معاون برنامهریزی و توسعه سرمایه انسانی شهرداری اصفهان گفت: شهرداری اصفهان برای سومین بار در جشنواره تعالی سازمانی شرکت میکند. سال اول و دوم در سطح تقدیرنامه بود و امسال در سطح تندیس است که باید جزئیات بیشتر آن در شهرداری بررسی شود. علیرضا صادقیان، در گفتوگو با اصفهانزیبا علت حضور شهرداری اصفهان در جشنواره را متعالیشدن شهرداری و شهروندان دانست و افزود: ما معتقدیم شهرداری و شهروندان اصفهان، روزبهروز متعالیتر میشوند؛ بنابراین مدیریت شهری هم باید متعالیتر شود. او تأکید کرد: تعالی شهر درگرو تعالی مدیریت شهری و شهروندان در کنارهم است، در همین راستا شهرداری اصفهان درصدد برآمده مدلی را اجرا کند تا بتواند وضعیت موجود شهرداری اصفهان را بسنجد و راهی را که قرار است ادامه دهد، ترسیم کند. معاون برنامهریزی و توسعه سرمایه انسانی شهرداری اصفهان درباره طرح تعالی سازمانی گفت: این طرح یکی از بهترین مدلهای امروزی برای ارزیابی سازمان است و از سازمانهای صنعتی شروع شده و به سازمانهای خدماتی هم رسیده است. این مدل EFQM است که با عنوان تعالی از آن نام برده شده و یک مدل اروپایی و بومیسازی شده است. از این مدل در صنایع و سازمانها از جمله در صنایع فولاد وذوبآهن استفاده میکردند. صادقیان تأکید کرد: این مدل ربطی به سود و زیان صنعت ندارد و بیشتر عملیاتیکردن فرایند سازمان است تا ذینفعان از منافع ممکن استفاده کنند و بسیاری از سازمانهای زیاندیده اگر از این مدل استفاده نمیکردند، بهمراتب وضعیت بدتری داشتند.
او با اشاره به اینکه شهرداری اصفهان میتواند هر سال خودش را ارزیابی کند، تصریح کرد: شهرداری اصفهان زمینهای را فراهم کرده است تا ارزیابانی خارج از مجموعه شهرداری که متخصص هستند، این مجموعه را ارزیابی و نقاط ضعف و قوت همه مجموعههای شهرداری را بیان کنند. ارزیابان، پروژههایی که میتواند وضعیت فعلی را بهبود بخشد به ما معرفی میکنند تا با اجرای آنها به سمت شرایط بهتری حرکت کرده و از وضعیتمان مطلع شویم. معاون برنامهریزی و توسعه سرمایه انسانی شهرداری اصفهان با تأکید بر اینکه در دو سال گذشته تمرین و کارکردن با این مدل بوده و اقدامات مهمی هم انجام شده است، خاطرنشان کرد: سال اول بیشترین تلاش شهرداری آشنایی با این مدل بود و در واقع سال اول سال تمرین و کارکردن با این مدل بود؛ چراکه باید مجموعه شهرداری را ارزیابی میکردیم. سال دوم درصدد برآمدیم اجرای مدل را در همه مجموعههای شهرداری توسعه داده و آن را به مناطق و سازمانهای شهرداری گسترش دهیم که اقدام بسیار خوب و تأثیرگذاری بود.
ارزیابی عملکرد موجب خودکنترلی میشود
صادقیان در ادامه از آموزش نیروهای متخصص ارزیاب بهعنوان یکی از کارهای بنیادی معاونت برنامهریزی و توسعه سرمایــه انسانی شهــرداری اصفهان سـخــن گــفـت و افــــزود: شاخصهایی برای انتخاب افراد در نظر گرفتیم و درصددیم تعداد بیشتری آموزش داده شوند؛ اما تلاش کردیم همان سال تعدادی را بهعنوان متخصص ارزیابی آموزش دهیم و آنها را بهعنوان کارشناس به سازمانهای دیگر بفرستیم؛ ولی مایل نبودیم که ارزیاب شهرداری شوند. آنها هماکنون میتوانند بهعنوان یک متخصص به لحاظ آشنایی با شاخصها، روی اقدامات مجموعهها و سازمانها نظارت کنند تا فعالیتها به نحو مطلوبتری انجام شود.
