احیای پاتوق‌ها و مراکز هنری اصفهان

سالن سعدی حوزه هنری دیروز  میزبان مراسم تودیع و معارفه رئیس پیشین و جدید حوزه هنری استان اصفهان بود. مراسمی که با حضور مدیران ارشد حوزه هنری کشور، مدیران و نخبگان و هنرمندان شهر اصفهان و اصحاب رسانه برگزار شد. استقبال پرتعداد از این مراسم اگرچه گویای اهمیت جایگاه و فعالیت حوزه هنری اصفهان در زمینه امور هنری و نیز  نشان‌دهنده امیدواری اهالی هنر و اندیشه برای دوران تازه مدیریت این نهاد بود، با این حال این حضور پرتعداد در دوران کرونا تا حدودی مدیریت و انجام کامل پروتکل‌های بهداشتی را برای برگزارکنندگان دشوار کرده بود.

تاریخ انتشار: 15:02 - پنجشنبه 1399/10/4
مدت زمان مطالعه: 7 دقیقه

اولین سخنران مراسم تودیع و معارفه، میثم مرادی، معاون راهبری استان‌های حوزه هنری بود. او با توصیف اصفهان به شهر علم، دین، ولایت، انقلاب، خدمت، کار و ابتکار، هنر، فرهنگ و شهر شهادت، گفت: «اصفهان مفتخر به داشتن شهیدان نام‌آوری چون بهشتی، خرازی، همت، کاظمی و ردانی‌پور است که هرکدام مانند مشعلی هستند که راه یک ملت را روشن و باز می‌کنند. همچنین اصفهان پایتخت تاریخ و تمدن، شهر علم و دین و از همه مهم‌تر فرهنگ و هنر است.» مرادی با بیان اینکه امروز و در این مراسم برای تودیع و معارفه رئیس پیشین وجدید حوزه هنری گردهم آمده‌ایم، اضافه کرد: «امروز قرار است که مجتبی شاه‌مرادی، یک جوان مؤمن انقلابی و هنر دوست، به‌عنوان رئیس حوزه هنری استان اصفهان معارفه شود. سابقه مجتبی شاه‌مرادی در استان و کشور قابل توجه است. او بیگانه با فضای فرهنگ و هنر نیست و امیدوارم با روحیه تعامل‌گرا و رویکرد تحولی که در پیش دارد، با نیروی جوانی و ابتکار جلو برود. امیدوارم عقبه فرهنگی او و تعلق‌خاطر و ارادتی که به اصفهان دارد باعث شود حوزه هنری اصفهان در گام دوم انقلاب، با تحولی که از آن انتظار می‌رود به‌عنوان حوزه هنری تراز استانی بیش از گذشته شناخته شود و این البته نیازمند همدلی و یاری مسئولان فرهنگی و هنرمندان شهر است. مهدی احمدی‌فر، رئیس پیشین این مرکز نیز توانست گام‌های خوبی بردارد که بابت تلاش‌هایشان در سال گذشته از ایشان تشکر می‌کنم و امیدوارم در هر سنگری که هستند موفق‌تر از قبل باشند.»

مرور کارنامه پنج‌ساله ریل‌گذاری مجدد حوزه

مهدی احمدی‌فر، رئیس پیشین حوزه هنری استان اصفهان، دومین سخنران برنامه بود. او در صحبت‌هایش به گوشه‌ای از فعالیت‌های حوزه هنری اصفهان در مدیریتش پرداخت. احمدی‌فر در ابتدای صحبت‌هایــــــش به تجربه‌ای که از مدیریت حوزه هنری در دوره پنج ساله نصیبش شده است اشاره کرد: «قریب پنج سال فرصتی برای من مهیا شد تا در فضای فرهنگ و هنر خدمتی کرده باشم. اعتقاد  راسخ دارم که بر مبنای کلام گهربار پیامبر اکرم (ص)، در ایام عمر ما گهگاه نسیم‌هایی می‌وزد که سراسر لطف خداست و ما باید خود را در معرض آن قرار دهیم؛ نه اینکه از آن روی بگردانیم. این چند سال برای من نسیمی دل‌انگیز و نشاط‌آور بود که روانم را نوازش داد و وجودم را صیقلی کرد. اگرچه مویم سپیدتر شد و صورتم پرچین و چروک‌تر، اما مفاهیم ارزشمند هنر دینی رضایت باطن را برایم به ارمغان آورد.» او اهمیت‌دادن به مؤلفه‌های لازم برای فعالیت فرهنگی و همچنین ریل‌گذاری مجدد برای حرکت در جهت اهداف کلان و بالادستی حوزه هنری را از جمله مهم‌ترین فعالیت‌هایش قلمداد کرد: «مقوله فرهنگ به‌طور عام و هنر به‌طور خاص به‌عنوان یکی از ابزارهای اصلی آن، یک موضوع مستقل و محدود نیست و برای دستیابی به اهداف فرهنگی و توسعه و ترویج هنر ارزشی باید به وجوه مختلف از قبیل زیرساخت‌ها، امکانات و ابزارها، انضباط و دغدغه ایمانی و فکری توجه کرد و در اصلاح و بهبود آن خدمت کرد. سعی من هم این بود که به همه این مؤلفه‌ها رسیدگی کرده و توجه داشته باشم. تشکیل شورای سیاست‌گذاری برای بازخوانی اسناد بالادستی و ریل‌گذاری مجدد اولین گامی بود که برداشتم. نوسازی عوامل انگیزشی نیروی انسانی، توجه به توانمندی همکاران، بررسی نیازهای تولید، توجه به جایگاه هنرمندان عزیز و ایجاد سامانه ارزیابی و فرایندسازی امور بر همین مبنا انجام گرفت.»

