کرونای موجود
این روزها ویروس جدیدی به نام ویروس کووید 19 که مرتبط با سارس و مرس بوده، در انسان باعث بیماری شده که از خصوصیات آن انتقال ویروس از انسان به انسان و در اثر تماس نزدیک است. آنچه ما میدانیم این است که ویروسهای کرونا و از جمله ویروس کووید توانایی جهش دارند و از طریق جهشهای متعدد میتوانند تغییر کنند و ویروسهای جدید ایجاد کنند. ویروس جدید هم ممکن است رفتار متفاوتی از خود نشان دهد. بعضی مواقع، گونههای جدید در اثر جهش ایجاد و بعد ناپدید میشوند، در حالی که در بعضی مواقع، گونههای جدید ایجادشده باقی میمانند و به بیماریزایی خود ادامه میدهند. ویروس کووید 19 که عامل اپیدمی حاضر در دنیاست نیز در حال جهش است و گونههای جدید در حال پیدایش هستند. دانشمندان در حال بررسیهای علمی بیشتر برای شناخت این گونههای جدید ویروس هستند، اما مهمترین سوالاتی که پیش روی دانشمندان درباره این گونههای جدید کرونا وجود دارد، این است که آیا این گونههای جدید با سرعت بیشتری انتقال مییابد یا سرعت انتقال آن کمتر است و اینکه آیا این گونههای جدید میتواند بیماری شدیدتر و مرگبارتری ایجاد کند یا اینکه بیماری آن ملایمتر از کووید 19 است؟ در حال حاضر اطلاعات ما بسیار کم بوده و برای پاسخگویی به این سوالات شواهد علمی کمی در دست است.
گونه انگلیسی
اکنون گونه جدیدی از ویروس کرونا با عنوان B.1.1.7 در انگلیس کشف شده است، این گونه اولین بار در سپتامبر 2020 کشف شد و در دیگر کشورها از جمله کانادا و آمریکا نیز گزارش شده است، ولی در حال حاضر در لندن و جنوب شرقی انگلیس شیوع بالایی پیدا کرده است و به نظر میرسد این گونه راحتتر و سریعتر از دیگر گونهها منتقل میشود. علائم آن هم شبیه ویروس فعلی است، اما در حال حاضر شواهد علمی در خصوص اینکه این گونه میتواند بیماری شدیدتر یا مرگبارتری ایجاد کند، در دست نیست.متاسفانه در بیماریهای نوپدید ویروسی، مرزهای جغرافیایی توان جلوگیری از انتشار بیماری را ندارند و با توجه به حجم بالای تردد بین کشورها، انتشار بیماری از طریق مرزهای جغرافیایی اجتنابناپذیر است و باید دانست که با توجه به سرعت انتشار و قدرت سرایتپذیری گونه انگلیسی که ظاهرا چندین برابر کووید 19 است، دور از انتظار نیست که همه مناطق جغرافیایی در معرض خطر باشند و ممکن است بیماری به همه کشورها ازجمله ایران سرایت کند.
گونه آفریقایی
در آفریقای جنوبی نیز، گونه دیگری از ویروس کووید با عنوان 1.351 کشف شده است که ربطی به گونه یافت شده در انگلیس ندارد.این گونه ابتدا در اکتبر 2020 پیدا شد که دارای چند جهش مشابه با گونه یافتشده در انگلیس است. این گونه در بیماران خارج از آفریقا نیز یافت شده است.
گونه برزیلی
گونه دیگری نیز در برزیل با عنوان P.1 گزارش شده است که در 4 مسافر که از برزیل به ژاپن رسیده بودهاند و در فرودگاه نمونه دادهاند، کشف شده است.
بررسیها
دانشمندان در حال بررسی گونههای جدید هستند که بتوانند به چند سوال اساسی پاسخ بدهند که عبارتاند از:
این گونههای جدید چگونه انتشار پیدا میکنند؟
تفاوت بیماری بهدست آمده از این گونههای جدید با گونه قبلی چیست؟
استراتژی درمانی و واکسیناسیون در مقابل گونه جدید چگونه باید باشد؟
توصیه
با این اوصاف، بالا نگه داشتن ظرفیت بهداشت عمومی و فردی از استراتژیهای مهم برای مقابله با بیماری است. این استراتژیها عبارتاند از:
رعایتکردن بهداشت دستها و فاصله مناسب
استفاده از ماسک و زدن واکسن
جداسازی و قرنطینه بیماران
رعایت این موارد از گسترش بیماری پیشگیــــــری میکند.