این در حالی بود که او، پنجم دی ماه و در گفتوگو با ایرنا، اظهار کرده بود: «هرچند فعلا در ایران امکان توالییابی دقیق ویروس را نداریم، اما مدرکی هم برای ورود این ویروس جهشیافته به ایران در دسترس نیست!» طولی نکشید که وزیر بهداشت در 16 دی ماه از شناسایی نخستین مورد کرونای جدید در کشور خبر داد و دم خروس ویروس بریتانیایی از چمدان دوهموطن ازانگلیسآمده درآمد که در میان تناقضگویی مسئولان یکی تکذیب شد و دیگری تأیید. سومین مورد احتمالی نیز، یک روز بعد شناسایی شد. معاون وزیر بهداشت در گفتوگو با مهر اعلام کرد: «این فرد، همسر مورد اول است، تست او مثبت بوده و فردا مشخص میشود که انگلیسی است یا نه.» فردایی که هنوز نرسیده است!
شنبه، 13 دی ماه، نشسته است روبه دوربین شبکه خبر، همان خانم دکتر کارشناسی که در ابتدای شیوع غیررسمی کرونای ووهانی در ایران میگفت: «کرونا که چیزی نیست، مثل یک سرماخوردگی عادی است، آدم میگیرد و زود خوب میشود!» و مشغول مصاحبه با سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا درباره وجود کرونای انگلیسی در ایران است. او از سخنگو میپرسد: «ویروس انگلیسی بعد از ترکیه به همسایههای شرقی ایران رسیده است، آیا مسئولان تدبیری برای جلوگیری از ورود ویروس به کشور اندیشیدهاند؟» سخنگو با طمأنینه خاص سخنگویان پاسخ میدهد: «بله! ما متوجه شدیم که ویروس انگلیسی در کشورهای همسایه شرقی که رفتوآمد رسمی و غیر رسمی زیادی با آنها داریم، هست و خیلی خطرناک است و من فکر میکنم که دیر یا زود به همه جا و به کشور ما هم میآید و چه بسا آمده باشد.»
فایل صوتی مرموز: ورود کرونای انگلیسی به کردستان؟!
یکشنبه 14 دی ماه، فایلی صوتی در شبکههای اجتماعی استان کردستان دستبهدست میشود که حکایت از ورود کرونای انگلیسی به کردستان دارد. خبر آنلاین درباره محتوای این فایل صوتی مینویسد: «خانمی در این فایل صوتی با زبان کردی به هموطنان و شهروندان مناطق کردنشین هشدار میدهد که پروتکلهای بهداشتی را بیش از پیش رعایت کنند. در این فایل گفته شده است که پزشکی طی سفری که به انگلیس داشته، در برگشت به کرونای انگلیسی مبتلا شده است.» نماینده مردم قروه و دهگلان در مجلس در این باره گفته است: «نگرانی ما این بود که این فرد شناسایی و قرنطینه نشود که به امید خدا نگرانی ما رفع شد.» اینجا این سؤال پیش میآید که آقای نماینده از کجا مطمئن بوده که یک مورد مبتلا به کرونای انگلیسی وجود دارد و باید شناسایی شود؟! پرویز اوسطی تأکید کرده است که: «بنده از دور اتاق ایشان را رصد کردم. شهروندان مطمئن باشند که ایشان طبق پروتکلهای بهداشتی در اتاق مخصوص خود و در شرایط قرنطینه تحت درمان و مراقبت هستند.» با این حال، رئیس مرکز روابط عمومی وزارت بهداشت در گفتوگو با وبدا، پایگاه اطلاع رسانی وزارت بهداشت در واکنش به ابتلای این پزشک کرد به ویروس انگلیسی گفته است: «از مورد مشکوک در کردستان و موارد تماس نزدیک با او بارها تست به عمل آمده است و تاکنون حدود 240 نفری که با مورد مشکوک اولیه، که یکی از همکاران پزشک بازگشته از انگلیس بود، در تماس بودهاند، مورد آزمایش قرار گرفتند که در هیچکدام از آنها کرونای انگلیسی مشاهده نشده است.»
وحشت نکنید، اوضاع تحت کنترل است!