مشکلات استخدامی و قراردادی پرسنل آسیب‌زننده است

احمدی‌فر با توصیف شرایط دشوار کاری و قراردادی پرسنل حوزه هنری اصفهان از مدیر حوزه هنری کشور درخواست کرد به این مسئله با نگاهی ویژه بپردازد: «با این تلاش‌ها پیگیری و فراخوان جهت بهبود شرایط استخدامی و حقوقی پرسنل حوزه هنری انجام شد تا بلکه گشایشی در معیشت آن‌ها داشته باشد و اگرچه توفیقات خوبی به دست آمد، اما به دلیل همان تنگناهای مالی و عدم بهبود ساختار سازمانی هنوز نقایص عدیده‌ای وجود دارد. جناب آقای دادمان، بدانید که حقوق و امکانات پرسنل حوزه هنری در پایین‌ترین سطح ممکن بوده، وضعیت استخدامی اکثر همکاران مشخص نیست و در شرایط سختی هستند. دغدغه نان‌وآب همه انگیزه‌های دیگر را کم‌رنگ می‌کند که این در دستگاه‌های فرهنگی اثرات فاجعه‌بارتری را به همراه دارد. جا دارد از محضر ریاست حوزه هنری کشور تقاضا کنم به این امر توجه ویژه داشته باشند.»

