این جشنواره دوسالانه با هدف ارتقای فرهنگ نیکوکاری در حوزه سلامت از طریق پیوند هنر و عمل خیر و به همت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، مجمع خیرین سلامت و دانشگاه علوم پزشکی اصفهان برگزار میشود و به احتمال فراوان سومین دوره آن در سال 1401 برگزار خواهد شد. برای باخبرشدن از جزئیات این رویداد فرهنگی با محمد پسران رزاق، دبیر اجرایی جشنواره، درباره روند اجرایی این رویداد، کیفیت فیلمها و برنامههای آتی دبیرخانه این جشنواره به گفتوگو پرداختیم.
محمد پسران رزاق، دبیر اجرایی دومین جشنواره مهر سلامت، دلیل اصلی تأخیر در برگزاری این جشنواره را حضور وزارت بهداشت به عنوان یکی از متولیان اصلی این رویداد و رعایت حداکثری مقررات برای جلوگیری از شیوع ویروس کرونا میداند: «جشنواره مهر سلامت تنها یک مرتبه به تأخیر افتاد. ابتدا قرار بود 27آبان جشنواره برگزار شود و حتی طبق قرارهای قبلی وزیر محترم بهداشت هم در این تاریخ به اصفهان آمدند، با این حال 48ساعت پیش از شروع جشنواره به خاطر ملاحظات شرایط کرونا اعلام شد که صلاح نیست جشنواره در چنین شرایطی اجرایی شود. حدفاصل 27 آبان تا 19 اسفند که اختتامیه ما برگزار شد جشنوارههای فیلم دیگری همچون جشنواره فیلم فجر، جشنواره سینما حقیقت، جشنواره فیلم کوتاه تهران، جشنوارههای رضوی و… برگزار شدند، اما تفاوتی که جشنواره مهر سلامت با سایر جشنوارهها داشت و تأخیری بیشتری را شامل شد، این بود که یکی از متولیان اصلی این جشنواره وزارت بهداشت بود. بنابراین وقتی وزارتخانهای یکسری دستورها و مقرراتی را جهت پروتکلهای بهداشتی وضع میکند، نیاز است خودش در انجام این قوانین و احترامگذاشتن به این قوانین پیشقدم باشد. بههمین خاطر، اختتامیه جشنواره ما به پاسِ زحمات کادر درمان و جلوگیری از ایجاد تجمع با تأخیر بیشتری برگزار شد و خدا را شاکریم که توانستیم در همین سال 99 جواب اعتماد هنرمندان را با اهدای جوایز در مراسم اختتامیه بدهیم.»
جشنواره مهر سلامت تنها در قاب تصویر نمیماند
پسران رزاق در ارتباط با کیفیت فیلمها برای رسیدن به هدف جشنواره یعنی کمک فیلمها برای فعالیت خیرخواهانه در عرصه سلامت میگوید: «درباره کیفیت فیلمها میتوانم از قول سایر داورها هم به این نکته اشاره کنم که در مجموع، فیلمها در حد بسیاری، رضایت داوران را به خودش جلب کرد؛ چه در بخش داستانی و چه در بخش مستند. از آنجایی که برای بازنمایی هر رویداد یا حادثه تازهای مدت زمانی باید بگذرد تا به شکل معقولانهترو هنرمندانهتری بتوان درباره آن اتفاق صحبت کرد و فیلم ساخت، در فیلمهای بخش کرونا بعضا با شتاب زدگی مواجه بودیم، اما مطمئنا در دوره بعدی جشنواره فیلمهایی درباره کرونا ساخته خواهد شد که به لحاظ ساختاری حتما فیلمهای بهتری خواهد بود.» او میافزاید: «در بعضی از فیلمهای مستند جشنواره آنقدر رسالت و هدف جشنواره مهر سلامت یعنی نگاه خیرخواهانه در حوزه سلامت، خوب لحاظ شده بود که هیئت انتخاب و داوری را تحتتأثیر قرار داد. خاطرم هست در همان زمانی که هیئت انتخاب درحال گزینش آثار برای حضور در جشنواره بود، یکی از این دوستان هیئت انتخاب با من تماس گرفت که ما فیلمی را به اتفاق دیدیم و آنقدر تحتتأثیر فیلم قرار گرفتیم که دوست داریم به هر طریقی به کاراکتر اصلی آن فیلم کمک کنیم. این نشاندهنده این است که جشنواره مهر سلامت تنها در قاب تصویر باقی نمانده است. آغاز با قاب تصویر بود و در ادامه بیرون از جشنواره شاهد اثرات بسیار خوبی بودیم؛ منتها به خاطر اینکه ذات فرهنگ خیر و نیت دوستان بر فاش نشدن بود ما بسیاری از این موارد را رسانهای نکردیم.»
