در ابتدای این نشست خبری، رئیس کمیسیون مشترک طرح جوانی جمعیت، اصلی ترین مشکلات کشور را نداشتن روش حل مسئله دانست و گفت: سیاستهای جمعیتی جهان در قرن بیستم تحدید جمعیت بود و حالا در قرن بیست و یکم این دغدغه به پیری جمعیت تبدیل شده است. عمده کشورهای پیشرفته به سوی جوانی جمعیت رفتند، درحالیکه روشنفکران ما جاهلانه یا عامدانه آدرس غلط دادند و اصرار به تحدید جمعیت داشتند؛ به همین خاطر ما 21 سال عقب افتادیم، درحالیکه مقام معظم رهبری در سال های 89 و 90 تذکر دادند و گفتند همه ما مقصر هستیم، ولی باز هم عدهای آمارهای غلط دادند که مشخص شد برخی از اینها جاسوس بودهاند.
بانکی پور با اشاره به نرخ باروری کشور از نظر جمعیت شناسی ادامه داد: نرخ باروری کشور روبه فروپاشی است و یک و 6 دهم است، این در حالی است که تمامی بحرانهای کشور ظرف 10 تا 15 سال حل میشده اما بحران سیاهچاله جمعیتی دستکم برای رفع شدن به 150 سال زمان نیاز دارد و مشخص نیست چه از ایران باقی خواهد ماند.
او افزود: بیست سال دیگر جزو سه کشور پیر دنیا خواهیم بود. فرق ما و اروپاییها این است که آنها ابتدا توسعه یافتتد، بعد پیرشدند اما ما پیش از توسعه یافتگی پیر میشویم به همین خاطر باید بهتر و بیشتر بر موضوعات تمرکز کرد و به جوابهای سطحی اکتفا نکرد. پیشنهاد دادیم تا برخی نمایندگان به صورت متمرکز بر برخی موضوعات تمرکز کنند و بر این اساس، من بر موضوع خانواده تمرکز کردم. بنابراین باید از تکرار مکررات پرهیز کرد. در این راستا، براساس این ایده شروع به کارکردیم. من 70 درصد وقتم را بر این موضوع گذاشتم تا به نتیجه برسد.
بانکی پور ادامه داد: این طرح پشتوانه کارشناسی دارد و از نظر علمی و مواجهه کارشناسی مورد بحثهای فراوان قرارگرفته و ما بر آن اشرافیت کامل داریم. ما با حجم کار کارشناسی عمیقی تنها پنج هزارنفرساعت جلسات کارشناسی برای این طرح برگزار کرده و حتی جلسات متعدد 12 ساعته داشتهایم.
رئیس کمیسیون مشترک طرح جوانی جمعیت بااشاره به سابقه این طرح افزود: چنین ایدهای ده سال قبل از شروع فعالیت ما در شورای انقلاب فرهنگی کارشده، سند شده، به تصویب رسیده و خدمت حضرت آقا تقدیم شده و ایشان فرموده بودند که باید به مجلس برود.
او ادامه داد: این طرح در یک دور مجلس به نتیجه نرسید، به دور بعدی رفت و نتیجه نگرفت اما در هر دوره کاملتر شد. این طرح، نخستین طرحی است که 100 امضا برای آن جمع شد. اولین طرح، طرح جمعیت و تعالی خانواده بود که وارد کمیسیونها شد و من مسئول آن در کمیسیون فرهنگی بودم.
بانکی پور افزود: در ابتدا چهار ماه وقت صرف آن کردیم ولی وقتی وارد محتوا شدیم دیدیم که ایراداتی داشت، بنابراین از سی و اندی ماده به بیش از صد ماده رسید. در ادامه به جامعه نخبگان رجوع کردیم تا این مواد را بخوانند و از نظر اجرایی نظر بدهند و ببینند که اثربخش هست یانه. نهایتا اینکه آیا نخبگان و مردم جامعه این را میپذیرند یا نه.
رئیس کمیسیون مشترک طرح جوانی جمعیت ادامه داد: در حدود50 و اندی ماده از مواد این طرح رای آورد و مابقی حدف شد و دوباره مجلس برای رای گیری فعالیت کرد، بخصوص که رای مخالفان بسیار موثر بود و در نهایت 56 ماده باقی ماند.
او افزود: به همین خاطر به سراغ اصل 85 رفتیم که البته به این آسانیها نبود و تنها این طرح در این دوره اصل هشتادو پنجی شده است که بیش از 85 درصد نمایندگان آن را پذیرفتند. این در حالی است که گفته شده در این رابطه حداکثر سه جلسه میتواند تشکیل شود اما 73 جلسه با رعایت قوانین تشکیل و رسمی شد، موردی که تاکنون سابقه نداشته است.
بانکی پور ادامه داد: این طرح همچنین 4 ماه درکمیسیون فرهنگی و 5 ماه در کمیسیون مشترکی که برای آن تشکیل شده بود، بررسی شد. 15 جلسه مشترک نیز با 5 ماده تصویبی به سرآمد. حاصل کمیسیون مشترک رسیدن به74 ماده بود که البته گاهی مواد الحاقی نیز افزوده میشد.
رئیس کمیسیون مشترک طرح جوانی جمعیت افزود: از نظر آیین نامه اصل 85، دوسوم اعضا باید رای بدهند درحالی که 16 نفر از 9 کمیسیون تا خاطرجمع نمی شدند رای نمیدادند. به همین خاطر کمتر طرحی را به محکمی این طرح میتوان پیدا کرد که از چنین اقبالی برخوردار شده باشد. مجلس برای اولین بار به صورت 7 ساله تمدید این طرح را تصویب کرد که این مسئله نیز برای اولین بار اتفاق میافتد. اگر این طرح درست منعکس شود، انرژی خوبی آزاد خواهد کرد.
او با اشاره به احکام صادره در این زمینه گفت: در مورد تسهیلات مسکن 8 حکم، در مورد مشاغل 14 حکم، در مورد مشوقهای مالی 6 حکم، در مورد بهداشت و درمان 10حکم، در مورد آموزش 7 حکم و در مورد فرهنگ سازی 14 حکم صادر شده است.
بانکی پور مهمترین چالش این طرح را اصل 75 قانون اساسی دانست و ادامه داد: البته به صورت کامل در بودجه دیده نشده است و سعی کردهایم تا حدممکن بارمالی نداشته باش اما مشوق باشد.
او مواردی همچون حق بهره برداری از زمین، افزایش سطح سنی استخدام، تخفیف مالیاتی به ازای هرفرزند و مواردی دیگر را از جمله امتیازات دیده شده در این طرح برای فرزندآوری عنوان کرد و افزود: همچنین ستادی ملی در اینباره در نظرگرفته شده که رییس جمهور رییس آن است و مصوبات آن حکم هیئت دولت را دارد. ما هم اکنون هفت سال بیشتر وقت نداریم تا در چاله جمعیتی نیفتیم. اگر در دوران زاد و ولد دهه شصتیها که هم اکنون است کاری انجام شد، شد، در غیر اینصورت در چند قدمی سیاهچاله جمعیتی هستیم که به مراتب از تمام بحرانهای تمدنی ایران خطرناکتر است.