شهروندسپاری با «اصفهان‌نما»

وبینار سه‌شنبه‌هـای شهـری با موضوع «بررسی مشکلات شهروندان در حوزه معماری و شهرسازی با تأکید بر شهرسازی الکترونیک» با حضور سید احمد حسینی‌نیا، معاون شهرسازی و معماری شهرداری اصفهان، برگزار و به پرسش‌های شهروندان در حوزه معماری و شهرسازی پاسخ داده شد.

تاریخ انتشار: 08:59 - پنجشنبه 1399/11/2
مدت زمان مطالعه: 3 دقیقه

ابتدا معاون شهرسازی و معماری شهرداری اصفهان در رابطه با اصفهان نما یا شهروندسپاری توضیحاتی ارائه داد و گفت: از نیمه دوم سال۹۷ این موضوع به‌صورت جدی در دستور کار قرار گرفت؛ البته زیرساخت‌ها و بسترهای فناورانه آن از سال 64 آغاز و فرایندهای لازم تولید شد؛ اما در مراحل عملیاتی شاهد معضلاتی هستیم که باید رفع شود. حسینی‌نیا افزود: زیرساخت امور اصفهان نما یا شهروندسپاری ۸۰درصد و زیرساخت امور مهندسان ۷۰درصد پیشرفت داشته و زیرساخت سیستم آتش‌نشانی، توسعه شهری، معابر و ماده پنج نیز به اتمام رسیده است.
او با اشاره به اینکه در اصفهان نما حداکثر دو دقیقه موشن‌گرافی و کلیپ آموزشی شهروندی وجود دارد، ادامه داد: قطعا در حوزه ساختارهای نظارتی باید مباحث دنبال شود؛ زیرا راهکار شفافیت در ضوابط و وحدت موضوعی است که به‌طور مداوم اجرا می‌شود. معاونان مناطق بر اساس عملکرد در معاونت و رضایتمندی مردم رصـد و ارزیـابـی مـی‌شـونـد. همچنین تعداد پارکینگ‌ها و تراکم آن‌ها در جدولی مشخص‌شده اعلام می‌شود.

صدور پروانه ساختمان حداکثر 18روز

معاون شهرسازی و معماری شهرداری اصفهان خاطرنشان کرد: صدور پروانه ساختمان اگر در چهارچوب ضوابط باشد و در بخش اسناد و کاربری آن مشکلی وجود نداشته باشد، حداکثر ۱۸روزه صادر می‌شود.حسینی‌نیا با اشاره به اینکه نوبت بازدید از سیستم اصفهان نما انتخابی است و شهروندان در رابطه با این موضوع تصمیم‌گیری می‌کنند، بیان کرد: ضریب در این سیستم به دلیل ناهماهنگی با پیمانکار مربوط دچار مشکل شده و نارضایتی‌هایی را ایجاد کرده است؛ چراکه نظام‌مهندسی باید نقشه‌های معماری را تصادفی انتخاب و کنترل کند؛ اما متأسفانه همه نقشه‌ها کنترل می‌شود. در این بخش چک‌لیست نظام‌مهندسی ملاک اصلی برای ماست و برای بهتر شدن اوضاع به همدلی و همکاری نیاز داریم. او افزود: اخذ مصوبات کمیسیون ماده پنج و ساخت‌وسازهای پیرامون از جمله اقداماتی است که انجام شده است. همچنین یادآوری این نکته لازم است که بافت فرسوده در درآمدها تأثیرگذار نیست؛ زیرا باید تسهیلات لازم انجام شود تا معضل بافت فرسوده به‌سرعت حل شود. به گفته حسینی‌نیا، شهرسازی الکترونیک کاری فرابخشی بوده و در چند حوزه دخیل است. اختلاف‌سلیقه‌ها باید با برگزاری جلساتی حل شود تا شاهد یکدستی، هماهنگی و انسجام در اجرای برنامه‌ها باشیم. او با بیان اینکه عملکرد نظام‌مهندسی منطبق با قانون است و نمی‌توان در این مسئله عجولانه عمل کرد، گفت: وحدت رویه‌ها همیشه ابلاغ می‌شود. در حال حاضر دسترسی پارکینگ‌ها آماده‌سازی شده که به‌زودی ابلاغ می‌شود. هر ماه با توجه به شرایط کرونا جلساتی به‌صورت مجازی و درباره موضوع‌های مختلفی برگزار می‌شود.

ارزیابی دفاتر پیشخوان

معاون شهرسازی و معماری شهرداری اصفهان تصریح کرد: دفاتر پیشخوان مدام در حال ارزیابی شدن هستند؛ اما گاهی اوقات در این کار تأخیر به وجود می‌آید که باید نظارت بر آن‌ها بیشتر شود و اگر مردم بخواهند اطلاعات مربوط به خود را به‌صورت اختیاری وارد سیستم کنند، دفاتر پیشخوان ماهیت کاری خود را از دست خواهند داد؛ البته این موضوع در شورای چهارم و پنجم به بحث گذاشته شده است. بحث دفاتر پیشخوان بسیار گسترده است که درصدد رفع معضلات هستند. همچنین موضوع اصلاح قیمت‌ها نیز در این روند نقش مؤثری دارد. حسینی‌نیا با بیان اینکه موضوع وکالت و کارگزاری در حوزه ساختارهای نظارتی باید رصد شود و ربطی به شهرسازی ندارد، افزود: برای طبقه محروم دفاتر تسهیلگر عملیاتی راه‌اندازی شده تا قوانین و نیازهای احتمالی را پیگیری کنند؛ البته کارکنان شهرداری در موضوع توزیع عادلانه خدمات اقدامات مؤثری انجام داده‌اند. معاون شهرسازی و معماری شهردار اصفهان در رابطه با شکستگی‌های ایجادشونده در ساختمان بیان کرد: شکست برای حل موضوع اشرافیت بر ساختمان است که اگر این موضوع رعایت شود، هارمونی و سایه‌روشن در نماها ایجاد می‌شود.
حسینی‌نیا بر برگزاری دوره‌های مختلف برای ارتباط با شهروندان تأکید کرد و این موضوع را راهگشا دانست و گفت: باید برای هر کاری از راه قانونی حرکت و عمل کنیم.در ادامه معاون شهرسازی و معماری شهرداری اصفهان با اشاره به برگزاری آموزش‌های لازم در رابطه با کرونا گفت: همه مناطق شهرداری اصفهان در این زمینه اقدامات لازم را انجام دادند. در این راستا تسهیلات لازم وجود دارد که باید اجرایی شود.

برچسب‌های خبر
اخبار مرتبط