گاز، هنوز آدم می‌گیرد!

هرساله با سرد شدن هوا و استفاده مردم از وسایل گرمایشی، آماری تأسف‌برانگیز مبنی بر افزایش تلفات در اثر مسمومیت با گاز منوکسیدکربن در رسانه‌ها منتشر می‌شود؛ آماری که شاید دلیل اصلی آن بی‌احتیاطی و سهل‌انگاری در استفاده و نصب این وسایل باشد که متأسفانه منجر به مرگ‌ومیر مردم می‌شود و هرساله قربانی می‌گیرد. آنچه امسال و در هشت ماه ابتدایی آن توسط سازمان پزشکی قانونی منتشر شده نیز گویای این امر است؛ «افزایش 13.4درصدی تلفات مسمومیت با گاز در هشت ماه امسال»! این یعنی هشدارها و توصیه‌هایی که هرسال توسط مسئولان امر تکرار و تکرار می‌شوند، کشک است!

تاریخ انتشار: 09:20 - سه شنبه 1399/10/9
مدت زمان مطالعه: 3 دقیقه

اگرچه بیشتر این تلفات مربوط به نیمه دوم سال است؛ اما بنابراعلام سازمان پزشکی قانونی در هشت ماه ابتدایی سال جاری 355 نفر (267 نفر مرد و 88 نفر زن) بر اثر مسمومیت با گاز منوکسیدکربن در کشور جان خود را از دست دادند که این رقم در مقایسه با مدت مشابه سال قبل که آمار تلفات 313 نفر بود، 13.4درصد بیشتر شده است و استان‌های تهران، خراسان رضوی و آذربایجان شرقی به ترتیب با 63، 27 و 26 فوتی، بیشترین آمار تلفات مسمومیت با این گاز را به خود اختصاص داده‌اند.سازمان پزشکی قانونی کشور اما «مهرماه» را با رشد تلفات و داشتن بالاترین آمار فوتی نسبت به سال گذشته اعلام کرده است؛ به گونه‌ای که در این ماه ۳۷ نفر بر اثر گازگرفتگی جان خود را از دست داده‌اند و تعداد فوتی‌ها نسبت به مدت مشابه سال قبل، ۱۴ نفر بیشتر شده است. اما در آبان امسال، اگرچه 64 نفر براثر مسمومیت با گاز در کشور جان خود را از دست داده‌اند؛ ولی این رقم در مقایسه با مدت مشابه سال قبل 5.9درصد کاهش یافته است. این در حالی است که آمار تلفات مسمومیت با گاز در مهر امسال 37 نفر بوده است.آمار تلفات هشت ماه ابتدایی امسال نیز در استان‌های فارس 24، البرز 21 و اصفهان 20 نفر گزارش شده است. بر اساس همین گزارش در سایر استان‌ها آمار تلفات مسمومیت با گاز منوکسیدکربن کمتر از 20 نفر و در بسیاری از استان‌ها زیر 10 نفر بوده است.

