تقویت هویت اصفهان با رویدادهای خلاق

دو رویداد با حضور مدیران شهری و اعضای هیئت علمی دانشگاه اصفهان در روزهای سه‌شنبه و پنج‌شنبه در مرکز خلاقیت و فناوری‌های نوین شهرداری و خانه خلاقیت برگزار شد. داوری مسابقه طراحی المان‌های خلاق شهری در اصفهان و دیگری آیین رونمایی از بازی رومیزی سوداگران راه ابریشم که با هدف آموزش و هویت‌بخشی به مشاغل صنایع‌دستی اصفهان برگزار شد. اما بازی رومیزی سوداگران راه ابریشم که برای افراد هشت سال به بالا طراحی شده و تعداد بازیکنان دو تا چهار نفر است که به سه شیوه متفاوت اجرا و از کشور ایران آغاز می‌شود. بازیکنان در مسیر باید فاتح دژهای باستانی راه ابریشم شوند.

تاریخ انتشار: 08:48 - شنبه 1399/11/11
مدت زمان مطالعه: 6 دقیقه

 آن‌ها در این فرایند به طور ناخودآگاه با 49صنایع دستی کشور و هنرمندان آن‌ها آشنا می‌شوند.معاون برنامه‌ریزی و توسعه سرمایه انسانی شهرداری اصفهان در این آیین از طراحان این بازی تشکر کرد و گفت: در این بازی نگاه ویژه‌ای به صنایع‌دستی اصفهان شده و این رویداد باعث می‌شود اصفهان بیشتر از گذشته شناخته شود. به گفته علیرضا صادقیان، هویت اصفهان با چنین رویدادهایی زنده نگه داشته می‌شود و امیدوارم با این اقدام از عرصه صنایع‌دستی پشتیبانی شود تا جوانان بتوانند انگیزه و شغل مناسب خود را پیدا کنند. او گفت: این رویداد در حوزه فرهنگی سازمان فرهنگی اجتماعی ورزشی شهرداری اصفهان اجرا شده و معاونت برنامه ریزی شهرداری نیز در این کار مشارکت کرده است.

 تقویت هویت اصفهان

معاون برنامه‌ریزی و توسعه سرمایه انسانی شهرداری اصفهان تصریح کرد: این بازی علاوه بر افزایش مشارکت مردم در حوزه مدیریت شهری باعث می‌شود هویت اصفهان پر رنگ‌تر از قبل نشان داده شود. در این راستا درصددیم تا سال ۱۴۰۵ اجرای تمام اقداماتی را که باعث پررنگ‌شدن هویت اصفهان می‌شود، در دستور کار قرار دهیم. به گفته صادقیان از گذشتگان برای ما آثاری به یادگار مانده است و ما نیز باید تلاش کنیم تا این میراث برای نسل آینده باقی بماند و اگر چنین اتفاقی رخ دهد، شاهد رخدادهای خوبی در شهر خواهیم بود. او با بیان اینکه نگاه ما باید در مدیریت شهر تغییر کند، خاطر نشان کرد: تلاش می‌کنیم از ایده‌ها و طرح‌های شهروندان دلسوز استفاده کنیم تا این اتفاق در شهر نهادینه شود. معاون برنامه‌ریزی و توسعه سرمایه انسانی شهرداری اصفهان، با اشاره به اینکه اصفهان، یکی از غنی‌ترین هنرمندان و آثار صنایع دستی را در کل کشور و جهان دارد، اظهار کرد: باید به این شاکله شایستگی توجه ویژه‌ای شود تا ارزش این هنر و هنرمندان آن افزایش پیدا کند. ما نباید بگذاریم صنایع دستی اصفهان و هنرمندان این رشته به فراموشی سپرده شوند.

ترغیب ذهن کودکان به شناسایی صنایع دستی

در ادامه این آیین، معاون ورزشی و تفریحی سازمان فرهنگی اجتماعی و ورزشی شهرداری اصفهان با بیان اینکه شاهد یک رویداد بزرگ هستیم، گفت: انجام این بازی باعث ترغیب ذهن کودکان به شناسایی صنایع‌دستی می‌شود تا آن‌ها از پیشینه کشور خود اطلاعاتی کسب می‌کنند. به گفته حبیب‌اله ناظریان، خانه خلاقیت باید الگویی برای دیگر خانه‌های خلاقیت باشد. او ادامه داد: در حال حاضر چهار خانه خلاقیت در اصفهان وجود دارد که باید تمامی این مراکز توسعه یافته‌تر شوند تا شاهد اتفاقات خوبی در زمینه خلاقیت باشیم. معاون ورزشی و تفریحی سازمان فرهنگی اجتماعی و ورزشی شهرداری اصفهان تصریح کرد: در کشورهای توسعه‌یافته جهان شاهد چنین رویدادهایی هستیم و ما نیز می‌توانیم با ادامه دادن این روند گذشته کشورمان را به نسل آینده منتقل کنیم. ناظریان گفت: بازی برای انسان در همه سنین نیاز است و باعث شادی انسان می‌شود تا با امیدواری بیشتری به زندگی ادامه دهد. او بیان کرد: 15 منطقه در شهر اصفهان وجود دارد که همه آن‌ها باید با چنین بازی‌هایی آشنا شوند تا به کودکان را در شرایط کرونایی در خانه‌ها مشغول بازی کنند.