معاون برنامهریزی و توسعه سرمایه انسانی شهرداری اصفهان ادامه داد: در تلاشیم نگاه و توجه به این مدل جزو لاینفک فعالیتهای شهرداری شود؛ چراکه ارزیابی عملکرد میتواند خودکنترلی به همراه داشته باشد. او در خصوص اجرای طرح ارزیابی داخلی در شهرداری گفت: سال گذشته در مجموعه شهرداری ارزیابی داخلی انجام دادیم و بر اساس آن جایزهای شبیه جایزه ارزیابی تعالی سازمانی طراحی کردیم. در این ارزیابی شرکتها، سازمانها و مناطق برتر شبیه مدل تعالی سازمانی معرفی شدند و هنگامی که شهرداری اصفهان وارد فرایند شد، جایزه 4 ستاره دریافت کرد. امسال هم گامی جلوتر برداشتیم و به سمت دریافت تندیس حرکت کردیم؛ اما هدف ما دریافت جایزه نیست، هدف ما ارزیابی دقیقتر است؛ چراکه هر چه ارزیابی به جایزه زرین نزدیک شود، دقت برای ارزیابی بیشتر شده است. جایزه زرین 1000 امتیاز دارد. صادقیان در خصوص آغاز روند ارزیابی برای جشنواره تعالی سازمانی گفت: ارزیابی داخلی، اقدامی است که در حال حاضر شروع شده است. فرایند رسمی ارزیابی هفته آینده توسط سازمان مدیریت صنعتی در سایت ویزیت به مدت سه روز انجام میشود. او با اشاره به اینکه اضافهشدن معاونتها به ارزیابی، ویژگی این دوره ارزیابی در مدل تعالی سازمانی است، اظهار کرد: ارزیابی امسال شامل تمام سازمانها، مناطق و معاونتها خواهد بود که در این روند پروژههای بهبودیافته، آشنایی متخصصان با مدل، بخشی از اصلاح فرایندها و هوشمندتر کردن فعالیت شهرداری مدنظر قرار میگیرد که امیدوارم بتوانیم امتیاز موردنظر را دریافت کنیم.
هدف از ارزیابی شناخت نقاط قوت و ضعف است
معاون برنامهریزی و توسعه سرمایه انسانی شهرداری اصفهان با بیان اینکه هدف از ارزیابی سازمانی داشتن یک مدل ارزیابی، دریافت گزارش ارزیابان بیرونی و شناخت نقاط قوت و ضعف است، خاطرنشان کرد: در این راستا میتوانیم با شناخت نقاط قوت و بهبود نقاط ضعف در پاسخگویی به ذینفعان موفقتر عمل کنیم. امیدوارم همکاران نیز صادقانه به ارزیابها پاسخ دهند تا بتوانیم بر اساس گزارشی که به مدیران شهر ارائه میکنیم، نقاط بهبود و ضعف مغفولمانده را بشناسیم و در بهبود و رفع نقاط ضعف تلاش کرده و رضایت شهروندان را کسب کنیم. صادقیان از استقبال خوب مناطق 15گانه شهرداری برای حضور در طرح تعالی سازمانی سخن گفت و تصریح کرد: سال اول انتقادهای زیادی به طرح وارد شد؛ اما با شروع طرح و تأثیرگذاری آن، نگاهها به این طرح منعطف شد و همین اصلاح نگاه در عملکرد، تأثیرگذار بود.
گامهای بلند شهرداری اصفهان در جهت تعالی سازمانی
در ادامه مشاور تعالی سازمانی و برنامهریزی استراتژیک و ارزیاب جوایز ملی تعالی سازمانی، با بیان اینکه شهرداری اصفهان به صورت جدی در جهت تعالی گام برداشته است، گفت: حرکت در مسیر تعالی ابزار و الزامات مخصوصی نیاز دارد که ارزیابی درونسازمانی یکی از این ابزارهاست. شهرداری اصفهان سال گذشته رویکردش را بهصورت نظاممند و سازمانیافته در قالب ارزیابی سازمانها و مناطق در طی سه ماه آغاز کرد. در این مدت گروههایی که در سطوح مختلف تعالی بودند، شناسایی شدند و مناطق بر اساس گزارشها و عملکردهایشان امتیاز گرفتند. محمد حیدری بهبهانی در گفتوگو با اصفهانزیبا افزود: امسال با نگاهی که در معاونت برنامهریزی و توسعه سرمایه انسانی شهرداری وجود دارد، ارزیابی از معاونتهای مختلف آغاز شده است. او افزود: در فرایند دیگر تعالی سازمانی، میتوان از شهرداریهای شهرستانهای استان دعوت کرد تا برای ارزیابی وارد عمل شوند. این روند گام مؤثری در شناخت زمینههای قابلبهبود در بخشها و حوزههای تخصصی و شناخت نقاط قوت و توانمندی در شهرداری و شناسایی تجارب برتر خواهد داشت که میتواند بهعنوان الگوبرداری داخلی و ملی استفاده شود.
