیگری پژمرده میشوند و ما ضرر میبینیم!»
کود، سم و ارز هم میتازانند!
گلفروشان در کسادی بازار، با گرانی سم و کود هم دست و پنجه نرم میکنند زیرا سم و کود شیمیایی سال گذشته با ارز دولتی وارد میشد ولی دولت در سال جاری ارز دولتی را برای واردات این کالاها حذف کرد. براساس گفته سیدمهدی حسینی، رئیس انجمن واردکنندگان سم و کود حذف ارز دولتی جهت واردات سموم و کودهای شیمیایی باعث افزایش قیمت کود و سم شده است که ضربه به کشاورز وارد میکند. از این رو، واردکنندگان ناچار به خرید سم و کود با ارز بازار آزاد هستند و از آنجایی که هر دلار حدود 27 هزار تومان قیمت دارد، هزینه تولید گل و گیاه بالا میرود. در واقع سم و کود شیمیایی در سال جاری تا پنج برابر افزایش قیمت داشتهاند و به دنبال رشد هزینههای تولید، گل با قیمت بالاتری در بازار عرضه میشود؛ برای نمونه، هر شاخه گل رز بیش از 10 هزار تومان قیمت دارد یا نرخ هر شاخه گل لیلیوم حدود 12 هزار تومان است. بنابراین قیمت یک دسته گل ساده نزدیک به 150 هزارتومان میشود و یا برای خرید یک باکس گل کوچک باید حدود 200 هزار تومان هزینه کرد. در شرایط فعلی که قدرت خرید مردم کاهش یافته، کمتر کسی زیر بار خرید گل میرود؛ گلفروشان به دلیل اینکه گل، مهلت فروش دارد و اگر تا سه چهار روز به فروش نرسد، تبدیل به ضایعات میشود، کمتر گل و گیاه خریداری میکنند که کاهش خرید و فروش گل، به ضرر تولیدکنندگان است.