سه شنبه، 16 دی ماه، وزیر بهداشت در گفتوگو با رسانهها از شناسایی اولین مورد ویروس کرونای جهشیافته انگلیسی در ایران خبر داده و میگوید: «متأسفانه اولین مورد کووید۱۹ موتاسیون یافته انگلیسی را در یک هموطن که از انگلیس آمده بود و بعد از مدتها رصد، پیدا کردیم. او در یکی از بیمارستانهای خصوصی تهران بستری بود و پس از بررسیهای مکرر، تست کووید ۱۹ او از نوع موتاسیونیافته تأیید شد.» او که به مردم قول داده بود «به محض شناسایی نخستین افراد مبتلا به کرونای انگلیسی آنها را در جریان بگذارد» از آنها خواسته است تا «وحشت نکنند» چون به گفته سعید نمکی «اوضاع تحت کنترل است» و مردم باید بدانند «گزارش این خبر، به معنای وحشت جدید نیست، بلکه به معنای رعایت بیشتر پروتکلها و مراقبتهاست و اگر مورد دیگری هم باشد، حتما به اطلاع مردم خواهد رسید.» او همچنین در مورد خبری که درباره شناسایی نوع جهشیافته ویروس در غرب کشور منتشر شده، گفته بود: «این خبر که مربوط به یکی از همکاران پزشک ما بود، کلا تأیید نشد و این همکار ما بارها تست شد و بیش از ۲۴۰ نفر هم که با این همکار ما در تماس بودند، چک شدند و خوشبختانه در هیچ یک از آنها ردی از کرونای جهشیافته انگلیسی پیدا نشد.» این در حالی است که از یکسو، مینو محرز اعلام کرده بود: «امکان توالییابی دقیق این ویروس را نداریم» و از سوی دیگر، نماینده مردم قروه و دهگلان در مجلس نیز در این باره گفته بود: «نگرانی ما این بود که این فرد شناسایی و قرنطینه نشود که به امید خدا نگرانی ما رفع شد.» برحسب گفته اوسطی، به نظر میرسد که احتمالا یا آدرس غلطی داده شده یا اینکه حق با وزیر بهداشت است؛ اگر چه این نماینده مجلس «اتاق مورد خاص انگلیسی را از دور رصد کرده بود».
جمعیت انبوهی درگیر کرونای انگلیسی میشوند!
چهارشنبه، 17 دی ماه، دبیر کمیته امنیتی، اجتماعی ستاد ملی کرونا با اشاره به مورد یافتشده کرونای انگلیسی در کردستان گفته بود: «پزشکان به ابتلای یک پزشک در کردستان که از انگلیس برگشته بود مشکوک بودند؛ آزمایش کرونای او منفی شد، ولی اسکنهای ریه او نشانی از بیماری کرونای جدید نشان میداد که او چند هفته قبل به این بیماری مبتلا شده است.» اما پنجشنبه، 18دی رئیس مرکز روابط عمومی و اطلاعرسانی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، مورد ابتلا به واریانت کرونای انگلیسی در کردستان را تکذیب کرده و گفته بود: «تاکنون چنین موردی گزارش نشده است.» همزمان، مینو محرز، عضو ستاد ملی مقابله با کرونا، در گفتوگو با همشهریآنلاین عنوان کرد که «دانشگاه کلمبیا پیشبینی کرده در اسفندماه امکان شیوع کرونای شدید وجود دارد. در کشور با آغاز فصل سرما منتظر پیکهای بعدی هستیم.» او همچنین گفته است که: «علائم این ویروس تغییراتی ندارد و قدرت سرایت آن افزایش داشته است، طبیعتا وقتی سرعت انتقال بیشتر شود، جمعیت انبوهی درگیر این بیماری میشوند.» او با بیان اینکه بیماران زمینهای بیشتر به کرونای انگلیسی مبتلا میشوند، درباره تست کرونای انگلیسی اظهار کرد: «تست تشخیصی برای این بیماری پیسیآر است، اما مبتلایان به بیماری کرونای جهشیافته، پی سی آر منفی بیشتری نسبت به قبل دارند؛ یعنی با پی سی آر منفی نمیتوان بیمار را رد کرد. برای مثال برخی از بیماران کرونا مثبت هستند، اما تست پیسیآر آنها منفی است. ویروس جهشیافته پیسیآر صد درصد مثبت ندارد.»
کشف یک مورد قطعی و دومورد مشکوک
براساس آخرین اخبار در 17 دی ماه، معاون وزیر بهداشت و سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا درباره خبر شناسایی دومین مورد کرونای انگلیسی در ایران، گفته است: «پس از آنکه نخستین مورد ابتلا به کرونای انگلیسی شناسایی شد، ما، اطرافیان و همسر ایشان که علامتدار بودیم تست دادیم و کرونای همسر این فرد مثبت بود.» علیرضا رئیسی افزوده است: «نمونه کرونای این خانم به انستیتو پاستور ارسال شده و نتیجه آن فردا مشخص میشود. هنوز ابتلای نفر دوم به کرونای انگلیسی تأیید نشده است و در انتظار نتیجه سکانس ژنی ویروس کرونا هستیم.» هم اکنون چند روزی گذشته و نتیجه تست کرونای انگلیسی موتاسیونیافته خانمی که به مورد دوم معروف شده، منتشر نشده است. براساس این اظهارات میتوان نتیجه گرفت که تاکنون یک فرد در تهران به صورت قطعی با اعلام رسمی به کرونای انگلیسی مبتلا شده، همسر او دارای تست مثبت کرونای ووهانی و مشکوک به ابتلا به کرونای انگلیسی است و یک فرد نیز در کردستان و در میان تأیید و تکذیب مقامات، مشکوک یا مبتلا به کرونای انگلیسی گزارش شده است.