کاهش آمار فوتی‌ها در اصفهان

آن‌طور که آمار و ارقام سازمان پزشکی قانونی کشور می‌گوید در هشت ماه ابتدایی سال جاری، 20 نفر در استان اصفهان دچار مسمومیت با گاز منوکسیدکرین شده و جان خود را از دست دادند؛ آماری که به گفته علی سلیمانپور، مدیرکل پزشکی قانونی استان اصفهان، نسبت به مدت مشابه سال قبل با کاهش روبه‌رو شده است.او در گفت‌وگو با اصفهان‌زیبا ضمن تأیید آمار 20 نفره فوتی‌ها در هشت ماه سال جاری، گفت: از این تعداد یک نفر زن و 19 نفر مرد بوده است. بنابر اعلام مدیرکل پزشکی قانونی استان اصفهان، این آمار در مقایسه با مدت مشابه سال قبل که این تعداد 24 نفر (2 زن و 22 مرد) بوده، کاهش داشته است.
سلیمانپور اظهار کرد: بر اساس آمارهای موجود در چند سال اخیر، همواره در ماه‌های آذر،‌ دی و بهمن با افزایش آمار فوت‌شده‌های ناشی از مسمومیت با گاز منوکسیدکربن روبه‌رو بوده‌ایم؛ لذا لازم است هم‌وطنان نسبت به کنترل وسایل گرمایشی خود حداکثر دقت لازم را به عمل آورند. استفاده از وسایل گرمایشی استاندارد مجهز به حسگر (سنسور) و راه‌اندازی این وسایل اعم از گازسور ونفت‌سوز به افراد متبحر، از جمله مواردی است که کارشناسان خواستار رعایت آن‌ها از سوی شهروندان هستند.
او تأکید کرد: رنگ شعله بخاری باید آبی باشد و اگر با شعله زرد و نارنجی بسوزد نشان‌دهنده انتشار گاز منوکسیدکربن در داخل خانه است. هم‌وطنان هر سال قبل از نصب وسایل گرمایش گازی از باز بودن لوله‌های بخاری، عدم وجود نشتی و وجود تهویه کافی محیط اطمینان حاصل کنند. همچنین باید از نصب آب‌گرم‌کن در داخل حمام و روشن گذاشتن شعله‌های اجاق گاز در آشپزخانه برای گرم‌کردن محیط جدا خودداری شود. استفاده از آب‌گرم‌کن ها، وسایل گرمایش و پیک‌نیک در فضاهای بسته یا مکان‌های فاقد جریان هوا مجاز نبوده و خطر بالای مسمومیت و مرگ را به دنبال خواهد داشت.

چگونه از تولید گاز منوکسیدکربن پیشگیری کنیم؟

مهم‌ترین نکته در جلوگیری از تولید گاز منوکسیدکربن، رسـانـدن هـوای کـافــی (اکسیژن کافی) به ماده سوختنی است. اگر به ماده سوختنی هوای کافی برسد، گاز منوکسیدکربن تولید نخواهد کرد؛ بنابراین تهویه هوا مهم‌ترین نکته در پیشگیری از تولید گاز منوکسیدکربن است.باید توجه داشت که برای فرستادن هوای داغ به بیرون از فضای مسکونی باید در مسیر حرکت هوای داغ جهت عمودی ایجاد کنیم. اگر در مسیر هوای داغ قسمتی از مسیر افقی بود، ضروری است سه برابر طول آن مسیر افقی، مسیری عمودی وجود داشته باشد. به عبارتی اگر در مجموع در مسیر لوله دودکش یک متر مسیر افقی وجود داشت، باید سه متر مسیر عمودی نیز وجود داشته باشد. اگر مسیر عمودی کافی در دودکش وجود نداشته باشد، تمایل مثبتی به خروج هوا از آن فضا وجود نخواهد داشت.نکته مهم دیگر اینکه اگر درمسیر حرکت هوای داغ حتی یک مسیر کوتاه در جهت پایین وجود داشته باشد، هوای گرم به بیرون نخواهد رفت. اگر در انتهای مسیر خروج هوای داغ، فشار مثبت ناشی از وزش باد ایجاد شود، هوای داغ به بیرون نخواهد رفت و به همین دلیل است که باید در انتهای دودکش کلاهک‌های مخصوص وجود داشته باشد تا جریان باد از خروج هوای داغ جلوگیری نکند. همان‌قدر که وجود دودکش برای وسیله حرارتی لازم است، وجود منفذ و دریچه‌ای برای ورود هوا به فضای مسکونی که وسیله حرارتی در آن قرار دارد نیز لازم است. اگر هوا نتواند داخل شود، به بیرون هم نخواهد رفت و این یعنی اختلال در تهویه و اختلال در تهویه یعنی شرایط برای تولید منوکسیدکربن فراهم شده است.

برچسب‌های خبر