گزارشی از فعالیت‌های فرهنگی و هنری حوزه هنری

بعد از آن، رئیس پیشین حوزه هنری در گزارشی به بیان آمار و فعالیت‌های انجام‌شده در زمینه‌های مختلف هنری و فرهنگی در دوره پنج‌ساله پرداخت: «از سال ۱۳۹۵ که بنده عهده‌دار ریاست حوزه هنری اصفهان شده‌ام، فضاهای موجود مثل سالن آمفی‌تئاتر و مراکز آموزشی و تجهیزات آن‌ها قابل استفاده‌تر شد، سالن سعدی تکمیل و تماشاخانه ماه ساخته شد. سالن سوره و گالری نقش‌خانه و استودیوی صدا شرایط بهتری را برای تولید و خدمت‌رسانی پیدا کرد که جا دارد از مدیرکل برنامه‌ریزی استان به دلیل دراختیارگذاشتن امکانات و ایجاد بهبود و نوسازی زیرساخت‌های هنری تشکر کنم.» احمدی‌فر درباره فعالیت‌ها در زمینه هنرهای نمایشی گفت: «حوزه با داشتن سه سالن و چند فضای تمرین در این سال‌ها اصلی‌ترین حامی تئاتر اصفهان بوده و از جشنواره‌های تئاتر روح‌الله، جوان و مجموعه جشنواره‌های اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان اصفهان در این شاخه نیز حمایت کرده است. اجرای ۸۴ نمایش خیابانی با موضوع دفاع مقدس و اجرای ۶۱۰ نمایش صحنه‌ای، برگزاری ۵۲ کارگاه تخصصی، چاپ دو کتاب نمایشنامه دفاع مقدس و برگزاری جشنواره تئاتر بچه‌های مسجد از دیگر فعالیت‌های انجام‌شده است.» او همچنین به فعالیت‌ها در حوزه دفاع مقدس هم پرداخت: «در حوزه دفاع مقدس و انقلاب اسلامی طی این پنج سال، ۱۲ عنوان کتاب چاپ‌شده، ۱۰ عنوان آماده چاپ است و ۱۵ کتاب نیز برای تأیید نهایی به تهران فرستاده‌شده، 3هزار ساعت مصاحبه تخصصی با فرماندهان و رزمندگان استان اصفهان برگزار شده، بیش از ۱۰۰ شب خاطره در سراسر استان و ۹ کارگاه تخصصی آموزشی مصاحبه و نویسندگی نیز با موضوع دفاع مقدس برگزار شده است. ضمن اینکه برای اولین بار در کشور توانستیم طراحی ایجاد قرارگاه هماهنگی دفاع مقدس را در استان اصفهان داشته باشیم.»
 هنرهای تجسمی و ادبیات زمینه‌ای دیگری بود که رئیس پیشین حوزه هنری به بیان آمار آن‌ها پرداخت: «در حوزه هنرهای تجسمی بیش از ۱۷۰ کارگاه تخصصی خط، کاریکاتور، نقاشی، ۵۰ ورکشاپ با موضوع داعش، کتاب، کودک، روز قدس، محیط‌زیست برگزارشده و جشنواره ملی پوستر داعش و تروریسم، رویداد بین‌المللی اصفهان و لهستان و بیش از ۲۳۰ نمایشگاه مختلف تجسمی را هم داشته‌ایم. در زمینه ادبیات هم شش فراخوان ملی داستان با موضوعاتی چون مهدویت، اقتصاد مقاومتی، دعوت از منجی، کرونا و فلسطین آزاد و سه فراخوان ملی شعر با موضوع فلسطین و کرونا و مهدویت منتشر کرده‌ایم و تجربه برگزاری بیش از ۷۰۰ نشست تخصصی شعر را هم داریم. همچنین برگزاری ۱۹ شب شعر آیینی و انقلابی را هم در کارنامه خود داشته‌ایم.» احمدی‌فر با بیان اینکه زمان تصدی ریاست من بخش هنرهای تصویری تقریبا در خاموشی بود، گفت: «در این مدت پنج‌ساله اما ۲۸ فیلم کوتاه، بلند و انیمیشن با موضوعات حجاب، اربعین، سبک زندگی ایرانی اسلامی و … تولید شد. در برگزاری جشنواره سینما حقیقت در اصفهان، بخش المپیاد جشنواره فیلم کودک و نوجوان، جشنواره مهر سلامت همکاری داشتیم و ۷۴ نشست تحلیل فیلم نیز با موضوعات خانواده و آسیب‌های اجتماعی برگزار کردیم. تجلیل از مرحوم فرج‌الله سلحشور، نادر طالب‌زاده و آقای باشه آهنگر و برگزاری هفته فیلم مستند انقلاب در سال ۱۳۹۷ را هم از دیگر برنامه‌های حوزه هنری بود.» او به مبحث هنرستان سوره هم اشاره کرد و آمار جالبی را درباره تعداد محصلان قبل و بعد از مدیریتش در حوزه هنری ارائه کرد: «هنرستان سوره در سال ۱۳۹۵، تنها ۳۷ دانش‌آموز داشته، اما با مدیریت بهتر و بهسازی، اکنون ۲۵۰ دانش‌آموز در رشته‌های تخصصی هنری آن مشغول تحصیل هستند و طی دو سال گذشته نیز گروه تئاتر این هنرستان چندین مقام را کسب کرده است که به این واسطه از مدیر این هنرستان تشکر می‌کنم.»

اصفهان می‌تواند الگو ی سایر شهرها باشد

رئیس حوزه هنری کشور سخنران دیگر مراسم تودیع و معارفه بود. محمدمهدی دادمان با بیان اینکه اصفهان سرزمین هنر و ادبیان است، از توانمندی‌های حوزه هنری اصفهان گفت: «اصفهان سرزمین هنر و ادبیات است، اصفهان خانه هنرمندان است و اصفهان مهد پرورش هنر دینی و آیینی ماست. اصفهان به لحاظ توانمندی‌های سخت‌افزاری و زیرساخت‌ها بعد از تهران بیشترین ظرفیت‌ها را دارد و ازاین‌جهت مرکز استانی اصفهان دارای اهمیت ویژه‌ای است.» او با تأکید بر اینکه رسالت حوزه اندیشه هنری انقلاب اسلامی باید در تمام استان‌ها و شهرستان‌ها پیگیری شود، افزود: «اکتفا به مرکز، امری نابخشودنی است، چراکه به برکت انقلاب اسلامی در گوشه‌گوشه این سرزمین استعدادهایی پرورش‌یافته که به دست استادان بزرگ تربیت شده‌اند و منشأ بروز هنری منحصربه‌فرد هستند. بنابراین ساختار متمرکز و رویه مدیریتی متمرکز نمی‌تواند پاسخ‌گوی فلسفه وجودی حوزه هنری باشد. در فصل جدید حرکت حوزه هنری، مراکز استانی اهمیت بیشتری خواهد یافت و به‌طور خاص بر اصفهان تأکید دارم و امیدوارم مدیر جدید حوزه هنری استان اصفهان بتواند به‌گونه‌ای این امر را پیاده کند که سایر شهرها هم از اصفهان الگو بگیرند.» دادمان افزود: «پیوند میان اندیشه و هنر ازلی است و هرجا به سمت تفکیک این دو نگاه برویم خسارت جبران‌ناپذیری متوجه اندیشه و هنر کرده‌ایم. اندیشه و هنر باید در کنار رسانه باشد و نمی‌تواند جدای از رسانه برنامه‌ریزی کرد. انتظار این است که حوزه هنری اصفهان مرکز رشد هنر انقلاب در استان اصفهان باشد و ایده‌های خلاقانه هنری برآمده از متن اندیشه دینی و استعدادهای هنری را تقویت کند.» رئیس حوزه هنری کشور در پایان با تشکر از فعالیت‌های رئیس پیشین حوزه هنری اصفهان به رئیس جدید نیز خیرمقدم گفت.

