رئیس اداره بهزیستی شهرستان نجفآباد با تشریح عملکرد این اداره در حوزه توانبخشی ویژه معلولان گفت: در حوزه توانبخشی سه دفتر توانپزشکی و مراکز روزانه، دفتر توانمندسازی معلولان و دفتر امور توانبخشی و مراقبتی وجود دارد که به پیگیری و خدمت به امور معلولان میپردازند. علیرضا قناعتکار اظهار کرد: در دفتر توانپزشکی و مراکز روزانه امور مربوط به مراکز روزانه، مراکز ذهنی، مراکز حسی شنوایی و بینایی، مراکز اعصاب و روان و مراکز اتیسم رسیدگی میشود؛ بهطور مثال، کودکانی که زیر سن مدرسه هستند در این دفتر و زیر نظر مرکز مربوط آموزشهای لازم را میبینند تا در وقت قانونی بتوانند در مدارس معمولی درس بخوانند. او خاطرنشان کرد: موضوعات خرید خدمت، تأمین عصا، واکر، ویلچر، کاشت حلزون و سایر موضوعات هنری و هنردرمانی نیز در این دفتر انجام میشود. او همچنین تصریح کرد: سالهای گذشــتــه جــشــنــوارههــای تــــئــاتــر و مــوسیــقی داشتیم؛ اما امسال با توجه به شرایط خاص کرونا این جشنوارهها برگزار نمیشود.
دفتر توانمندسازی معلولان
قناعتکار با اشاره به دفتر توانمندسازی معلولان خاطرنشان کرد: با توجه به بخشنامههای کشوری در خصوص توانمندسازی برای معلولان در هر شهرستان، شورای مناسبسازی معلولان تشکیل میشود و باتوجه به اینکه ریاست این شورا بر عهده فرماندار است، از اهمیت خاصی برخوردار بوده و در شهرستان نجفآباد نیز اقدامات خوبی صورت گرفته است.
او با اشاره به سختیهای معلولان در انجام امور روزمره خود عنوان کرد: باید رسانهها، ادارات و مردم همکاری کنند تا فرهنگسازی شود و معلولان بتوانند در انجام کارهای خود دچار دردسر نشوند و بهراحتی فعالیتهای خود را انجام دهند؛ لذا در این شورا از ادارات و سازمانها، بهویژه شهرداریها، خواستیم تا اماکن عمومی و معابر را برای تردد معلولان مناسب سازی کنند که خوشبختانه برخی ادارات همکاری خوبی داشتند. دبیرخانه ستاد پیگیری و هماهنگی مناسبسازی کشور تلاش میکند شرایطی را فراهم آورد تا موانع مشارکت افراد معلول در محیطهای فیزیکی و موانع دسترسی به خدمات و اطلاعات برای آنان از بین برود و افراد معلول بتوانند همانند افراد عادی در جامعه زندگی کنند. این کار از طریق سیاستگذاری، برنامهریزی، نظارت و با همکاری سازمانهای دولتی و غیردولتی، بخش خصوصی، افراد معلول،خانوادههای آنان و جامعه در چهارچوب قوانین حمایت از حقوق معلولین انجام خواهد شد.
ارائه خدمات پزشکی و پرستاری به بیماران خاص
دفتر امور مراقبتی و توانبخشی یکی دیگر از بخشهای حوزه توانبخشی اداره بهزیستی است که قناعتکار با اشاره به فعالیتهای آن گفت: در این دفتر امور مربوط به بیماران آسیب نخاعی خدماتی ارائه میشود. آنان را توسط گروههای پزشکی در منزل ویزیت و خدمات پزشکی و پرستاری به آنها ارائه میکنیم. رئیس اداره بهزیستی نجف آباد تعداد کل معلولان این شهرستان را بالغ بر پنج هزار و ۱۰۰ معلول اعلام کرد و گفت: از این تعداد ۱۶۰۰ معلول جسمی حرکتی هستند، ۱۳۵۳ معلول کم توان ذهنی، ۵۵۰ معلول اعصاب و روان و طیف اتیسم، ۷۵۴ معلول شنوایی گفتاری، ۵۸۰ معلول بینایی و ۱۹۰ نفر سالمند هستند که از اداره بهزیستی خدمات میگیرند. او تعداد مراکز شهرستان از نظر موقعیت مکانی و فیزیکی را ۱۳ مرکز برشمرد و اظهار کرد: هفت مرکز شبانهروزی، هفت مرکز روزانه و پنج مرکز جامع هستند که همگی ۹۹۰ نفر ظرفیت دارند و اداره بهزیستی برای ۸۰۰ معلول یارانه پرداخت میکند.
قناعتکار خاطرنشان کرد: یکهزار نفر نیز کمکهزینه نگهداری در منزل دریافت میکنند که در هشت ماه گذشته ۶۰۴ میلیون ریال به آنها پرداخت شده است. علاوه بر آن ۱۴۵ معلول آسیب نخاعی نیز بالغ بر هفت میلیارد و ۹۷۰ میلیون ریال کمکهزینه حق پرستاری دریافت کردهاند. او اضافه کرد: در زمینه توانبخشی و آموزش و نگهداری معلولان ۷۹۹ نفر یارانه میگیرند که بالغ بر ۸۵۵ میلیون ریال به آنها پرداخت شده و در بخش کمکهزینه مناسبسازی مسکن معلولان نیز به ۲۳ نفر، ۳۰۰ میلیون ریال کمک شده است. پرداخت هزینه توانپزشکی برای ۶۲ نفر مبلغ ۴۵ میلیون ریال، ترخیص از مرکز ۹ نفر یکصد و چهل میلیون ریال، هزینه امتیازهای آب، برق و گاز به دستگاههای خدماتی مربوط ۳۵۰ میلیون ریال و کمکهزینه مسکن برای ساخت ۱۸۰ میلیون ریال، تسهیلات بلاعوض مسکن سه میلیارد و ۴۵۰ میلیون ریال نیز در این هشت ماه از دیگر یارانههایی است که رئیس اداره بهزیستی به آنها اشاره کرد. او در ادامه افزود: بیش از ۷۰درصد اعتبارات امسال ویژه معلولان بوده و تاکنون ۳۰ میلیارد و ۹۰۰ میلیون ریال در بخشهای مختلف به این شرح هزینه شده است: در بخش مشاغل خانگی ۱۹ نفر چهار میلیارد و ۹۰۰ میلیون ریال تسهیلات گرفتند، برای کارفرمایان نیز جهت اشتغال ۲۱ نفر ۱۰ میلیارد و ۴۰۰ میلیون ریال با نرخ ۱۴ درصد پرداخت شده است.
اشتغالزایی برای معلولان
رئیس اداره بهزیستی تعهد اشتغال شهرستان نجف آباد برای سال جاری را ۲۲۱ نفر اعلام کرد و گفت: تاکنون ۱۱۷ نفر از این تعهد محقق شده است. او در پایان اضافه کرد: سه مدل تسهیلات برای ایجاد اشتغال برای کارفرمایان داریم که شامل تسهیلات بانکی بهمنظور ایجاد اشتغال معافیت بیمه سهم کارفرما و جبران کارایی حقوق قانون کار بین ۱۰ تا ۵۰ درصد برای جذب کارگران میشود.