خوش‌بینی به کاهش قیمت موبایل

براساس آمارهاو برپایه تقاضای موجود در کشور باید ماهیانه یک تا یک میلیون و ۲۰۰ هزار گوشی وارد کشور شود و طبق گزارش‌های سامانه همتا، مصرف سالانه موبایل در کشور حدود 14 میلیون دستگاه با ارزش 150 دلار است؛ البته ناگفته نماند که به دلیل شرایط خاص امسال، یعنی آموزش آنلاین، ارتباطات و جلسات آنلاین، موبایل مؤثرترین وسیله ارتباطی بین مردم شده و تقاضا برای خرید این کالا بیشتر از گذشته شده است. این درحالی است که میزان واردات موبایل در سال جاری با کاهش قابل توجهی مواجه شده است. تاجایی که بر اساس اعلام روح الله لطیفی، سخن‌گوی گمرک، از ابتدای سال تا  25 شهریورماه تنها حدود 5/ 4 میلیون دستگاه تلفن همراه وارد کشور شده است که این میزان پاسخ‌گوی میزان تقاضای بازار نیست.

تاریخ انتشار: 08:24 - یکشنبه 1399/09/23
مدت زمان مطالعه: 4 دقیقه

 قیمت بالای تلفن همراه، قدرت خرید متقاضیان را کاهش داده و مردم به نوعی در حال حاضر منتظر کاهش قیمت‌ها در بازار هستند. حالا برخی واردکنندگان در شرایط کنونی از قوت‌گرفتن واردات تلفن همراه به کشور سخن می‌گویند. به‌تازگی نایب‌رئیس انجمن واردکنندگان موبایل و تبلت از ریزش قیمت‌ها در بازار موبایل طی هفته آینده خبر داده است. رضا دیهیم گفته است که ریزش قیمت موبایل از هفته آینده مجدد شروع می‌شود؛ چراکه در ۱۴ روز آینده بازار با تنوع جنس روبه‌رو است و کالاهای ثبت سفارش‌شده روانه بازار می‌شود و مجددا قیمت موبایل تا حدود ۱۰ درصد دیگر کاهش می‌یابد. حالا فعالان بازار می‌گویند اگر واردات موبایل طی ماه‌های آینده افزایش پیدا کند، نحوه مدیریت برای عرضه کالاها در بازار است که در قیمت‌ها تأثیرگذار خواهد بود.

حجم قابل توجهی ارز برای واردات موبایل تخصیص داده شد

توضیحات بیشتر درخصوص واردات موبایل را از دبیر انجمن واردکنندگان موبایل اتاق بازرگانی ایران خواستیم. امیر اسحاقی به اصفهان زیبا می‌گوید: در دو هفته اخیر حجم قابل توجهی ارز به واردکنندگان موبایل تخصیص داده شد. البته تخصیص ارز متناسب با همه شرکت‌ها نبوده است، بلکه برخی شرکت‌ها ارز قابل توجهی دریافت کردند و به برخی شرکت‌های واردکننده نیز ارزی تخصیص داده نشده است. انجمن واردکنندگان موبایل به این قضیه معترض است؛ چون به طور قطع، اختصاص عادلانه ارز به‌ تمامی شرکت‌ها در منظم‌ترشدن شرایط بازار موبایل تأثیرگذار خواهد بود.
اسحاقی تصریح می‌کند: فرایند واردات به طور میانگین 25 روزه است. باید منتظر باشیم کالاها وارد کشور شود. در این هفته شاهد افزایش عرضه موبایل خواهیم بود. با این حال در شرایط فعلی تقاضا زیاد نیست، چون تقاضای فصلی برای موبایل ماه‌های اسفندماه و فروردین است. اسحاقی می‌گوید: حجم قابل توجهی کالای دپوی شده در گمرک داشتیم که برای آن‌ها ارز تخصیص داده شده و کالاها وارد بازار شدند که در این وضعیت بازار به سمت تنظیم‌شدن می‌رود، بنابراین با توجه به شرایط فعلی می‌توان مطمئن بود که با حضور شرکت‌ها و باز شدن بازار و توزیع کالاهایی که در فروشگاه‌ها بوده الان شرایط بازار منظم خواهد شد.

 شرایط بازار موبایل بهتر می‌شود

دبیر انجمن واردکنندگان موبایل اتاق بازرگانی ایران اذعان می‌کند: از مرداد تا آذرماه بانک مرکزی معادل 30 درصد نیاز بازار ارز تخصیص می‌داد، اما الان به اندزه نیاز بازار ارز برای ماه جاری و آینده تخصیص داده شده وامیدواریم بانک مرکزی و وزارت صمت شرایطی در نظر بگیرند که این تخصیص ارز به طور منظم بین 40 شرکت واردکننده اختصاص داده شود تا شرایط بازار موبایل بهتر شود. اسحاقی می‌گوید: نکته دارای اهمیت در تأثیرگذاری واردات موبایل بر قیمت‌ها این است که وقتی حجم قابل توجهی ارز از سوی بانک مرکزی اختصاص داده شد، تقاضا برای خرید ارز بالا رفته و قیمت ارز هم افزایش پیدا می‌کند، به گونه‌ای که طی هفته گذشته به طور مجدد شاهد موج افزایش قیمت ارز بودیم و دلار وارد کانال 26 هزار تومان شد، ضمن اینکه ارزی هم که برای موبایل اختصاص داده می‌شود، ارز حاصل از صادرکنندگان صادرات غیرنفتی است که از سامانه نیما استفاده می‌کنند و کارمزد سامانه نیما اضافه می‌شود.
 او بیان می‌کند: حجم تقاضای خرید در کشورهای منطقه هم بالارفته است. از سوی دیگر با آزادشدن کالاها و با ترخیص‌شدن کالاهای گمرک روند عرضه و تقاضا به صورت منظم می‌شود و شاهد رونق بازار و تنظیم قیمت‌ها و متناسب‌شدن قیمت‌ها تاپایان سال خواهیم بود.