حمایت از هنرمندان و آثار صنایع‌دستی

مدیر پژوهش، خلاقیت و فناوری‌های نوین شهرداری اصفهان نیز در این آیین گفت: این بازی تأثیر ویژه‌ای روی آشنایی افراد با صنایع‌دستی می‌گذارد و شهرداری اصفهان نیز به همین دلیل رونمایی از این بازی را بر عهده گرفته است. به گفته مرتضی نصوحی، اصفهان شهر خلاق صنایع‌دستی و عضو شبکه شهرهای خلاق یونسکو است که این عضویت به دلیل وجود صنایع‌دستی زیاد به وجود آمده است. او با تأکید بر اینکه یک‌سوم صنایع دستی ثبت‌شده ایران مخصوص شهر اصفهان است، خاطرنشان کرد: این بازی پتانسیل خوبی برای جذب گردشگران دارد و باعث توسعه پایدار می‌شود. مدیر پژوهش، خلاقیت و فناوری‌های نوین شهرداری اصفهان گفت: درصددیم اقداماتی را برای حمایت از صنایع دستی در دستور کار قرار دهیم و این بازی نیز جزو این فعالیت‌ها محسوب می‌شود.

فرهنگ‌سازی و ترویج صنایع‌دستی

رئیس اداره خلاقیت و نوآوری شهرداری اصفهان نیز در پایان این رونمایی گفت: اداره خلاقیت و نوآوری به عنوان دبیرخانه خلاق صنایع دستی در شبکه شهرهای یونسکو است که وظیفه فرهنگ‌سازی و ترویج صنایع دستی را در بین مردم به عهده دارد. در این راستا حمایت از اولین بازی رومیزی ایران در حوزه صنایع دستی ایران و اصفهان یکی از اقداماتی بود که در دستور کار قرار گرفت. وحید مهدویان با اشاره به اینکه با این بازی تلاش می‌کنیم اطلاعات مردم را به صنایع دستی افزایش دهیم، تصریح کرد: این اولین اقدام در حوزه بازی‌هاست و در آینده بازی محیطی نیز در رابطه با همین موضوع توسط یک شرکت خصوصی تولید شده است که ما از آن‌ها نیز حمایت کرده‌ایم. همچنین در هفته‌های آینده برای اجرای این بازی به صورت مجازی مکانی افتتاح خواهیم کرد و در اختیار شهروندان قرار خواهیم داد.

 برگزاری آیین داوری مسابقه طراحی المان‌های خلاق شهری

رویداد دوم آیین داوری مسابقه طراحی المان‌های خلاق شهری در اصفهان بود که با حضور متخصصان حوزه شهری در مرکز خلاقیت و فناوری‌های نوین شهرداری برگزار شد. در دی ماه 99 فراخوانی مبنی بر طراحی مبلمان شهری و ایستگاه اتوبوس با توجه به بافت تاریخی شهر توسط مرکز خلاقیت و فناوری‌های نوین شهرداری اعلام شد. این طرح‌ها باید دارای معیارهای خلاقیت و کاربردی‌بودن باشند و طبق نظر داوران به طرح‌های برتر جایزه‌ای تعلق می‌گیرد. همچنین علاوه بر جایزه، طرح برتر در گذر فناوری نصب می‌شود تا مردم از آن بهره مند شوند. رئیس کمیسیون عمران و شهرسازی شورای اسلامی شهر اصفهان در این آیین اظهار کرد: در این جلسه متخصصان مختلف در حوزه شهری حضور داشتند و طرح‌های ارسال‌شده داوری شد و برخلاف تصور من تعداد طرح‌ها زیاد و شرکت‌کنندگان بسیاری در این بخش شرکت کرده بودند. شیرین طغیانی ادامه داد: تلاش کردیم داوری‌ها را با توجه به بستر تاریخی شهر اصفهان انجام دهیم؛ اغلب طرح‌ها قابلیت اجرایی‌شدن در سطح شهر را نداشت، اما انتخاب بهترین طرح‌ها در دستور کار ما قرار گرفت. طول عمر طرح‌ها برای ما از اهمیت زیادی برخوردار بود و قصد ما بر این بود طرحی انتخاب شود که طول عمر زیادی داشته باشد. او با اشاره به اینکه موضوعات طرح‌ها با دقت رصد و بررسی شد، خاطرنشان کرد: طرح‌هایی که از خلاقیت بیشتری برخوردار بودند، انتخاب شد که قرار است در گذر فناوری شهر اصفهان قرار گیرد. به گفته رئیس کمیسیون عمران و شهرسازی شورای اسلامی شهر اصفهان، رویکرد شهرداری اصفهان در این موضوع از اهمیت زیادی برخوردار است؛ چراکه می‌تواند در فراخوان‌های آینده نتایج بهتری را به دست آورد. همچنین مشارکت ویژه شهروندان در این موضوع بسیار مهم است و ما خوشحالیم که تعداد شرکت کنندگان در این مسابقه زیاد بود. به بیان طغیانی، شهروندان خلاق و متخصص زیادی در حوزه اجرای طرح‌ها و المان‌های شهری فعال هستند که می‌توان از افکار آن‌ها در مدیریت شهری استفاده کرد تا فضای شهری به روز، خلاق و پویا باشد حس خوبی به شهروندان داده شود. او گفت: قرار نیست خلاقیت فقط نوآوری باشد، خلاقیت یعنی طرح با موضوع مدنظر هماهنگ باشد تا نتیجه مطلوبی به دست آید. طرح‌های بسیار مدرن را در شهر تاریخی اصفهان نمی‌توان اجرا کرد؛ زیرا گردشگران با دیدگاه خاصی به شهر قدم می‌گذارند.

