جمعیت روستایی و عشایری شهرضا حدود ۱۶ هزار نفر است. با وجود جمعیت کم روستایی اما مجموعه مدیریتی روستا در شهرضا باید پیگیر حل مشکلات روستاییان باشند. فرماندار شهرضا با تأکید بر اینکه مدیریت هر روستا به دهیار آن واگذار شده است گفت: در گذشته یک دهدار برای چند روستا مدیریت میکرد، اگر دهیاران بتوانند ظرفیتهای بالقوه را به بالفعل تبدیل کنند، شاهد توسعه روستا و اشتغال و کاهش مهاجرت از روستا به شهر خواهیم بود. ناصر اسدی با بیان اینکه شرایط اقتصادی و اجتماعی روستا خیلی تغییر کرده است ادامه داد: تغییرات سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی بر زندگی در روستا اثر گذاشته است و باید برای هر روستا متناسب با شرایط اقلیمی آن برنامهریزی و تصمیمگیری کرد. برای اشتغال روستا نیز باید متناسب با شرایط و اقلیم روستا اشتغال اقتصادی و مسکن روستا را تعریف کرد. او با تأکید بر اینکه دهیار روستا باید نسبت به جذب سرمایهگذار در روستا تلاش کند، عنوان کرد: مدیریت کارآمد و کارشناسیشده روستایی میتواند علاوه بر رفع نیازهای روستاییان و ایجاد اشتغال برای جوانان، کمک بسیار بزرگی به توسعه و پیشرفت همهجانبه روستا و شهر داشته باشد.
راهاندازی شرکت تعاونی دهیاریهای روستایی
فرماندار شهرضا با اشاره به اینکه روستاهای شهرضا بزرگ و توانمند است، گفت: راهاندازی شرکت تعاونی دهیاریهای روستایی به منظور ایجاد اشتغال برای جوانان روستا و کمک به دهیاریها بسیار با اهمیت است. اسدی با تأکید بر اینکه تشکیل دهیاریها و ساماندهی امور اجرایی در روستاها یک اتفاق خیلی خوب در کشور بود و با اجرای این اصل خاص قانون اساسی امروز خدمات و برکات آن را میبینم گفت: بیش از ۲۰ سال از تأسیس دهیاریها میگذرد؛ بنابراین از دهیاریها و شوراهای روستا انتظار میرود با استفاده از تجربیات گذشته در انجام برنامهریزیها بیشتر نقش ایفا کنند. اسدی ادامه داد: طرحهای هادی روستایی و الحاق فضاهایی که جنب محدودههای روستاها زمانبر است، ساختوساز در کنار محدوده روستاها اتفاق میافتد و تعیین تکلیف پروندههای تخلف در کمیسیون ماده ۹۹ سخت و طاقت فرساست.
پیش شرط بازنگری در طرح هادی روستایی
او با بیان اینکه برای بازنگری در طرحهای هادی روستایی باید ده سال از آن بگذرد، بیان کرد: روستایی داریم در شهرضا که در زمان بهار و تابستان جمعیتشان سه برابر میشود اما ملاک طرح هادی روستا جمعیت سرشماری سال ۹۵ است و براساس جمعیت سرانه مسکن را تعیین میکنند و اجازه نمیدهند یک ملک به این روستا افزوده شود. فرماندار شهرضا با بیان اینکه در کمیسیون ماده ۹۹ دغدغه زیادی وجود دارد، تصریح کرد: افزایش نرخ جریمه چارچوب منطقی و اقتصادی ندارد و این افزایش نرخ باید معقول و متعادل باشد، ماده ۹۹ یک روند طولانی دارد، بازخوردهای اجتماعی تخریب بسیار زیاد است، باید در استان مدیریت کرد تا حتیالامکان ساختمان به سوی تخریب نرود؛ چرا که بعضی ساختوسازها از روی ناچاری به این کار روی آوردهاند.
حمایت از سرمایه گذاری در روستا
اسدی با اشاره به اینکه در حوزه اشتغال دهیاریها اعتبارات خوبی سال گذشته تخصیص داده شد که در شهرضا از آن استفاده نشد، افزود: دهیاران باید فرصتها و زمینههای اشتغال را در روستاها شناسایی کنند و آن را به جریان بیندازند تا اشتغال ایجاد شود، بخش زیادی از این اشتغال مربوط به دهیاریها و بخش خصوصی است، بخش خصوصی باید در فرصتهای اشتغالزایی سرمایهگذاری کند. او تأکید کرد باید از سرمایهگذاران در بخش روستایی حمایت شود و این یکی از وظایف دهیاران است. فرماندار شهرضا با بیان اینکه در طرح هادی روستایی باید نواحی صنعتی پیشبینی شود بیان کرد: روستاهایی داریم که اگر ناحیه صنعتی در آن پیشبینی شود، اشتغال خوبی ایجاد میشود و نتیجه میدهد، در طرح هادی روستایی درخواست داریم این مورد دیده شود. او ادامه داد: در روستاها اماکن دولتی داریم که نمونه آن مدارسی است که در بعضی از روستاها تخریب شده و بلا استفاده است و قانون اجازه داده به بخش خصوصی دهیم.
