نوروزی تأکید کرد: شهرداری اصفهان علاقهمند است که در حوزههای فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی روابط خود را با ایروان گسترش دهد. شهردار اصفهان در ادامه به حضور ارامنه در اصفهان اشاره کرد و گفت: بخشی از جمعیت اصفهان را ارامنه تشکیل میدهند که از شهروندان نجیب و خوشنام اصفهان محسوب میشوند. رابطه مسئولان اصفهان با شورای خلیفهگری ارامنه موضوع دیگری بود که نوروزی بر آن تأکید کرد و افزود: رابطه ما با این شورا بسیار مناسب است و در مناسبتهای نوروزی و سال نوی میلادی دیدارهای صمیمانهای با دوستانمان در شورای خلیفهگری برگزار میکنیم.
محله جلفا برای اصفهان اهمیت ویژهای دارد
نوروزی همچنین افزود: اصفهان شهری است که حدود 8000 شهروند ارمنی- اصفهانی دارد. این شهروندان میتوانند پل ارتباطی مستحکمی میان ایران و ارمنستان باشند. شورای خلیفهگری در اصفهان میتواند نقش مهمی در تنظیم روابط غیررسمی در حوزههای مختلف داشته باشد.
او همچنین ضمن گرامیداشت یاد شهدای ارامنه در هشت سال دفاع مقدس تأکید کرد: دیدار با خانواده این شهدا همانند دیگر شهدای جنگ تحمیلی همیشه در دستور کار مقامات استانی اصفهان قرار دارد و برای ما بسیار محترم هستند. نوروزی در ادامه محله ارامنه (جلفا) را یکی از زیباترین محلههای اصفهان توصیف کرد و گفت: ازلحاظ تاریخی محله جلفا برای ما اهمیت ویژهای دارد و ازجمله جاذبههای گردشگری برای همه گردشگرانی محسوب میشود که به اصفهان سفر میکنند. او افزود: نمود بارز پیوند تاریخی میان ارامنه و ایرانیان در حوزههای آموزشی نیز قابلمشاهده است و میتوان به دانشکده ارمنولوژی در دانشگاه اصفهان اشاره کرد که ارامنه در اداره این دانشکده نقش مهمی دارند. موضوع خواهرخواندگی محله جلفای اصفهان با شهر ایسی له مولینو فرانسه که حدود ۱۰ هزار نفر از جمعیت آن را ارامنه تشکیل میدهند از دیگر موضوعات مطرح شده از سوی شهردار اصفهان بود. نوروزی گفت: مجموعه این فعالیتها و لزوم پیوندهای خواهرخواندگی به این دلیل است که ما بتوانیم با ارامنه رابطه بیشتری برقرار کنیم. رابطه خواهرخواندگی فرصتی دوسویه برای ما و ارامنه فراهم میکند تا بتوانیم تعاملاتمان را در عرصههای مختلف گسترش دهیم.
شهروند دیپلمات زمینهساز تعاملات فرهنگی است
شهردار اصفهان از ارمنستان بهعنوان یکی از قطبهای گردشگری جهان یادکرد و افزود: ارمنستان قطب گردشگری است و در همین حوزه میتواند به اصفهان که یک شهر جهانی و تاریخی است کمک کند تا از تجربههای ارمنستان بهرهمند شود. اصفهان در سازمانهای بینالمللی عضویت دارد و از شهرهای خلاق جهان است و میتواند میزبان گردشگران از سایر نقاط جهان باشد. طرح شهروند دیپلمات از دیگر موضوعات مطرحشده توسط شهردار اصفهان در گفتگوی تصویری با سفیر ایران در ارمنستان بود. نوروزی در رابطه با اهداف این طرح گفت: غیر از رابطهای که با شهرهای خوانده اصفهان وجود دارد، هدف ما در طرح شهروند دیپلمات همه اصفهانیهای مقیم کشورهای دیگر هستند. در این فراخوان نقطه نظرات بسیار خوبی از جانب آنها به دستمان رسیده که میتوان گفت در حوزه ارمنستان و ارامنه استقبال خوبی از این طرحشده است. او تأکید کرد: وقتی ما از طرح شهروند دیپلمات صحبت میکنیم معنی آن این است که محور همه کارها شهروندان هستند. ما در این زمینه چندین تجربه موفق داشتیم.
نوروزی در ادامه به رابطه میان ایران و ارمنستان اشاره و تصریح کرد:رابطه خوبی که میان ایران و ارمنستان وجود دارد میتواند زمینهساز برگزاری نمایشگاههای مختلف میان اصفهان و ارمنستان شود و هدف از شهروند دیپلمات نیز همین تعاملات متعدد فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی و… است.