حضور شهرداری در بخش تندیس جایزه ملی تعالی سازمانی
مشاور تعالی سازمانی و برنامهریزی استراتژیک و ارزیاب جوایز ملی تعالی سازمانی، در پاسخ به این پرسش که جایگاه شهرداری اصفهان در تعالی سازمانی کجاست، گفت: بهترین پاسخ به این پرسش، رتبهای است که شهرداری اصفهان در فرایند جایزه ملی اخذ کرد که در سطح تقدیرنامه، 4 ستاره است. شهرداری اصفهان بهواسطه زمان شروع حرکت در مسیر تعالی رشد خوبی داشته است؛ البته نمیتوان انتظار داشت با همین روند تا سطوح بالاتر پیش برود؛ چون افزایش حرکت در مسیر تعالی، تکالیف، انتظارات و نتایجی را که سازمان باید داشته باشد، دشوارتر خواهد کرد، پس باید با تعمق و زمان بیشتری کار را دنبال کرد. حیدری درباره حضور شهرداری اصفهان در بخش تندیس جایزه تعالی گفت: همین که شهرداری اصفهان بهعنوان اولین کلانشهر در فرایند جایزه ملی شرکت کرده و این نگاه که اعضای مجموعه شهرداری خودشان را در محک یک فرایند ارزیابی رسمی قرار دادهاند، قابلتقدیر بوده و سطحی که موفق به اخذ آن شدهاند، سطح مناسبی است. امسال شهرداری اصفهان در سطح تندیس کاندیدا شد و در بخش خدمات بهخصوص خدمات عمومی، جزو معدود سازمانهایی است که حضور داشته و در بین شهرداریها و کلانشهرها به صورت انحصاری عمل کرده است. این رویکرد میتواند الگویی برای سایر شهرداریهای اصفهان شود تا ضمن استفاده از آن، شهروندان هم از مزایا و برکات آن بهرهمند شوند.
او با بیان اینکه ارزیابی مناطق 15گانه شهرداری به دلیل شرایط کرونایی به تازگی آغاز شده و تا پایان بهمن ادامه دارد، گفت: در ارزیابی کل، مسائل در دو گروه عمومی و خصوصی دستهبندی شد و از لحاظ امتیاز در سطح مناطق، تفاوت زیادی نداشتیم؛ اما در سازمانها به دلیل اجرای اقدامات تخصصی، تفاوت معنادارتری وجود داشت. مشاور تعالی سازمانی و برنامهریزی استراتژیک و ارزیاب جوایز ملی تعالی سازمانی، تصریح کرد: ارزیابی تعالی سازمانی، فرایندی است که بهبودی مستمر در یک مجموعه را به دنبال دارد و بهواسطه آن هر اتفاقی که رخ میدهد بازنگری و اصلاح میشود. امسال در ارزیابی مناطق، تمهیدهای ویژهای در نظر گرفتیم و روی نقاط خاصی متمرکز شدیم که امیدواریم با این تغییر، موضوعهای بیشتری را در مناطق ارزیابی کنیم و نقاط قوت و ضعف را دریابیم. در واقع این نگاه میتواند به مناطق کمک کند تا عملکرد مناسبتری داشته باشند.
حیدری خاطرنشان کرد: ملاک ارزیابی خوب و بهینه در دو بخش بیان میشود. یک بخش از سوی سازمانی است که قرار است ارزیابی شود و انتظار میرود متولیان هر سازمان برای پاسخگویی به مطرحکردن تمامی پرسشها و موضوعها صداقت، شفافیت و آمادگی لازم را داشته باشند. آشنایی سازمان با مدل، بسیار کمککننده است؛ چون میتوانیم به نتیجه بهتری برسیم. خوشبختانه این رویکرد در مناطق سازمانهای شهرداری نسبت به گذشته خوب بوده و امسال با توجه به آموزشها بهتر خواهد شد. او اضافه کرد: بخش دوم الزاماتی است که باید در سطح تیم ارزیابی مدنظر قرار گیرد. تیمها دو ابزار مشخص دارند: الگوی تعالی و منطقدار. تیمها باید برای ارزیابی تسلط کامل و وقت کافی داشته باشند. همچنین در خلال ارزیابی و تهیه گزارش، ترکیب خوبی از افراد با تخصصهای مناسب در تیم حضور داشته باشند که خوشبختانه شهرداری اصفهان در خصوص تربیت ارزیاب در سطح ملی اقدامات ویژهای انجام داده است و تعدادی از بهترین کارشناسان، کارشناسانارشد و مدیران را برای گذراندن دورههای ارزیابی ملی به تهران اعزام کرده و آنها صلاحیت و شایستگی ارزیابی ملی را کسب کردند. ترکیب، کیفیت و تخصص نیروهای ارزیابی سطح تیم ارزیابی شهرداری اصفهان خوب است؛ بهطوریکه یک نفر از بیرون و سه نفر از داخل شهرداری هستند و همه افراد از مهارت خوبی برخوردارند. مشاور تعالی سازمانی و برنامهریزی استراتژیک و ارزیاب جوایز ملی تعالی سازمانی، معتقد است: حرکتی که در شهرداری اصفهان طی سالهای گذشته آغاز شده، در سطح ملی است و بازخورد خوبی داشته است. انعکاس اخبار فرایند تعالی سازمانی شهرداری اصفهان در رسانهها میتواند به گسترش فرهنگ تعالی کمک کند و این حرکت بخشی از مسئولیت اجتماعی مجموعه شهرداری اصفهان است که در حال اجراست.
