ذرت و کنجد؛ جایگزین آفتاب‌گردان

نه یک ردیف و یک قفسه، بلکه یک بخش بزرگ در فروشگاه‌های زنجیره‌ای شهر مخصوص انواع و اقسام روغن آفتاب‌گردان بود. یک روز بدون پالم مد می‌شد و روز دیگر غیرتراریخته؛ از نظر طعم تفاوت چندانی نداشتند؛ ولی در فروشگاه‌ها تنوع بالایی داشت، در کنار انواع روغن‌های آفتاب‌گردان نیز یک ردیف یا شاید یک قفسه کوچک سهم روغن‌های کنجد، ذرت، کلزا، ارده، زیتون و امثال آن‌ها بود؛ ولی تقاضای چندانی نداشت. تا اینکه با کمیابی روغن‌های آفتاب‌گردان امروز آن‌ها قفسه فروشگاه‌ها را به صورت کامل ترک کرده‌اند و روغن‌های کنجد، ذرت، کلزا، ارده و زیتون به بازیگران اصلی بازار تبدیل شده‌اند.

تاریخ انتشار: 08:39 - سه شنبه 1399/10/16
مدت زمان مطالعه: 2 دقیقه

بیش از یک ماه از التهابات بازار روغن می‌گذرد و باوجود وعده مسئولان عرضه‌ها قطره‌چکانی است و با توجه به جدایی‌ناپذیر بودن روغن خوراکی از طبخ انواع غذا، تنها انتخاب مردم روغن‌های گران‌قیمتی است که تا کنون تقاضای چندانی نداشتند.

ذرت و کنجد وارد می‌شوند

روغن کنجد، ذرت، کلزا، ارده، زیتون یا روغـن‌هـــای دیـگـری که امــــروز در فروشگاه‌های سطح شهر توزیع می‌شود همگی در گذشته نیز عرضه می‌شد؛ ولی به دلیل قیمت بالا تقاضای چندانی نداشت. برای مثال اگرچه قیمت یک بسته روغن یک لیتری آفتاب‌گردان به 15 هزار تومان نمی‌رسید، روغن دو لیتری ذرت بالاتر از 50 هزار تومان قیمت‌گذاری می‌شد. طی سال‌های گذشته تولیدکنندگان همراه با متخصصان تغذیه با تبلیغات گسترده سعی کردند تا مردم را به خرید روغنی به غیر از آفتاب‌گردان تشویق کنند؛ زیرا از نظر سلامت در رده بالاتری قرار می‌گیرند؛ ولی موفق به این کار نشدند تا اینکه از چند ماه قبل یک فرصت تاریخی برای عرضه این روغن‌ها در بازار ایجاد شد. روغن ذرت نخستین جایگزین آفتاب‌گردان در بازار اصفهان بود. اگرچه قیمت این روغن دوبرابر بیشتر از روغن آفتاب‌گردان است؛ ولی نسبت به سایر گزینه‌ها قیمت کمتری دارد. در نتیجه توزیع روغن ذرت رواج یافت و با تقاضای خوبی روبه‌رو شد. اگرچه شرکت‌های پخش از اتمام موجودی روغن ذرت گزارش می‌دهند، نادر قوی، مدیر پخش یکی از شرکت‌های پخش اصفهانی ،درباره توزیع روغن ذرت می‌گوید به اندازه چهار سال گذشته در بازار اصفهان روغن ذرت فروخته‌اند: «ویزیتورها با اصرار و خواهش فروشگاه‌دار را راضی می‌کردند تا شاید چند روغن ذرت بخرند. کسی زیر بار آن نمی‌رفت؛ ولی از وقتی روغن آفتاب‌گردان کمیاب شد، ما روی هر باکس پنج میلیون تومانی، چند عدد روغن ذرت به مغازه‌دار می‌فروشیم نه بیشتر.» روغن کنجد دومین جایگزین آفتاب‌گردان است.
روغن کنجد همیشه جایگزین سالم‌تری برای روغن‌های خوراکی معرفی می‌شود؛ ولی به دلیل قیمت‌بالا کمتر کسی زیر بار خرید آن می‌رود. در فروشگاه‌های زنجیره‌ای نیز به ندرت روغن کنجد عرضه می‌شد؛ ولی امروز روغن‌های کنجد در بسته‌بندی‌های مختلف از یک تا پنج لیتر در فروشگاه‌های زنجیره‌ای عرضه می‌شوند. فروشگاه‌داران اگرچه روی قیمت این روغن‌ها تخفیف خوبی می‌دهند؛ ولی همچنان قیمت بطری یک لیتری روغن کنجد با یک کارتن روغن آفتاب‌گردان برابر است؛ ولی متقاضی راهی جز انتخاب آن ندارد. روغن زیتون دیگر جایگزین روغن‌های آفتاب‌گردان است که به دلیل قیمت بالا متقاضی زیادی ندارد، مانند روغن کلزا؛ ولی به تازگی پخش‌ها روغن‌های جدیدی در بازار توزیع می‌کنند. روغن‌هایی مانند روغن ارده! این روغن‌ها تا چند ماه قبل سهم کمی در بازار اصفهان داشتند. یک ویزیتور این روغن‌ها در این‌باره می‌گوید: «سال گذشته فروشگاه‌دار قبول نمی‌کرد روی خریدها روغن ارده حتی رایگان هدیه بگیرد؛ ولی امروز اصرار و خواهش می‌کنند روغن بیاورید، فرقی ندارد چه روغنی؟» محل حکمرانی روغن آفتاب‌گردان در قفسه فروشگاه‌ها حالا در اختیار روغن‌های دیگری قرار گرفته و مشخص نیست این شرایط تا چه زمانی ادامه‌دار باشد. روغن‌هایی که تا چند ماه قبل در اصفهان سهم بازار کوچکی داشتند، حالا به بازیگران اصلی بازار تبدیل شده‌اند.

برچسب‌های خبر
اخبار مرتبط