روستاها و شهرهای زیادی هستند که تا آنها را نبینید، باورتان نمیشود در ایران هستند. مقاصد بکری وجود دارند که گردشگر با دیدنشان دل از دست میدهد و البته که هدف ما همین معرفیاست.
قوشه چشمه مقصد زالودرمانی
ابتدا از استان گلستان شروع کنیم؛ جایی که مواهب طبیعی فراوان و روستاهای بکر زیادی دارد که هرکدام با قرار گرفتن در یک موقعیت جغرافیایی و ساکـنـانــی با اقـوام مختلف، جذابیتهای ویژهای به منطقه داده است. تنوع جغرافیایی و قومیتی استان گلستان، باعث تنوع آداب، رسوم، هنر و صنایعدستی شده است که با پژوهش در منطقه و شناسایی این ظرفیتهای بعضا فراموششده، میتوان گامهای مؤثری در راستای حفظ، احیا، کوچ معکوس و رونق اقتصاد روستاهای دورافتاده و بکر برداشت. یکی از روستاهای مهم و ظرفیتدار شرق استان، روستای قوشه چشمه است که در بخش لوه و ۴۵ کیلومتری شهرستان گالیکش استان گلستان واقعشده است. این روستا به دو قسمت قوشه چشمه بالا و قوشه چشمه پایین تقسیم میشود. قوشه در زبان ترکمنی به معنای جفت بوده و به سبب وجود چشمههای دوگانه در روستا به این نام معروف شده است.
ایـسـنــا در گـزارشـی به این مقصد پـرداخته و نوشته: سولوکلی بزرگترین تالاب کوهستانی ایران در گالیکش قرار دارد و هموارترین مسیر دسترسی به این تالاب از روستای قوشه چشمه میگذرد. «سولوک» در زبان ترکمنی به معنای زالو و «لی» به معنای محل است و تالاب سولوکلی، زیستگاه مرغوبترین زالو برای طب سنتی است. از دیگر جاذبههای این تالاب، زیست تنها عنکبوت آبزی دنیا در آن است. در این روستا حدود ۱۳۰ خانوار زندگی میکنند و قومیت ساکنان روستای قوشه چشمه ترکمن بوده و از لحاظ فرهنگی، زبان، پوشش و آداب و رسوم همانند ساکنان ترکمنصحرا هستند.
در روستای قوشه چشمه بالغبر ۴۰ هنرمند در رشتههای صنایعدستی شامل قـالـیبـافــی، پـارچـهبـافـی، خراطی چوب، نـواربافی، سوزندوزی، نمدمالی، چلنگری و لباس محلی ترکمن فعالیت میکنند. با توجه به موقعیت و جاذبههای گردشگری منحصربهفرد این روستا و قرار گرفتن آن در محور تهران- مشهد، میتوان با کمی برنامهریزی، این روستا را تبدیل به یک قطب گردشگری-صنایعدستی کرد. این روستا با فعالیت دو بومگردی، مورد توجه گردشگران خارج از استان قرارگرفته است و با در نظر گرفتن این ظرفیت میتوان کارگاههای صنایعدستی را فعالتر کرد و گذشته از تولید و عرضه صنایعدستی بومی این روستا، با عرضه محصولات بومیمحلی مانند عسل نمدار، آرد بلوط، گیاهان دارویی و لبنیات منحصربهفرد، گامی مؤثر در رشد و رونق اقتصاد روستا برداشت.
آبپخش مقصد صنایعدستی و نخلگردی
سپس نوبت به جنوب ایران میرسد؛ جایی به نام شهر آبـپخش که بهعنوان منطقه صنایعدستی شناخته شده است؛ اما از قابلیت گـردشـــــگـــری آن غــفــلـــت شــــده بود. آبـــپــخــش طــولانــیتــریـــن جــاده گردشگری نخلستانی جنوب کشوردر استان بوشهر است که شش میلیون اصله نخل در سطح ۳۴ هزار و ۵۰۰ هکتار وجود دارد که از این تعداد چهار میلیون اصله در سطح ۲۵ هزار و ۶۰۰ هکتار در بخشهای مختلف شهرستان دشتستان و بهویژه منطقه آبپخش قرار دارند. به روایت معاون میراث فرهنگی استان بوشهر در گفتوگو با ایرنا، این استان با توجه به ظرفیتهای مختلفی که دارد، بهعنوان نگین سبز جنوب کشور شناخته میشود. شــهـــــر آبـپــــخـــش هم بهعـنــوان منطقه صنایعدستی شنـاخته شده است؛ به همین دلیل از قابلیت گردشگری آن غفلت شده بود که تلاششده بـهواسطه نخلستانهای ســـربــهفــلککـــشــیـــده آن بــخــــش گردشگری این شهر نیز تقویت و بسته کاملی از گــردشــگــــری و صنایعدستی برای گردشگران معرفی شود.
آبپخشیها البته سعی دارند با برگزاری جشنوارههای ملی و فراملی، شهر آبپخش از نظر گردشگری معرفی شود و البته حالا هم کوه نمک، مرز طولانی با خلیجفارس و پسکرانههای بکر و زیبا از جمله دیگر قابلیتهای گردشگری استان بوشهر است.
قلعه کرشاهی ابوزیدآباد مقصد بکرگردی
قلعه کرشاهی از دیدنیهای بکر ایران تا اواخر دوره قاجار است و از جمله قلعههایی به شمار میرفت که گروههای بدنام سارقان، فعالیتهای خودشان را در آن سروسامان میدادند. این قلعه خشتی، پنج برج مراقبت دارد و در بازدید از آن به راحتی میتوانید تصور کنید که در روزهای اوجش، چه شکوه و عظمتی داشته است. قلعه کرشاهی که به قلعه دزدها هم معروف است در شهر ابوزیدآباد استان اصفهان قرار دارد. زیر این قلعه، مسیرها و هزارتوهایی ساخته بودهاند که به کوهستان پشت بنا راه داشته است. در بیابانهای اطراف قلعه کرشاهی هم درختان زیبای انار وجود دارند که هر گردشگری را برای چادر زدن در کنار آنها و در حوالی قلعه وسوسه میکنند. اگر اهل خـوابـیـدن در طبـیـعـت و کمپزدن باشید، حـتـمــــا دراز کشیدن روی زمین کویری و خیره شدن به آسمان پرستاره شب را میپسندید. قلعه کرشاهی برای کسانی که به دنبال دیدنیترین نقاط ایران و کشف مکانهای خاص و کمتر دیده شده هستند، قـطـعـا و حـتـمـا انتخابی ایـدئـال است.