مردم روستا زمین را رایگان به مدرسه دادند؛ این زمین در اختیار شورا و دهیار قرار بگیرد و به عنوان یک مرکز گردشگری و بومگردی استفاده شود.
توانمندسازی برای پیشگیری از مهاجرت
اسدی با اشاره به اینکه باتوجه به اهمیت توانمندسازی خانوادهها و در راستای حمایت شغلی از روستاییان تسهیلاتی به متقاضیان اجرای طرحهای اشتغالزایی روستایی پرداخت میشود که این امر منجر به کاهش مهاجرت به شهرها میشود، گفت: در دنیا ۶۰میلیون نفر در سال مهاجرت میکنند. شهرستان شهرضا نسبت به تهران و اصفهان در حاشیه است، جمعیت قابلتوجهای از شهرضا به اصفهان و تهران مهاجرت کردند. او با بیان اینکه امروزه مهاجرت بخش پذیرفته شده زندگی اجتماعی و اقتصادی، امری عادی و پذیرفته شده است، گفت: در شهرضا شکلگیری فضای اداری و غیراداری متناسب با سیاستگذاری دولت در قالب طرحهای جامع شهری و تفصیلی است و در روستاها هم این الگو رعایت میشود. اسدی با بیان اینکه دولت و در رأس آن مقام معظم رهبری سیاستها و راهکارهای خوبی برای توانمندسازی حاشیهنشینان ارائه کردهاند، بیان کرد: دولت در راستای پیشگیری از مهاجرت تسهیلات روستایی و عشایری با بهره کم پرداخت میکند.
دغدغه جدی برای عشایر
اسدی همچنین با تأکید بر اینکه دغدغه جدی برای اشتغال عشایر داریم، گفت: باید اشتغال پایدار و ثابت متناسب با اقلیم و فرهنگ عشایر ایجاد شود. او با اشاره به اینکه تقویم کوچ عشایر باید با هماهنگی بیناستانی در استانهای عشایری برگزار شود، اظهار داشت: کوچ عشایر و تعیین بهترین زمان برای حضور عشایری در مناطق ییلاق و قشلاق باید با هماهنگی استانهای کوچ رو انجام شود. فرماندار شهرضا با بیان اینکه به خاطر مشکلات حوزه اقتصادی و اشتغال، بسیاری از فرزندان عشایر هنوز دامداری میکنند، افزود: وقتی عشایر تقویم کوچ را رعایت نمیکنند در درجه اول خودشان دچار آسیب میشوند،امسال مراتع شهرستان هنوز مناسب کوچ نبود که عشایر ورود پیدا کردند و به خاطر تعلیف زودرس خسارت به مراتع شهرستان شهرضا وارد شد.
او با بیان اینکه با توجه به ویروس کرونا دامپزشکی، شبکه بهداشت، امور عشایر، نیروی انتظامی، امور آب و منابع طبیعی خدمات بسیار خوبی را به عشایر ارائه کردند، گفت: با وجود کرونا کمکهای مؤمنانه بین عشایر توزیع شد. اسدی با اشاره به تخصیص اعتبارات برای حوزه اشتغال عشایر بیان کرد: پروژههای عشایری باید پایدار باشد، در این راستا پروژههای استخر ذخیره آب شرب انسان و دام، بهسازی راههای عشایری، احداث سرویسهای بهداشتی و بازسازی قنوات و ایزولاسیون آنها از جمله پروژههای اولویتدار مناطق عشایری است. فرماندار شهرضا با بیان اینکه در صورت موافقت دفتر روستایی استانداری اصفهان دفاتر تسهیلگری عشایر را ایجاد میکنیم تا زمینههای اشتغال عشایر را شناسایی کنیم، عنوان کرد: دغدغه جدی برای اشتغال عشایر داریم، باید اشتغال پایدار و ثابت متناسب با اقلیم و فرهنگ عشایر ایجاد شود؛ سازمان امور عشایر در تخصیص اعتبارات و ایجاد شغلهای جدید باید نگاه و کمک ویژه به عشایر شهرستان کند.