استقبال بیشتر فیلمسازان و تأثیر بیشتر فیلمها در حوزه عمل خیر
دبیر اجرایی جشنواره ملی فیلم مهر سلامت از تفاوتهای دوره اول و دوم جشنواره هم صحبت میکند: «بههرحال، پایان هر رویدادی تجربههایی را برای برگزارکنندگان به ارمغان میآورد که ارزشمند است؛ کمااینکه در این دوره از جشنواره هم چنین چیزی روی داد و ما سعی کردیم از تجربههای دوره پیشین استفاده کنیم. در مجموع، نمود بیرونی این جشنواره به لحاظ تأثیر در حوزه انجام عمل خیر به مراتب از دوره اول بیشتر بود. شاید در دوره اول هم فیلمسازان و هم مخاطبان تازه با مسئله هنر در عرصه سلامت آشنا شده بودند، اما خوشبختانه در این دوره هم شاهد استقبال بیشتری از طرف فیلمسازان برای حضور فیلمهایشان در جشنواره بودیم و هم اینکه تأثیراتی که فیلمها بر مخاطبان گذاشت به مراتب بیشتر بود.» پسران رزاق از تجربه برگزاری آنلاین جشنواره و اکران فیلمها در پلتفرم جشنواره هم میگوید: «از آنجایی که از ابتدا و به دلیل شرایط کرونا برای ما محرز بود که فیلمها به صورت آنلاین اکران خواهد شد، بعد از اعلام فیلمهای راهیافته به جشنواره از سوی هیئت انتخاب همکاران ما در دبیرخانه جشنواره با فیلمسازان تماس گرفتند و رضایت یا عدم رضایت آنها برای نمایش آنلاین فیلمها را جویا شدند. در این زمینه تعدادی از فیلمسازان برای اکران آنلاین رضایت دادند و تعدادی هم رضایت ندادند. به نظرم دوستانی که اعلام رضایت نکردند بیشتر احساسی رفتار کردند و البته چشماندازی هم از اکران آنلاین و اتفاقی که قرار است روی دهد نداشتند. بههرحال ما جدول اکران آنلاین را بر اساس فیلمهایی که فیلمساز و تهیهکننده آن رضایت داشتند تنظیم کردیم و به مرحله اجرا رساندیم. علاوه بر اینکه ما در تفاهمنامهای که با شبکه سلامت منعقد کردیم آمادگی نمایش فیلمها در این شبکه را داریم و در صورت موافقت دوستان فیلم ساز و تهیهکنندگان فیلمها میتوانیم شاهد نمایش فیلمها از طریق شبکه سلامت باشیم.»
آمار قابل قبول سینمای مستند اصفهان
عضو شورای سیاستگذاری دومین جشنواره ملی فیلم مهر سلامت از حضور فیلمسازان اصفهانی در بخشهای مختلف جشنواره میگوید: «در این دوره از جشنواره هم در بخش داستانی و هم در بخش مستند از فیلمسازان اصفهانی فیلمهایی حضور داشت و در هر دو بخش هم شاهد فیلمهای خوبی بودیم. این نکته را باید ذکر کنم که سلامت ابعاد وسیعی دارد و یکی از موضوعاتی که فیلمهای خوبی در آن داشتیم، آسیبهای اجتماعی و سلامت روان بود. در بخش مستند هم فیلمهای خوبی از مستندسازان اصفهانی به جشنواره آمده بود و در مراسم اختتامیه هم دو مستند «با آخرین نفسهایم» ساخته مجتبی اسپنانی و «خانهروشنان» ساخته زهرا نیازی هر دو از مستندسازان خوب اصفهانی حائز رتبههای برتر در بخش مستند شدند و به نظرم این آمار قابل قبولی برای سینمای مستند اصفهان است.»
