مکافات قطعات مرغ

با تشکیل صف‌های طولانی مرغ به پیشواز سال جدید رفتیم و حالا هم که در میانه روزهای اولین ماه سال قرار داریم با افزایش قیمت مصوب مرغ روبه‌رو شده‌ا‌یم. افزایش قیمت مرغ در حالی است که مسئولان همین چند هفته پیش وعده داده بودند در سال جدید قیمت کالاها افزایش پیدا نمی‌کند و باید شاهد ثبات قیمت‌ها در بازار باشیم. حالا کمبود مرغ و صف‌های عریض و طویل مردم برای تأمین این کالای اساسی کار را به جایی رسانده که مسئولان، قرارگاه ساماندهی مرغ را تشکیل داده‌اند.

تاریخ انتشار: 09:47 - دوشنبه 1400/01/16
مدت زمان مطالعه: 4 دقیقه

بر اساس تصمیم‌های این قرارگاه، قیمت مرغ برای مصرف‌کننده از کیلویی 20هزار و 400 تومان به کیلویی 24هزار و 900 تومان افزایش پیدا کرد و به‌طور رسمی قیمت این کالای اساسی برای مردم گران شد. این‌طور که در خبرها اعلام‌شده است، به دلیل افزایش قیمت نهاده‌های دامی مرغداران خواستار افزایش قیمــــــت بوده‌اند و در این راســـــتا رئیس‌جمهور، وزرای جهاد کشاورزی و صمت نیز با افزایش قیمت مرغ موافقت کرده‌اند.

داستان ادامه‌دار مرغ

داستان مرغ از سال گذشته شروع و تا سال 1400 ادامه‌دار شده است. بررسی قیمت مرغ در سال 99 نشان از روند صعودی این کالای پروتئینی دارد. مرغ در اردیبهشت‌ماه سال 99 کمترین میزان قیمت یعنی هر کیلو 10هزار و 700 تومان را داشت. در خردادماه سال گذشته با قیمت هر کیلو 13 هزار و 900 تومان، در تیرماه سال گذشته با قیمت هر کیلو 17 هزار و 500 تومان و در مردادماه سال گذشته با نرخ هر کیلو 19 هزار و 900 تومان عرضه شد. در شهریورماه سال 99 قیمت مرغ به 20هزار تومان رسید. در آبان‌ماه با قیمت 22 هزار تومان در بازار عرضه شد و در آذرماه سال گذشته قیمت مرغ پرواز کرد و روی 35 هزار تومان نشست. در همان زمان در شبکه‌های مجازی کلیپ‌ها و فیلم‌هایی دست‌به‌دست شد که نشان می‌داد در شرایط کرونایی مردم در میادین میوه و تره‌بار و تعاونی‌ها برای خرید مرغ ارزان‌تر صف بسته‌اند. در آذرماه سال گذشته داستان مرغ جنجال‌برانگیز شد و به‌واسطه هرج‌ومرج‌هایی که گریبان‌گیر این بازار شد متولیان درنهایت روی قیمت 21هزار و 500 تومان توافق کرده و اعلام کردند مرغ 35 هزارتومانی به دلیل کاهش جوجه‌ریزی‌ها و افزایش قیمت نهاده‌ها به دست مصرف‌کننده رسیده است. در این مقطع زمانی برخی متولیان حتی وعده آرامش بازار مرغ تا شب عید را هم دادند ولی این وعده‌ها هم در عمل رنگ باخت تاجایی که شاهد بودیم گوشت مرغ در آستانه شب عید در خرده‌فروشی‌های شهر اصفهان نایاب شد. در اسفندماه سال گذشته غلامرضا صالحی، مدیرکل تعزیرات حکومتی اصفهان، با اشاره به تخلف گران‌فروشی درزمینه محصولات مختلف طی سال گذشته به اصفهان زیبا اعلام کرد که مرغ هم جزو محصولاتی است که طی یک سال گذشته در لیست گران‌فروشی قرار گرفت.

هشدارهایی که جدی گرفته نشد

مرغــداران و کارشناســـــان از سال گذشته در خصوص آشفتگی بازار نهاده‌های دامی هشدار داده بودند. اظهارنظرهای مرغداران از یک‌سو و برخی متولیان از سوی دیگر نشان می‌دهد حتی تدابیری هم که در خصوص ساماندهی توزیع نهاده‌های دامی در سال گذشته گرفته شد راهگشا نبوده است. نمونه‌اش راه‌اندازی سامانه بازارگاه که حالا متولیان در اظهارنظرهایشان به‌صراحت اعلام می‌کنند که گره از کارشان باز نکرده است.
 به‌تازگی امین شالچیان، مدیرعامل شرکت بازرگانی تعاونی کشاورزی گفته است: بارها اعلام کردیم تا زمانی که سیستم در اختیار تولید نباشد نمی‌تواند مؤثر باشد. شالچیان حتی اختلاف قیمت مصوب جو و ذرت با بازار آزاد را ناشی از نشتی سامانه بازارگاه اعلام کرده و به خبرگزاری‌ها گفته است: دولت واردکنندگان خرد را از چرخه تأمین نهاده‌ها حذف کرده و تأمین‌کنندگان بزرگ هم به سبب خرید از واسطه‌ها هزینه‌های خرید را افزایش دادند؛ درحالـــــی‌که واردکننـــــدگان خرد از کشاورزان خرید می‌کنند که با‌وجوداین، اگر در گذشته واردکننده قیمت مصوب را رعایت نمی‌کرد، واردات توجیه اقتصادی داشت؛ اما امروزه سامانه بازارگاه از اینکه منابع مالی به‌صورت غیرقانونی به جیب واردکننده برود جلوگیری می‌کند. او گفته است: طی یک سال و نیم گذشته سامانه بازارگاه همه‌چیز را سخت کرده است.

