معضل نهاده‌های دامی در گلپایگان

امروزه امنیت غذایی یکی از مهم‌ترین مــوضوع‌هـای کشور است. درحالی‌که تولیدکنندگان حوزه دام در خط مقدم اقتصادی کار جهادی انجام می‌دهند، اما موضوع تأمین نهاده‌های خوراک دام به معضل جدی تبدیل شده است. دامداران گلپایگانی هرروز برای تهیه تغذیه دامشان می‌بایست ساعت‌ها مقابل انبار تعاونی روستایی منتظر بمانند تا نهاده خوراک دامشان را تأمین کنند. با توجه به شرایط کرونا تجمع بسیار برای این قشر زحمتکش و تولیدکننده خطرناک است؛ اما کمبود نهاده‌های خوراک دام و نحوه توزیع نــامـتعــادل صدای اعـتـراض دامداران گلپایگانی را درآورده است.

تاریخ انتشار: 09:38 - پنجشنبه 1399/09/13
مدت زمان مطالعه: 3 دقیقه

مــدیــر جـهــاد کشــاورزی گلـپایــگان می‌گوید: با توجه به اینکه دولت در تأمین ارز با مشکل مواجه شده است یک‌سوم نهاده موردنیاز دامداران تأمین و مابقی از طریق بازار آزاد تهیه می‌شود؛ حتی بین مرغداری‌ها نیز 30 درصد نهاده یارانه‌ای توزیع می‌شود.حـــیــدرعــلی گلمـحمــدی مــی‌افــزایــد: نهاده‌ها از طریق شرکت پشتیبانی دام کشور به معاونت امور دام جهاد کشاورزی استان برای توزیع بین شهرستان‌ها تخصیص داده می‌شود و توزیع نهاده‌ها از سوی شرکت‌های تعاونی انجام می‌شود. او با اشاره به اینکه دامداران به‌شرط بیمه یا پلاک‌گذاری دامشان می‌توانند نــهــاده دریــافــت کنــنــد، خاطرنشان می‌کند: در شهرستان گلپایگان بیش از چهار هزار دامدار به پرورش 180 هزار رأس دام سنگین و 35 هزار رأس دام سبک اشتغال دارند. تاکنون طرح پلاک‌کوبی در تعداد یک هزار و 339 رأس دام سنگین و در پنج هزار و 199 رأس دام سبک انجام شده است.

عادلانه نیست

رضا رکوعی، یکی از دامداران گلپایگانی در این زمینه می‌گوید: باوجوداینکه 10 دام پلاک‌گذاری دارم، اما 200 کیلو جو اختصاص دادند که برای این مقدار نیز یک هفته تردد داشتم. توزیع ضابطه‌مند نیست؛ چون برخی بار تراکتور خارج از نوبت تحویل می‌دهند. او می‌افزاید: با توجه به کمبود نهاده خوراک دامی شرکت تعاونی توزیع میان دامداران را ناعادلانه انجام می‌دهد که دور از انصاف است. حسین یاوری، از دیگر دامداران گلپایگانی نیز می‌گوید: عمده مشکل دامداران کمبود نهاده‌های دامی است که برای تأمین تغذیه دام خود در این مکان تجمع می‌کنند. توزیع ناعادلانه است. او می‌افزاید: چهارشنبه هفته قبل بار به انبار شرکت تعاونی تحویل داده شد. گفتند که شنبه توزیع داریم؛ اما پنجشنبه باخبر شدیم نهاده‌ها توزیع شده است. آیا عادلانه است؟به گفته یکی دیگر از دامداران مشکل اصلی علاوه بر کم‌بودن نهاده‌های دامی، توزیع نامناسب آن است و عدالت رعایت نمی‌شود.

نصب نرم‌افزار توزیع

رئیس اداره تعاون روستایی شهرستان گلپایگان با اشاره به تجمع دامداران گلپایگانی در تهیه نهاده‌های خوراک دامی می‌گوید: توزیع نهاده‌های دامی میان دامداران بر اساس میزان سهمیه نهاده‌ای که جهاد کشاورزی تعیین کرده است، انجام می‌شود. فاضل رامشی می‌افزاید: یکی از دلایل تجمع دامداران این بود که یک انبار برای توزیع وجود داشت و مراجعه تمام دامداران شهرستان به این مکان باعث ازدحام می‌شد. به‌منظور جلوگیری از تجمع و نزدیک‌بودن مکان توزیع ایستگاه‌های مختلفی در سطح شهرستان مشخص شد تا ازاین‌پس توزیع از طریق این انبارها با نظارت شرکت تعاونی روستایی و شهری انجام شود. او اعلام می‌کند: هفته اخیر نرم‌افزاری در شرکت تعاونی نصب شد تا نهاده به‌صورت عادلانه بین کشاورزان توزیع شود.شهرستان گلپایگان به دلیل شرایط اقلیمی در بخش کشاورزی و دامداری رتبه نخست را دارد و می‌طلبد که به سمت ایجاد دامداری بزرگ و مجموعه کشت و صنعت حرکت کند. چندی پیش معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی استان اصفهان با تأکید بر اینکه امروزه تولیدکنندگان کشور، به‌ویژه دامداران، سربازان صف اقتصادی کشور هستند، گفت: دامداران با توجه به مشکلاتی که در تأمین نهاده‌های دامی دارند، اما هنوز سرپا ایستاده‌اند. حدود سه هفته پیش جمعی از دامداران گلپایگانی در تجمعی اعتراضی خواستار چاره‌اندیشی برای توزیع عادلانه نهاده‌های دامی شدند. این دامداران باید ساعت‌ها در صف باشند تا شاید کمی نهاده دامی تهیه کنند؛ آن‌هم در شرایط کرونایی که باید فاصله اجتماعی رعایت شود، اما تلاش برای به دست آوردن کمی نهاده دامی باعث شده خطر مبتلا شدن به کرونا را به جان بخرند.به گفته دبیر اتحادیه واردکنندگان نهاده‌های دام و طیور، تا زمانی که عرضه نهاده به اندازه کافی نباشد، مشکلات کماکان باقی است. عباس حاجی‌زاده درباره اعلام بانک مرکزی مبنی بر تأمین مکفی ارز برای واردات نهاده‌های دامی می‌گوید: اینکه ارز تأمین ‌شده درست است؛ اما اینکه چقدر تخصیص داده‌شده و چه نوع ارزی بوده، نکته مهمی است. او ادامه می‌دهد: عمده ارزهای تأمین‌شده دینار عراق، ریال عمان، لیر هالک ترکیه و وون کره جنوبی بوده که قابلیت انتقال ندارد و برخی بانک‌های عامل نیز به دلیل همین مسئله این ارزها را به بانک مرکزی برمی‌گردانند. حاجی‌زاده معتقد است به دلیل کمبود توزیع نهاده‌های دامی، در بازار مشکل ایجاد شده است. کار از منشأ مشکل دارد؛ متأسفانه ارزهایی که بانک مرکزی داده، تبدیل به کالا نشده است. مسئولان باید توجه کنند که کمبود نهاده‌های دامی در ماه آینده مشهودتر خواهد بود؛ زیرا در نبود این نهاده‌ها، بخش زیادی از دام‌های سبک و گاها سنگین، یا کشتار می‌شوند یا قاچاق شده و از کشور خارج می‌شوند. باید نگاهی جامع و بلندمدت به این موضوع داشت. لازم است به سمت استقلال و خودکفایی کشور در این حوزه حرکت کنیم.

برچسب‌های خبر
اخبار مرتبط