تمرکز بیشتر و تخصصیتر بر فیلم مستند
پسران رزاق از لزوم حمایت بیشتر مدیران شهر و استان اصفهان از این رویداد صحبت میکند: «جشنواره مهر سلامت جشنوارهای موضوعی است و از آنجایی که باید فرصت مناسبی در اختیار فیلمسازان برای ساخت فیلم در این حوزه قرار بگیرد، جشنواره به صورت دوسالانه برگزار میشود. در حال حاضر هم مجمع خیرین سلامت اصفهان و هم وزارت بهداشت اتفاق نظر دارند که این جشنواره ادامه پیدا کند و ما شاهد عزم مدیران و تصمیمگیران جشنواره برای برگزاری سومین دوره این رویداد درسال 1401 هستیم. واقعا این جشنواره نیاز به حمایت بیشتری از سمت مسئولان استانی و شهری اصفهان دارد. جشنواره مهر سلامت بسیاری از هزینههای اضافی را که شاید در برخی از جشنوارهها انجام میگیرد، ندارد و از همان ابتدا هر اقدامی که صورت میگیرد نگاه خیرخواهانه در آن وجود دارد و انگیزه مادی در بین برگزارکنندهها وجود ندارد و همه با تمام وجود تلاش میکنند و این رویکرد چشم انداز خوبی را برای جشنواره ترسیم میکند.» او تمرکز بیشتر در زمینه مستند را یکی از برنامههای آتی دبیرخانه جشنواره قلمداد میکند و میافزاید: «یکی از مهمترین اقدامات دبیرخانه تا آغاز دوره بعد تمرکز بیشتر و تخصصیتر در حوزه مستند خواهد بود. به خاطر اینکه به نظر میرسد در مقوله سلامت در نقاطی شاهد غفلتهایی باشیم که از طریق فیلمهای مستند این نقاط میتواند شناسایی و به مسئولان مربوطه معرفی شود تا با ورود آنها به مسئله مورد اشاره نقطه ضعف برطرف شود.»
برگزیدگان بخشهای مختلف دومین دوره گفتنی است در مراسم اختتامیه لوح سپاس جشنواره به همراه جایزه نقدی توسط مسئولان وزارتی و استانی به برگزیدگان زیر اهدا شد:
برگزیدگان بخش ویژه کرونا:
فرهاد آیتالهی برای فیلم مدافعان
محمد رفیعی برای فیلم همه برای هم
داریوش کرمپور برای فیلم فاصله
اردلان دارآفرین برای فیلم جبهه مقاومت
میلاد محمدی برای فیلم تحت تعقیب
حسین دارابی برای پرستار
برگزیدگان بخش فیلمنامه:
علی رمضانی برای فیلم یک ماجرای قطبی
علی مرادپور آذر برای فیلم سرخوش
بابک شهیدی برای فیلم مانکن
نسرین محمدپور برای فیلم چپ دست
لیلا باغبیا برای فیلم ژان
برگزیدگان بخش مستند:
مجتبی اسپانی برای فیلم با آخرین نفسهایم
زهرا نیازی برای فیلم خانه روشنان
مسعود دهنوی برای فیلم ماهر
فرهاد بهبهانی برای فیلم پرنده آزادی
علی دلکاری برای فیلم عروسکان
محمودپور برای فیلم گامی برای رفتن
برگزیدگان بخش داستانی:
محمد روحبخش و کتایون فرمند برای فیلم تو هنوز اینجایی
مهرداد حسنی برای فیلم سرلاک
سعید نجاتی برای فیلم دابو
صمد علیزاده برای فیلم ناهید
آرمان خوانساریان برای فیلم موناکو
نوشین معراجی برای فیلم برادر