مرغ 50هزارتومانی در اصفهان شایعه است؟

فروردین 99 قیمت مرغ گرم در بازار اصفهان به کیلویی هشت هزار تومان رسید و امروز کمتر از یک ماه مانده تا فروردین 1400 قیمت مرغ مرز 30هزار تومان را رد کرده است. ماه قبل مرغ 40هزارتومانی هم در بازار شهرهای مختلف رؤیت شد تا امسال مرغ، گرانی 400 درصدی را تجربه کرده باشد.  با این حساب، اگر مردم به جای سرمایه‌گذاری در بورس، سرمایه خود را به مرغدار‌ها سپرده بودند، امروز ضرر نمی‌کردند. دبیر انجمن مرغداران اصفهان مدعی‌است افزایش قیمت مرغ به دلیل کاهش حجم تولید است. مرغداران به دلیل احساس امنیت پایین اقتصادی، کمبودِ دان و آنفولانزا، جوجه‌ریزی چندانی نکردند؛ ولی مشکل تولید برای بازار پایان سال حل خواهد شد.

تاریخ انتشار: 09:57 - پنجشنبه 1399/12/14
مدت زمان مطالعه: 4 دقیقه

دبیرانجمن مرغداران گوشتی اصفهان دلیل اصلی افزایش قیمت مرغ را نهادهای نظارتی می‌داند. او در این‌باره می‌گوید مسئولان باید ببینند چرا یک سال است توان کنترل بازار مرغ را ندارند. فروردین و آبان که مرغ ارزان بود ستاد تنظیم بازار می‌توانست مرغ بخرد و الان در بازار بفروشد تا قیمت بالا نرود. بهرام پاکزاد در گفت‌وگویی با اصفهان زیبا به سوالات موجود درباره بازار مرغ این‌گونه پاسخ داد:

رونــــــــد افزایش قیمــــــــت مرغ متوقف‌شدنی نیست؟

شما یک کالا معرفی کنید که طی ماه‌های گذشته ارزان شده باشد یا اصلا کالایی نام ببرید که روند افزایشی آن متوقف شده باشد. فقط بازار مرغ چنین وضعیتی ندارد.

چرا مرغ گران می‌شود؟

ما طی ماه گذشته با کاهش تولید مرغ مواجه بوده‌ایم.

چرا؟

سه دلیل برای کاهش تولید مرغ در زمستان جاری وجود دارد؛ دلیل اول اینکه مرغدار احساس امنیت نمی‌کند، دلیل دوم کمبود نهاده‌های دام است و دلیل سوم ویروس آنفولانزاست که هر سال در همین فصل به مرغداران خسارت می‌زند.

چرا مرغـــــــدار احساس امنیت نمی‌کند؟

امسال مسئولان سه مرتبه در بازار مرغ دخالت کردند و نتیجه این دخالت‌ها ضرر سنگین بخش‌های تولید بود. تا زمانی که مرغدار احساس امنیت نکند تولید را افزایش نخواهد داد و همین آش است و همین کاسه!

فروردین امسال مرغ در بازار کیلویی هشت‌هزار تومان بود.

بله، دخالت اول مربوط به فروردین امسال است. ستاد تنظیم بازار با تشکل‌های ما جلسه گذاشتند. نتیجه این بود که هر کیلو مرغ را به قیمت هشت هزار و 100 تومان بخرند تا قیمت مرغ به دلیل افزایش عرضه، پایین‌تر از بهای تمام‌شده تولید نیاید.

قبل از آن قیمت خرید تضمینی مرغ کیلویی هشت‌هزار و 550 تومان بود. چرا با قیمت کمتری راضی شدید؟

تشکل‌های ما مرغ زیادی تولید کرده بودند و قبول کردیم به قیمت هشت‌هزار و 100 تومان بفروشیم. مسئولان هم قول دادند مرغداران ضرر دیده حمایت کامل شوند.

چه حمایتی؟

برای مثال قبض برق را با تأخیر پرداخت کنند.

ولی مرغ در بازار به قیمت کیلویی هشت‌هزار تومان رسید.

به تشکل‌های ما وعده‌های زیادی دادند ولی هیچ‌مرغی با قیمت کیلویی هشت هزار و 100 تومان خریداری نشد. مرغِ مرغدار با قیمت کیلویی شش‌هزار تومان به تاراج رفت.

سپس قیمت خرید تضمینی مرغ به 14هزار و 400 تومان رسید.

بله ولی از سوم آبان ماه قیمت مرغ به کیلویی 12 هزار تومان سقوط کرد یعنی دو هزار و 400 تومان زیر قیمتی که به ما قول داده بودند تضمینی خرید کنند. آبان ماه باز هم مرغدار با اصرار و التماس مرغ را کیلویی 12 هزار تومان با ضرر فروخت. در این شرایط شما تولیدکننده باشید باز هم جوجه‌ریزی می‌کنید؟

پیگیری نکردید که چرا خریـــــــد تضمینی انجام نشد؟

ما مکاتباتی با ستاد تنظیـــــــم بازار، جهادکشاورزی، استانداری و صمت انجام دادیم که بیایید مازاد تولید مرغ را جمع کنید. مسئولان گفتند ما دلال نیستیم، در بازار دخالت نمی‌کنیم و سقوط قیمت مرغ به ما ربطی ندارد. حالا هم نباید در بازار دخالت کنند.