نیاز اصفهان همدلی و همراهی است

مجتبی شاه‌مرادی، رئیس جدید حوزه هنری اصفهان به عنوان آخرین نفر پشت تریبون رفت و در سخنان کوتاهی نیاز امروز اصفهان را همراهی و همدلی بیان کرد: «رویکرد ما تعامل با نهادها و ارگان‌هاست. امیدوارم حسب امری که به من شده، بتوانم برای احیای پاتوق‌ها و مراکزی که محل رفت‌وآمد و زایش همفکری هنرمندان ماست، کاری انجام بدهم و از حسن مجاورت محل حوزه هنری با میراث جهانی استفاده کنم و شرمنده هنرمندانی که در این شهر زیسته‌اند نباشم. دوست دارم زمانی که این وظیفه را به فردی شایسته‌تر از خودم محول می‌کنم به خودم ببالم که در هر خانواده اصفهانی جرقه یک چراغ هنری روشن‌شده باشد و با مددگرفتن از ارواح طیبه شهدا و همراهی شما بتوانم میراث‌دار خوبی باشم و تحولی ایجاد کنم.»

پایان مراسم؛ قرائت حکم رئیس جدید حوزه هنری

مجری مراسم در پایان برنامه حکم مجتبی شاه‌مرادی را که به امضای محمدمهدی دادمان، ریاست حوزه هنری رسیده، این گونه قرائت کرد: «اصفهان از اقطاب فرهنگ ایرانی اسلامی و از پایگاه‌های تمدنی میهن عزیز ماست. پیوستگی زنجیره علم و دین و هنر در آن سامان، در طول سده‌های متمادی، خود گواهی ا‌ست بر ظرفیت عظیم معنوی این جغرافیای گوهرخیز. پیشرفت‌های کمی و کیفی آن استان، موقعیت راهبردی آن در مرکز ایران عزیز در کنار فرصت‌های علمی، اقتصادی، اجتماعی و گردشگری آن، اصفهان را به چهارراه دانش و فرهنگ اقوام ایرانی بدل کرده است. همچنین نقش بی‌بدیل مردمان مؤمن و ایثارگر آن استان در مبارزات انقلاب اسلامی و دفاع مقدس نیز جزو ذخایر تحول و زمینه‌ساز روایت جهاد و پیشرفت در عرصه هنر انقلابی استان اصفهان است. نظر به سوابق ارزنده و تجارب گران‌بهای جناب‌عالی و بنا به پیشنهاد معاون محترم راهبری استان‌های حوزه‌هنری، جناب‌عالی را به «ریاست حوزه هنری انقلاب اسلامی استان اصفهان» منصوب می‌نمایم.
از شما انتظار می‌رود در دوره مسئولیت:
1.  ذیل سیاست‌های کلان حوزه هنری بر تنظیم و اجرای سند راهبردی حوزه هنری استان همت گمارید.
2.  برای شناسایی و پرورش نسل مستعد و نوخاسته هنر انقلاب اسلامی در استان اقدام کنید.
3. شبکه‌ای منسجـــــــم و کارآمد از هنرمندان مؤمن و انقلابی استان را در مجموعه حوزه هنری استان به‌عنوان مرکز رشد هنر انقلابی سامان دهید.
۴.  به معرفی قله‌های هنر انقلابی استان در تراز ملی و بین‌المللی همت گمارید.
۵. ظرفیت ارتباط مستمر و مؤثر را با هیئت اندیشه‌ورز حوزه هنری استان، نهادها، تشکل‌ها و اعضای جبهه فکری و فرهنگی انقلاب اسلامی استان فعال کنید.
۶. با ایجاد ساز و کار دقیق تولید و ترویج محصولات و گفتمان هنر انقلاب اسلامی، بر وسعت دایره نفوذ و تأثیر هنر انقلاب اسلامی در جغرافیای فرهنگی استان بیفزایید.
توفیق شما را در جلب عنایت و رضایت حق‌تعالی، ذیل توجهات و تحیات حضرت ولی‌عصر (ارواح العالمین له الفداء) خواستارم.»

برچسب‌های خبر
اخبار مرتبط