اصفهان نماد همزیستی مسالمتآمیز ادیان است
در ادامه عباس بدخشان ظهوری، سفیر ایران در ارمنستان ضمن تبریک فرارسیدن 22 بهمن گفت: در چهل و دومین سالگرد پیروزی انقلاب باید تلاش کرد که در عرصه بینالمللی رابطه منطقی و عادلانه با سایر کشورها برقرار کنیم که ازجمله مهمترین این روابط باید با همسایگان ایران شکل بگیرد. ظهوری در ادامه به تاریخچه روابط میان ایران و ارمنستان اشاره کرد و گفت: ارمنستان 30 سال پیش توانست استقلال خود را به دست آورد و از همسایگان خوب ایران محسوب میشود. در طول سالیان گذشته ما همواره همراهی مثبت این کشور را در مجامع بینالمللی در کنار خود داشتیم و هیچگاه شاهد پیامهای منفی از سوی ارمنستان نبودیم.
سفیر ایران در ارمنستان افزود: سابقه تاریخی روابط ایران و ارمنستان به 3000 سال قبل برمیگردد. حدود 500 سال است که میزبان هموطنان ارمنی خود در سراسر ایران هستیم. هموطنهای ارمنی همانند ایرانیان صاحب افتخارات علمی، فرهنگی و هنری هستند. او با تأکید بر همزیستی مسالمتآمیز ارامنه و ایرانیان در طول تاریخ گفت: ما شاهد یک همزیستی مسالمتآمیز میان ارامنه و ایرانیان در سراسر ایران و مخصوصاً اصفهان هستیم که میتواند این پیام را به جهانیان مخابره کند در ایران تبعیضی وجود ندارد و این برخلاف فضای اسلام هراسی و ایران هراسی است که در ذهن برخی وجود دارد. ما با همه ادیان پذیرفتهشده الهی ارتباط مسالمتآمیز داریم و تلاش کردیم این روابط را گسترش دهیم.
عدم شناخت، حلقه مفقوده رابطه با ارمنستان است
ظهوری افزود: مهمترین حلقه مفقوده در روابط ایران و ارمنستان عدم شناخت کافی هر دو طرف نسبت به ظرفیتهای موجود در دو کشور است. باید خلا شناخت در همه حوزهها را برطرف کنیم. ارمنستان بهعنوان یک پل ارتباطی مناسب میتواند عامل گسترش فعالیتهای تجاری و اقتصادی محسوب شود و دراینبین اصفهان میتواند یکی از اهداف سفر هیئتهای مختلف تجاری، اقتصادی و فرهنگی ارمنستان به ایران بهحساب آید. سفیر ایران در ادامه با اشاره به جنگ اخیر قرهباغ تصریح کرد: منطقه ما فرازوفرودهایی را در دوران جنگ قرهباغ پشت سر گذاشت اما ایران مواضع بیطرفانه و محکم خود را اعلام کرد و گفت که همه همسایگان ایران اهمیت دارند و سیاست ما ارتباط منطقی با همه کشورهای همسایه است. ظهوری افزود: به دلیل شرایطی که جنگ قرهباغ ایجاد کرد و مشکلاتی که در روابط ارمنستان و آذربایجان شکل گرفت زمینه فعالیت و صادرات از سوی ایران به ارمنستان بیش از گذشته فراهم شد. او تبادلات تجاری ایران و ارمنستان را حدود 400 میلیون دلار برآورد و تأکید کرد: صادرات کشورمان به ارمنستان میتواند تا سقف 1 میلیارد دلار افزایش یابد که این هدف با کمک همه استانها ازجمله اصفهان تحقق پیدا میکند.
شهروند دیپلمات از ابتکارات جالب شهرداری اصفهان است
سفیر ایران در ارمنستان طرح شهروند دیپلمات را از ابتکارات جالب شهرداری اصفهان عنوان کرد و افزود: این طرح میتواند موجب شکل دادن اقدامات افتخاری شهروندان در جهت گسترش روابط در حوزههای مختلف شود. میتوان زمینه برگزاری هفته فرهنگی اصفهان در ایروان را فراهم کرد تا شهر تاریخی اصفهان بتواند در عرصههای مختلف به ارامنه معرفی شود. ظهوری تمرکز به جامعه نخبگان ارامنه و ارامنه متولدشده در اصفهان را لازم و ضروری دانست و تأکید کرد: نخبگان جامعه ارامنه میتوانند گامهای مؤثری در جهت شکوفایی رابطه اصفهان و ایروان بردارند و از همین طریق میتوان تشکیل انجمن دوستی اصفهان و ایروان را در دستور کار قرارداد. او به سفر اخیر وزیر اقتصاد ارمنستان به اصفهان و لزوم برقراری پرواز مستقیم ایروان- اصفهان اشاره و تأکید کرد: در سفر وزیر اقتصاد ارمنستان به اصفهان و ملاقاتی که با استاندار صورت گرفته هر دو طرف به برقراری پرواز مستقیم تأکید جدی داشته و این مسیر هوایی را عاملی مؤثر در جهت توسعه تعاملات اقتصادی، فرهنگی و گردشگری عنوان کردهاند.
در پایان نیز سفیر ایران از شهردار اصفهان برای سفر به ارمنستان دعوت کرد و گفت: شهر ایروان پناتسیلهای فراوانی در جهت رابطه با همه شهرهای ایران ازجمله اصفهان دارد و تعاملات میان اصفهان و ایروان بهعنوان دستور کار جدی این سفارتخانه موردتوجه قرار خواهد گرفت.