 نحوه مدیریت کالاهای وارداتی مهم است

برای اطلاع بیشتر از روند واردات این کالا طی روزهای آینده و تأثیرگذاری روی قیمت‌ها این موضوع را از فعالان بازار پیگیر شدیم. حسن میرشمشیری، رئیس اتحادیه صنف فروشندگان تلفن همراه اصفهان به اصفهان زیبا می‌گوید: اطلاعی از صحت و سقم افزایش واردات موبایل طی روزهای آینده ندارم، با این حال واردات موبایل ملاک کاهش قیمت‌ها در بازار نیست. اگر حجم واردات زیاد باشد و کالاهایی که وارد شده در بازار عرضه شود قیمت موبایل کاهش پیدا می‌کند. درواقع کاهش قیمت موبایل در بازار به دو مؤلفه اساسی بستگی دارد مؤلفه اول نوسانات نوسانات ارزی است؛ تحت تأثیر بالا و پایین شدن قیمت ارز نرخ موبایل نیز افزایش یا کاهش پیدا می‌کند. نکته دارای اهمیت برای کاهش قیمت موبایل در بازار، نحوه مدیریت کالاهای وارداتی برای عرضه در بازار است.

 چالش تخصیص ارز چرخه عرضه و تقاضا را به‌هم ریخت

هم‌زمان با نوسانات ارزی و کاهش درآمد مردم باتوجه به رشد نرخ تورم و تحمیل هزینه‌های جدید ناشی از شیوع کرونا به مخارج خانوارها، بدون تردید سهم بازار موبایل از سبد درآمدخانوارها کاهش یافت یا به حداقل رسید که این امر منجر به ایجاد رکود در بازار شد و مشتریان این بازار بیشتر تماشاچی بودند تا خریدار. فروشندگان نیز به صورت ثانیه‌ای قیمت‌ها را با قیمت دلار تطبیق داده و به همان مشتریانی که ناچار بودند برای تأمین مصارفشان اقدام به خرید کنند می فروختند. بازار موبایل هنوز هم سروسامان نگرفته و مردم منتظر بهبود شرایط بازار و کاهش قیمت‌ها هستند. همان اوایل سال جاری بود که انجمن واردکنندگان موبایل، کمبود جهانی کالا به دلیل کرونا، بالارفتن نرخ ارز و افزایش تقاضا برای خرید گوشی در اپلیکیشن شاد را از عوامل التهابات بازار موبایل اعلام کرد. به گفته واردکنندگان موبایل، از اواسط اسفندماه با شیوع ویروس کرونا بخش عمده‌ای از تخصیص ارز بازرگانان این حوزه بی‌اعتبار و منقضی شده است و این در حالی است که حجم عمده‌ای از کالاها در گمرکات کشور دپو شده است که به علت شرایط حاکم بر جامعه و فشارهای اقتصادی تحمیل‌شده بر کشور به واسطه شیوع بیماری کرونا و تحریم‌ها، تخصیص ارز برای ترخیص این کالاها از گمرک صورت نگرفته است. این انجمن اعلام کرده بود که اگر توقف‌های متعدد و پی‌درپی در ثبت سفارش و ترخیص کالاها از گمرک صورت بگیرد، در کنار معضل کمبود جهانی کالا و افزایش بی سابقه قیمت‌ها با اخلال در چرخه عرضه و تقاضا مواجه می‌شویم.

 قیمت‌ها تابع قیمت روز دلار است

درخصوص پیش بینی قیمت‌ها در بازار طی هفته‌های آینده، رئیس اتحادیه فروشندگان تلفن همراه کشور نیز به اصفهان زیبا می‌گوید: برای واردات تلفن همراه مقداری ارز تخصیص داده‌اند و صحبت‌های مطرح شده در خصوص افزایش واردات موبایل صحت دارد. هر اندازه جلوتر برویم شاهد واردات بیشتر این کالا خواهیم بود. ابراهیم درستی تصریح می‌کند: موبایلی که واردکنندگان وارد می‌کنند بر اساس قیمت روز دلار،  وارد و در بازار عرضه می‌شود. قیمت موبایل طی هفته‌های آینده براساس قیمت روز دلار و تابع عرضه و تقاضا خواهد بود و نمی‌توان درصد مشخصی از کاهش قیمت موبایل ارائه کرد. درستی عنوان می‌کند: در حال حاضر تلفن همراه به اندازه کافی در بازار وجود دارد و مشکلی بابت کمبود موبایل در بازار نداریم، ولی به دلیل بالابودن قیمت تلفن همراه و کاهش قدرت خرید مصرف‌کنندگان، رکود در این بازار حاکم است.

برچسب‌های خبر
اخبار مرتبط