ادیب سنتور نواز

مرور اینستاگرام مرحوم مصطفی بطلانی کافی است تا به‌خوبی عشق او در مورد آموزش سرود و موسیقی به نوجوانان را درک کرد، علاقه‌ای که در دوران نوجوانی خودش با نواختن سنتور آغاز شد و حتی بعد از بازنشستگی در آموزش ‌و پرورش نیز ادامه یافت. اما تداوم روزهای سیاه کرونایی در اصفهان باعث شد تا حیات استاد بطلانی در سی‌ و یکمین روز فروردین‌ماه به خط پایان برسد و دفتر نوازندگی سنتور آقا معلم برای دانش آموزان ناحیه دو اصفهان بسته شود. 

تاریخ انتشار: 14:03 - پنجشنبه 1400/02/2
مدت زمان مطالعه: 3 دقیقه

مصطفی بطلانی سوم تیرماه 1329 در شهر اصفهان متولد شد و به گفته خانواده‌اش نوازندگی سنتور را به‌صورت خودآموخته در شهر نهاوند آغاز کرد و در اصفهان ادامه داد. او دبیر رشته ادبیات در مدارس ناحیه دو اصفهان و دارای نشان درجه سه هنری در رشته نوازندگی سنتور بود و تنبک نیز می‌نواخت. بطلانی هم‌زمان با تدریس ادبیات در مدارس و حتی بعد از بازنشستگی، به آموزش موسیقی برای دانش آموزان و ساخت سرود مدارس ‌پرداخت که آثار وی به‌ویژه در حوزه مناسبتی یادگار جاوید او در زمینه موسیقی مدارس است.

پشتکار و جسارت بطلانی در موسیقی مدارس

محمد بطلانی که از شاگردان استاد یاوری است و در زمینه آواز با استادان کسایی، تاج و شهناز همکاری داشته است، ضمن اشاره به رابطه خویشاوندی خود با مرحوم مصطفی بطلانی، می‌گوید: «مصطفی دبیر بازنشسته در آموزش ‌و پرورش بود که به هنر بسیار علاقه داشت و موسیقی را از دوران نوجوانی آغاز کرد اما بیشتر در مدارس به آموزش هنر موسیقی و آهنگسازی برای دانش آموزان می‌پرداخت و حتی بعد از دوران بازنشستگی نیز همچنان آموزش موسیقی برای دانش‌آموزان را ادامه داد که جوایزی هم در این راه به دست آورده بود.»

وی با اشاره به پشتکار و جسارت مرحوم بطلانی در زمینه موسیقی مدارس، ادامه می‌دهد: «مصطفی بنا به گفته خودش سنتور را به ‌صورت خودآموز فراگرفت و بیشتر به نواختن و آموزش تصنیف می‌پرداخت؛ ما بارها موسیقی را باهم تمرین می‌کردیم و یادم هست که در دوران نوجوانی او سنتور می‌زد و من می‌خواندم اما در زمینه آموزش موسیقی در مدارس پشتکار و جسارت خاصی داشت و آثار مختلفی را برای دانش آموزان مدارس اصفهان آهنگسازی کرده است. وقتی به دلیل ابتلای او به کرونا جویای حالش شدم از دخترشان شنیدم که حالشان بد نیست اما گویا به دلیل ایست قلبی از دنیا رفت.» وی تصریح می‌کند که مراسم خاک‌سپاری استاد مصطفی بطلانی روز چهارشنبه ساعت 10 صبح تا یک بعدازظهر در قطعه 9 بلوک چهار برگزار شده است.

یادگار مرحوم بطلانی در موسیقی مدارس

علی‌اصغر شاهزیدی نیز که از هنرمندان مکتب آواز اصفهان بشمار می‌رود با ابراز ناراحتی از فوت مصطفی بطلانی به دلیل کرونا، می‌گوید: من از خیلی سال قبل مصطفی را می‌شناختم، شخصیت خوبی داشت. اگرچه رابطه من بیش از او با محمد بطلانی یعنی دایی خانم مصطفی به‌صورت تنگاتنگ بود اما با مصطفی نیز در جلسات مختلف دیدارهایی داشته‌ام.