عرضه مرغ قطعه‌بندی شده ممنوع؛ اما…

به دنبال بلبشوی بازار مرغ، اتاق اصناف ایران نیز به‌تازگی از ممنوعیت عرضه مرغ قطعه‌بندی شده توسط واحدهای صنفی خبرداده و اعلام کرده است: بر اساس بند 2 مصوبه جلسه قرارگاه ساماندهی مرغ کشور، عرضه مرغ قطعه‌بندی شده و یا طعم‌دارکردن قطعات مرغ توسط واحدهای صنفی ممنوع است. بر این اساس، صرفا واحدهای صنعتی منتخب مجاز به بسته‌بندی مرغ قطعه‌شده هستند. بر اساس ابلاغیه اتاق اصناف ایران، با متخلفان این مصوبه به‌شدت برخورد خواهد شد. بااین‌حال، در سطح اصفهان هنوز فروشگاه‌هایی فعالیت دارند که اقدام به عرضه مرغ قطعه‌بندی شده و طعم‌دار می‌کنند. نمونه‌اش فروشگاه‌های زنجیره‌ای با برند حنانه که جوجه‌کباب زعفرانی (طعم‌دار شده) آماده طبخ را در هر کیلو بیش از 90 هزار تومان و قطعات مرغ برای جوجه‌کباب را در هر کیلو بیش از 50 هزار تومان عرضه می‌کند. این موضوع را از سوی اتحادیه مرغداران اصـــــفهــــــــان پیگیـــــــری کـــــردیـــــــم. فرهاد جعفریــــــان، رئیس اتحادیه مرغداران در این خصوص به اصفهان زیبا گفت: فروشگاه‌های حنانه زیر نظر اصناف نیستند و اتحادیه و اصناف اصفهان متولی رسیدگی به این تخلفات نیستند؛ بلکه تنها واحدهای دارنده مجوز صنفی از سوی اتحادیه مرغداران مورد بازرسی قرارگرفته و به تخلفاتش در خصوص عرضه مرغ رسیدگی می‌شود.

فروشگاه‌های بدون متولی!

پس از شنیـــــــدن اظهارنظرهـــــای فرهادیان، رئیس اتحادیه مرغداران اصفهان، به سراغ اکبر عادل مرام، معاون بازرسی سازمان صنعت، معدن و تجارت اصفهان رفتیم تا از نحوه فعالیت این فروشگاه‌ها در شرایطی که اعلام‌شده عرضه مرغ قطعه‌بندی شده و طعم‌دار ممنوع است مطلع شویم. عادل مرام این‌طور به اصفهان زیبا می‌گوید: باید بخشنامه‌هایی را که به‌تازگی ارسال می‌شود رصد و بررسی کنیم، فروشگاه‌های حنانه زیر نظر اصناف نیستند و مجوز صنفی ندارند بنابراین بنده غیرمجاز بودن فعالیت این فروشگاه‌ها را نه رد می‌کنم و نه تأیید می‌کنم. ممکن است برخی واحدها مجوز از ارگان دیگری داشته باشند؛ بنابراین باید بخشنامه‌ها و موارد ابلاغی را بررسی و در خصوص فعالیت این دسته از فروشگاه‌ها در اصفهان که اقدام به عرضه مرغ قطعه‌بندی شده می‌کنند تصمیم‌گیری کنیم. نکته اینجاست که فروشگاهی با دارابودن ده شعبه در اصفهان هنوز متولی مشخصی ندارد تا در خصوص نحوه مجوزگرفتن این دسته از فروشگاه‌ها و همچنین نحوه بازرسی روی فعالیت این فروشگاه‌ها پاسخ‌گوی رسانه‌ها باشد. باوجود اعلام نرخ مصوب برای عرضه مرغ و همچنین ممنوعیت‌های اعلام‌شده در خصوص عرضه مرغ قطعه‌بندی شده و طعم دار، هنوز هم فروشندگانی هستند که مرغ را با قیمت بالاتر و به‌صورت قطعه‌بنـــــدی شده به فروش می‌رسانند. حال باید دید طی هفته‌های آینده باوجود اعلام نرخ 24 هزار و 900 تومان برای مرغ تا چه اندازه بازار این محصول پروتئینی به ثبات خواهد رسید؟ و آیا راه‌اندازی قرارگاه برای مرغ بازار این کالا را به آرام و قرار می‌رساند یا خیر؟

برچسب‌های خبر
اخبار مرتبط