الگوی تعالی سازمانی حرکت در جهت مستندسازی است
مدیر مرکز کنترل ترافیک و ارزیاب داخلی شهرداری اصفهان گفت: شهرداری اصفهان در مرحله سوم طرح تعالی سازمانی با هدف کسب تندیس شرکت کرده است. اکنون ارزیابی داخلی انجام شده و بهواسطه ارزیابی که سال پیش در مناطق و سازمانها انجام شد، یک آمادگی ذهنی برای آشنایی با الگو و حرکت در مسیر آن انجام شده و این شروع خوبی است. هادی کریمی در گفتوگو با اصفهانزیبا یکی از مزیتهای ارزیابی تعالی سازمانی برای شهرداری را مستندسازی دانست و افزود: شهرداری اصفهان در بخشهای مختلف، مستندسازی ضعیفی دارد و اجرای طرح تعالی سازمانی و ارزیابی هر ساله اقدامات انجام شده را مستندسازی میکند که این موضوع بهنوعی مدیریت دانش است. او تصریح کرد: در طرح تعالی سازمانی باید اطلاعات یکپارچه و مرتب شود و سازمانها برای تهیه اظهارنامه آماده شوند. این مستندسازی مهمترین مزیت ارزیابی سالیانه است که شهرداری در آن شرکت میکند. مدیر مرکز کنترل ترافیک و ارزیاب داخلی شهرداری اصفهان خاطرنشان کرد: در موضوع مدیریت کیفیت، موضوعی به نام بهبود مستمر وجود دارد؛ یعنی هرجایی هستید یکقدم به جلو بردارید. در مباحث دینی هم این موضوع آمده است؛ کسی که یک روزش مثل روز قبل باشد، ضرر کرده است. در بحث آکادمیک وعلمی هم بحث «یک قدم به جلو» یا از «خوب به عالی» وجود دارد و باید چند حرکت انجام دهید تا به عالی برسید. کریمی رسیدن به یک گام جلوتر را یکی از مزیتهای الگوی تعالی سازمانی برای شرکتها و سازمانهای دولتی و نیمهدولتی دانست و گفت: وقتی ارزیابی در سازمانی انجام میشود یک گام برای بهبود معرفی شده و تلاش میشود تا سال آینده این گام برداشته شود. او اثربخشی فعالیتها را یکی از مزایای اجرای طرح تعالی سازمانی برشمرد و افزود: در طرح تعالی سازمانی به اثربخش بودن یا بیفایده بودن فعالیتها پی میبریم و این موضوع ما را به هدفها نزدیکتر میکند.
مدیر مرکز کنترل ترافیک و ارزیاب داخلی شهرداری اصفهان، نیاز به یکپارچگی در نظامها و فرایندها را یکی دیگر از فواید الگوهای تعالی سازمانی دانست و بیان کرد: مجموعه شهرداری در این دو سال تلاش کرده یکپارچه و نظاممند شود؛ چراکه وقتی همه بخشها نظاممند باشد ارزیابی مناسبی انجام میشود و میتوانیم گامهای اصلاحی خوبی برداریم. کریمی خاطرنشان کرد: شناخت موضوع و آشنایی تصمیمگیران با الگو، ارزیابی مناطق در گام اول است. در این راستا نقاط قابلبهبودی پیشنهاد شده؛ ولی اینکه این نقاط قابلبهبود، انجام شده است یا خیر، به بررسی نیاز دارد.