وی ادامه می‌دهد: مصطفی معلم بود و در مدارس مختلف برای آموزش موسیقی و سرود به دانش آموزان تلاش می‌کرد و در این خصوص آثار زیادی در مناسبت‌های مختلف برای مدارس اصفهان و در حوزه دانش آموزان آهنگسازی کرده بود.

عشق و مراوده با نوجوانان

همچنین زهره بطلانی همسر مرحوم مصطفی بطلانی به علاقه‌مندی و پشتکار مرحوم بطلانی به هنر موسیقی اشاره‌کرده و ادامه می‌دهد: «مصطفی دبیر رشته ادبیات در مدارس ناحیه دو اصفهان بود که ابتدا موسیقی را از دوران نوجوانی و براساس نبوغ خود و به‌صورت خودآموخته در شهر نهاوند آغاز کرد و در اصفهان ادامه داد اما علاقه او به نوجوانان و مراوده وی با آن‌ها موجب شد که عمده فعالیت‌های او برای موسیقی مدارس باشد. ضمن اینکه علاوه بر سنتور، تنبک نیز می‌نواخت اما ساز تخصصی او سنتور بود و در مردادماه سال 1397 در رشته نوازندگی سنتور موفق به دریافت نشان درجه سه هنری از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی شده بود.»

همسر مرحوم بطلانی همچنین با اشاره به ابتلای مرحوم مصطفی بطلانی به کرونا ویروس می‌گوید: «یک سال بود که مصطفی به دلیل گسترش بیماری کرونا در جامعه رفت‌وآمدی نداشت و کلاس‌های خود با دانش‌آموزان را به‌صورت مجازی برگزار می‌کرد اما با آغاز تعطیلات نوروز و باز شدن راه‌ها تصور کرد که اوضاع بیماری کرونا در شهر بهترشده به همین دلیل با میل و اصرار بسیار خودش جلسه‌ای خصوصی با حضور حدود بیست نفر از دانش آموزان برگزیده موسیقی مدارس اصفهان و والدین آن‌ها برگزار کرد و متأسفانه در همان جلسه به کرونا مبتلا شد و در هفته اول بیماری هیچ نشانه‌ای نداشت اما وقتی برای بررسی به بیمارستان مراجعه کردند اسکن ریه وی نشان داد که بیش از سی درصد درگیر کرونا ویروس است و بعد از بستری در بیمارستان عسکریه، با کاهش اکسیژن خون هوشیاری او نیز کاهش یافت و به دلیل ایست قلبی فوت کرد.»

همچنین با توجه به آنچه «حسین نیکو نژاد» در کتاب خود با نام «دلدادگان موسیقی» آورده است که «مصطفی بطلانی فعالیت هنری خود را از سال 1345 به‌طور خودآموز آغاز کرد و سپس از محضر مرحوم حسین یاوری، مرحوم سیروس ساغری آقای مسعود رضایی‌نژاد و سعید نعیمی منش بهره‌مند شد. وی در زمینه آهنگسازی و مربی گری سرود نیز فعالیت داشت. عضو ثابت‌قدم محفل ادبی و هنر دلدادگان موسیقی ایران بود و سرپرستی گروه موسیقی سماعی را نیز عهده‌دار بوده که برنامه‌های متعددی را در صدا و سیمای مرکز اصفهان اجرا کرد و در سال 1381 برای ساخت سرود جانبازان اصفهان در جشنواره کشوری مقام اول را به دست آورد. از جمله مهم‌ترین آثار او نیز می‌توان به آهنگ‌های ارتش قهرمانان و آهنگ قبله نیاز، سرود ایران و سرود معلم، سیزده آبان بهار آمد و 22بهمن و کعبه دل‌ها و شهاب رحمت اشاره کرد.»

برچسب‌های خبر