 استفاده از ایده‌های شهروندان

در ادامه یک عضو هیئت علمی دانشگاه اصفهان در این رابطه گفت: امروز شهروندان طرح‌هایی ارائه کردند که شامل مبلمان شهری و ایستگاه‌های اتوبوس بود؛ مواردی که می‌تواند نقشی جدی در زیبایی شهر داشته باشد. همایون نورایی ادامه داد: در این مسابقه استفاده از ایده‌های شهروندان مهم‌ترین اصل است تا بتوانیم از نظرات آن‌ها در مدیریت شهری استفاده کنیم و در شهر المان‌ها و مبلمان زیباتری داشته باشیم. او با اشاره به اینکه این فراخوان گامی مفید برای مشارکت مردمی بود و در نوع خود بی‌سابقه است، خاطرنشان کرد: خلاقیت و نگاه به بافت تاریخی شهر باعث خاص شدن این رویداد و انتخاب طرح‌هایی شد که خلاق و مناسب با فضای شهری باشند. این عضو هیئت علمی دانشگاه اصفهان تصریح کرد: برخی طرح‌ها با بافت شهر متناسب نبودند، اما از نوآوری‌ها و خلاقیت‌های زیادی برخوردار بودند.

برگزاری مسابقه ابر‌سازه‌های پسماندی به‌زودی

در ادامه رئیس اداره خلاقیت و نوآوری شهرداری اصفهان گفت: اداره خلاقیت فراخوانی را برای شهروندان در حوزه طراحی مبلمان شهری و ایستگاه اتوبوس اعلام کرد و اولین دوره این مسابقات در بخش های طراحی نیمکت، سطل زباله و ایستگاه اتوبوس برگزار شد. وحید مهدویان با اشاره به اینکه داوران از متخصصان داخلی شهرداری، متولیان و همچنین اعضای هیئت‌علمی دانشگاه‌ها انتخاب شده‌اند، ادامه داد: باید از بین طرح‌ها بر اساس امتیاز بندی داوران چهار ایده انتخاب شود. همچنین طرح برتر علاوه بر جایزه در گذر فناوری نصب می‌شود تا از آن استفاده شود. او با اشاره به اینکه در ابتدای فراخوان شاخص‌های ارزیابی را اعلام کردیم، گفت: دو برابر تعداد کنونی ایده‌ها، طرح برای ما ارسال شد؛ اما بر اساس فرمت‌های تعبیه‌شده داوری اولیه روی طرح انجام و سپس تعدادی از آن‌ها به مرحله پایانی رسید. رئیس اداره خلاقیت و نوآوری شهرداری اصفهان بیان کرد: شرکت‌کنندگانی از شهرهای سمنان و بندر‌عباس در این فراخوان شرکت کردند و ایده‌های خود را برای ما ارسال کردند. مهدویان در ادامه از برگزاری مسابقه ابر‌سازه‌های پسماندی خبر داد و گفت: مرکز خلاقیت و فناوری‌های نوین شهرداری درصدد است فراخوان این رویداد را تا پایان بهمن‌ماه اعلام کند. او گفت: مرکز خلاقیت و فناوری‌های نوین شهرداری اصفهان مسابقات و رویدادهای مختلفی را برگزار می‌کند و درصدد است با مشارکت شهروندان از ایده‌ها، طرح‌ها و محصولات خلاق شهروندان آن‌ها استفاده کند. از همه شهروندان درخواست می‌کنم در رویدادها شرکت کنند و ایده‌ها و محصولاتشان را برای ما ارسال کنند و ما نیز از طرح‌های آن‌ها حمایت کنیم.