شهر اصفهان بهعنوان سومین کلانشهر کشور، با داشتن ظرفیتهای طبیعی برای تبدیل به بوم شهر، ازجمله شهرهایی است که رشد روزافزون آن میتواند چالشهای فراوانی در پی داشته باشد. در این زمینه شهرها و فضاهای شهری نیز مشابه بسیاری از مصنوعات بشری و در اثر گذشت زمان، شرایط و موقعیتهای اقلیمی، اتفاقات و حوادث گوناگون، دستخوش فرسودگی در کالبد و در برخی موارد عملکرد خود شدهاند. توجه به بهسازی و نوسازی بافتهای تاریخی شهر و به طور کلی دخالت در بافت قدیم، همواره یکی از مسائل اساسی شهرهای تاریخی و شهرهایی است که دارای هویت و روحیه خاص بودهاند. متخصصان، کارشناسان مسائل شهری و مسئولان امور در شهر اصفهان سالهاست که در برای بهسازی و نوسازی بافت قدیم تلاش کرده و راهکارهایی نیز ارائه کردهاند که وضعیت فعلی بافت کهن اصفهان بازتاب همین راهکارها بوده است. اصلیترین هدف و راهبرد اساسی اقدامات مداخلهای برای بهسازی و نوسازی بافت تاریخی و طراحی آنها، بازگرداندن این مجموعه به چرخه زندگی است. زندهماندن بافت تاریخی در گرو فعالیت و مشارکت جمعی از شهروندان و مسئولان است و تنها از این رو میتوان به امور نوسازی و احیای بافتهای تاریخی شهر و طراحی در مـحــورهـــای تـــاریــخـــی با رویــکــــرد توریسممحوری وارد کار شد.موفقیت این امر در تضمین همین موضوع است که میتواند برای جذب و فعالسازی گردشگری شهر تاریخیای چون اصفهان بسیار مؤثر واقع شود. حسین امیری، معاون خدمات شهری شهرداری اصفهان، در گفتوگو با اصفهانزیبا با اشاره به گسترش روز افزون صنعت توریسم در جهان و اثرات اقتصاد آن میگوید: احیای بافتهای تاریخی بهعنوان قلب تپنده شهرها از اهمیت زیادی برخوردار بوده و تأثیرات غیرقابلانکاری بر اقتصاد شهر و کشور میگذارد. معاون شهردار اصفهان با اشاره به تأثیرات بافت تاریخی و لزوم نگرش بنیادی به این حوزه تصریح میکند: بافت تاریخی شهرها بخشی از سرمایههای کشور هستند که نه تنها به لحاظ زیباییشناختی، تداومبخش خاطرات جمعی و هویتهای ارزشمند هستند، بلکه محل زندگی بخش قابلتوجهی از جمعیت شهرها محسوب میشوند. معاون خدمات شهری شهرداری اصفهان با اشاره به اهمیت مسیرهای گردشگری مــیافزاید: مسیرهای گردشگری با اولویت عابران پیاده، نقش بسزایی در جذب توریسم داشته و علاوه بر اینکه میتوانند بهعنوان راهکاری مناسب برای معرفی ارزشهای موجود در بافت تاریخی شهرها مؤثر باشند، باعث تزریق حیات به این بافتها نیز خواهند شد. او با اشاره به دغدغههای مدیریت شهری که منجر به طرح ایجاد شهرداری بافت تاریخی شده است، خاطر نشان میکند: یافتن جایگاه و رابطه ساکنان بومی و بازدیدکنندگان در یک مسیر گردشگری و شناسایی موانع و مشکلاتی که در روند گردشگر پذیر شدن در درون بافت تاریخی است از مهمترین دغدغهها به شمار میرود. امیری درباره احیا و مرمت بافت تاریخی شهر اصفهان، اضافه میکند: در کمیسیون تلفیق شورا، طرح شهرداری بافت تاریخی مطرح و پس از ارائه در صحن علنی شورای شهر به تصویب رسید. او با اشاره به مساحت بافت تاریخی شهر اصفهان تصریح میکند: جدا از مجموعه تاریخی تختفولاد، در حدود 2000 هکتار از مساحت شهر اصفهان مربوط به بافت تاریخی است.
نبود مدیریت یکپارچه برای احیای بافتهای تاریخی
او ادامه میدهد: در حال حاضر مدیریت یکپارچهای برای با بافتهای تاریخی شهر وجود ندارد، در این راستا انجام مطالعات طرح جامع بافت تاریخی باید انجام گیرد و در این طرح، پروژههای هدف مشخص و شرایط تسهیلگری برای ترغیب سرمایهگذاران برای سرمایهگذاری در بافت تاریخی تدوین شود. معاون خدمات شهری شهرداری اصفهان، ارائه خدمات مطلوب در بافت تاریخی را نیازمند امکانات و تجهیزات متناسب با این بافت میداند و بیان میکند: شهرداری اصفهان در این رابطه تعامل و همکاری لازم را با سازمان میراث فرهنگی داشته و انتظار است مسائل بافت تاریخی به صورت متمرکز پیگیری شده و همه دستگاههای اجرایی به وظایف قانونی خود در خصوص بافت تاریخی عمل کنند. امیری با تأکید بر اهمیت ساماندهی بافت تاریخی شهر اظهار میکند: تاکنون شهرهای یزد، سمنان، شیراز، تبریز و کرمان قبل از اصفهان، شهرداری بافت تاریخی را تشکیل دادند.
او میگوید: شهرداری اصفهان نیز با استناد به برنامه سوم و چهارم در خصوص احیای بافت تاریخی شهر و با هدف مرمت و احیای بافت تاریخی و فرهنگی، ساختار مناسب اداری بافت تاریخی را تنظیم خواهد کرد.