و جوجه‌ریزی را کاهش دادید تا امروز قیمت مرغ به بالاتر از کیلویی 30هزار تومان برسد.

شما باشید تولید را کاهش نمی‌دهید؟ مرغدار وقتی امنیت تولید ندارد، خب تولید نمی‌کند. اگر تولیدکننده احساس امنیت کند عرضه زیاد می‌شود و مصرف‌کننده سود خواهد برد، ولی وقتی می‌ترسد شبانه تعزیرات تصمیم برای کاهش قیمت‌ها بگیرد بی‌تردید تولید نخواهد کرد.

هنوز مشکل دان مرغ دارید؟

دلیل دوم کاهش تولید نیز دان مرغ است. با دانی که توزیع می‌شود در بهترین حالت مرغ به یک کیلو و 900 گرم می‌رسد، برای همین مرغ‌ها نسبت به مدت مشابه سال قبل کوچک شده‌اند. با چهار کیلو دان، مرغ سه یا چهار کیلو نمی‌شود.

آنفولانزا چگونه تولید را تحت‌تأثیر قرار داد؟

با شروع فصل سرما در تمام کشورهای جهان و تمام شهرهای کشور ما با آنفولانزا سروکار داریم. آنفولانزا به طور معمول 15 تا 20 درصد تلفات می‌گیرد.

با این تفاسیر به نظر شما مقصر اصلی افزایش قیمت مرغ کیست؟

مرغ تابع عرضه و تقاضاست. آقایان نگاهی به عملکرد خود در طول یک سال گذشته بیندازند. چرا یک مشکل به صورت سینوسی چند بار نظم بازار مرغ را به هم زده‌است؟ کجای کار اشتباه است که نمی‌توانند بازار را کنترل کنند؟  اگر فروردین مرغ هشت‌هزار و 100 تومانی و آبان مرغ 14 هزار و 400 تومانی را تضمینی خریده بودند، امروز در بازار توزیع می‌کردند و قیمت بالا نمی‌رفت. حالا می‌خواهید بازار مرغ را کنترل کنید؟ باید عوامل کاهش تولید برطرف شود نه اینکه به تعزیرات پناه ببرید.

به تازگی جلسات زیادی برای کنترل قیمت مرغ گرفته‌شده‌است. نتیجه چه بود؟

حدود دو هفته قبل ستاد تنظیم بازار کشور جلسه‌ای با حضور تشکل‌ها برگزار کرد. آقایانی که در رأس قیمت‌گذاری بودند ابتدا اختلاف نظر داشتند و بعد قبول کردند امروز قیمت تمام شده هر کیلو مرغ 18 هزار تومان است.

یعنی افزایش قیمت مرغ را قبول کردند؟

خیر، خیلی راحت به ما گفتند قیمت مرغ را نباید تا 11 فروردین افزایش بدهید، به این دلیل که وضعیت مالی مردم خوب نیست. من نمی‌دانم اگر وضعیت مالی مردم بد است بخش تولید باید از جیب زیان بدهد؟ نباید منابع دیگری برای حمایت از تولیدکننده و مصرف‌کننده وجود داشته باشد.

حال و روز مرغداران اصفهانی پس از این نوسانات قیمتی چطور است؟

امسال مرغدارانی که فروردین مرغ را کیلویی شش هزار تومان و آبان مرغ را کیلویی 12 هزار تومان فروختند، به مرز نابودی و ورشکستگی رسیدند. ما در استان اصفهان بیش از دو هزار واحد مرغداری داریم که اکنون هزار و 200 مورد فعال هستند،  یعنی 40درصد از مرغداری‌های اصفهان تعطیل است. درصد زیادی از مرغداران فعال نیز سالانه یکی دو دوره جوجه‌ریزی می‌کنند.

می‌گویند مرغداران مرغ دارند ولی نمی‌فروشند.

مگر مرغدار قاچاقچی است؟ مگر ما می‌توانیم احتکار کنیم؟ مرغدار اخلالگر نیست، بلکه سرمایه‌اش را وسط بیابان گذاشته تا مرغ تولید کند. ما نه مرغی دپو کرده‌ایم و نه می‌توانیم مرغ را انبار کنیم. مرغ وقتی برسد باید به بازار عرضه کرد.

عده‌ای از احتمال افزایش قیمت مرغ در بازار پایان سال تا قیمت کیلویی 50هزار تومان می‌گویند.

مرغ کیلویی 50 هزار تومان شایعه است. آخر سال تولید مرغ بیشتر می‌شود و جوجه‌ریزی بهتری انجام شده‌است.

برچسب‌های خبر
اخبار مرتبط