حال اگر آب مصرفی شما همراه با یخ باشد، خطرات بیشتری نیز سلامت شما را تهدید میکند؛ بهطوریکه شیخالرئیس ابوعلیسینا میگوید: «به تو میگویم نوشیدن آب یخ اگر ضررش را در جوانی به تو نشان ندهد، در پیری و کهنسالی ضربه مهلکش را به تو خواهد زد.»متخصصان حال حاضر نیز معتقدند بسیاری از دردهای ناشناخته شکم میتواند بهعلت مصرف آب یخ در طول شبانهروز باشد؛ زیرا این امر تغییرات ناگهانی در دمای بدن و معده ایجاد کرده که باعث غلیظشدن شیره معده و انقباض مخاط داخلی دستگاه گوارش شده و در نتیجه عبور موادغذایی از رودهها را با دشواری مواجه میکند و ریسک ابتلا به یبوست را بالا میبرد. از طرفی چربیهایی که در بدن هضم و دفع نمیشوند، در کبد جمع شده و این موضوع عاملی برای چرب شدن کبد است.
با زیاد نوشیدن آب یخ املاح موجود در خون از دست میرود و موجب عدم تعادل سدیم و پتاسیم در بدن و صدمه به کبد، کلیهها و سیستم عصبی میشود.
نوشیدن آب یخ بهخصوص اگر بعد از خروج از حمام باشد، به سلسله اعصاب مرکزی آسیب رسانده و باعث بیماریهایی مانند پارکینسون و لرزش در میانسالی میشود. از دیگر عوارض این است که بیشتر افراد زمان نوشیدن آب یخ با گلودرد خفیفی مواجه میشوند که در صورت ادامهداربودن مصرف آن بهخاطر تحریک سینوسها و تجمع ترشحات در نواحی سینوسی و مجاری تنفسی مستعد عفونتهای گلو خواهند شد. گفتنی است، افراد مبتلا به بیماری میگرن با خوردن آب یخ در معرض حملات شدیدتری قرار میگیرند؛ هرچند برای عموم مردم نیز سبب سردردهای جزئی میشود. نوشیدن آب یخ همچنین تنگی و انقباض عروق را بهدنبال دارد که در ادامه با کندشدن جریان خون، غلظت خون افزایش پیدا میکند و افزایش غلظت خون برای کارکرد سیستم قلبیعروقی و فشارخون بسیار خطرناک است.
پس از آنجاییکه طب سنتی یخ را سودازا دانسته و حتی اگر درون آب ذوب شود، باعث بسیاری از بیماریهای سوداوی میشود،بهتر است دمای آب مصرفی حدود 18 تا 24 درجه باشد؛ زیرا هرچه میزان دمای آب به ۳۷ درجه (حالت طبیعی بدن) نزدیکتر باشد، بدن و سیستم گوارشی فعالیت کمتری را برای تنظیم این اختلاف دما خواهند داشت؛ درنتیجه انرژی کمتری نیز برای بالانس شدن بدن مصرف میشود. به همین منظور توصیه میشود به جای آب یخ، از آب خنک به همراه یک عدد لیموترش تازه استفاده کرده یا برای خنک کردن آب، از یخچال یا آبسردکنهای دوجداره که در فضای خارجی آن یخ قرار میگیرد و با آن تماس ندارد، استفاده کنید. همچنین میتوانید در مواقعی که حرارت بدن به دلیل تحرک زیاد بالا میرود و بدن حجم فراوانی از آب خود را از طریق تعریق از دست میدهد و عطش شدیدی در فرد ایجاد میشود، بهجای نوشیدن آب یخ که سلامتی شما را به مخاطره میاندازد و تأثیر چندانی بر رفع این حالت ندارد، شربتهای خنک طبیعی مانند شربت عسل، شربت شیره انگور، شربت سرکهانگبین، خاکشیر، تخمشربتی و عرقیجات گیاهی مثل کاسنی را نوش جان کنید.