سخنگوی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان و سخنگوی ستاد مقابله با کرونا اما «مسئولیت رعایت پروتکلها را متوجه مدیر واحد صنفی دانسته و از برخورد شدید با متخلفان گروه یک» خبر داده و به اصفهانزیبا میگویند: «واحد صنفی متخلف بدون اغماض پلمب خواهد شد.» رئیس اتاق اصناف اصفهان ضمن اعلام «مخالفت صددرصدی با تعطیلی اصناف» در گفتوگو با اصفهانزیبا اعلام میکند: «هماکنون نزدیک به 80درصد اصناف بستهاند، از دولت بپرسید افزایش روزانه آمار ابتلا و مرگ، ناشی از چیست؟!»
با فرارسیدن ماه مبارک رمضان و همزمانی تشدید محدودیت فعالیت اصناف و تغییر وضعیت ساعتهای کاری مشاغل مرتبط با موادغذایی در این ماه، زمان کاسبی مشاغل خوراکی به کمتر از نصف، تقلیل یافته است. به همین خاطر، برخی از مردم و صاحبان این مشاغل سعی میکنند تا از ساعتهای باقیمانده به نحو احسن استفاده کنند؛ اما به نظر میرسد از هول حلیم، افتادهاند توی دیگ!
مشاهدههای میدانی: خوشمزهفروشیهای شلوغ!
بـررسیهـــای مــیـدانی خــبـرنـگـار اصفهانزیبا در هفته اول ماه مبارک رمضان نشان میدهد که صفهای طویل خرید زولبیا و بامیه، حلیم بادمجان و آش قلمکار، آبمیوه و بستنی و دوردورِ ماشینها در خیابانها و قلقل قلیانها در میدانهای خواجو، انقلاب، بزرگمهر و هر جایی که لکه نور و تکه چمنی برای نشستن و خوش گذراندن وجود دارد تاپاسی از شب با حضور شهروندان برقرار است! این مسئله، شاهدانِ در خیابان را به فکر وامیدارد که حواس ناظران مصروف چیست؟ وقتی برخی از مردم برای یک لقمه حلیم بادمجان از سر و کول هم بالا میروند یا در متمدنانهترین شکل ممکن، با بیست سانتیمتر فاصله از هم در صف کرونا میایستند، انگار نه انگار که بنا بر اعلام سخنگوی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، تنها در روز چهارشنبه، 8 اردیبهشت، ۱۸۸۴ نفر به کرونا مبتلا شده و آمار مرگ و میر بیماران مشکوک به کرونا نیز در همین روز در استان 39 نفر بوده که از این تعداد 27 نفر با تست مثبت کرونا جان باختهاند. این مسئله البته بیش از همه متوجه برندهای شناختهشده این مشاغل است که پیش از ورود کرونا نیز، سرشان بسیار شلوغ بوده است.
رئیس اتحادیه آش و حلیم: مردم باید رعایت کنند!
رئیس اتحادیه آش و حلیمفروشان اصفهان در گفتوگو با اصفهانزیبا در پاسخ به این پرسش که آیا نظارتی بروضعیتِ حفظ و رعایت پروتکلهای بهداشتی در زمان توزیع غذا وجود دارد یا نه، میگوید: «طبق دستور اداره بهداشت و اداره اماکن، به تمام واحدهای صنفی پیامکی مبنی بر الزامیبودن رعایت پروتکلها ارسال کردهایم و به واحدهای صنفی پرمشتری نیز تذکرات لازم را داده و بر موضوع حفظ فاصله فیزیکی و عدم دریافت وجه نقد، تأکید کردهایم.» او ادامه میدهد: «حتی دستور دادهایم که استندهایی با محتوای چگونگی حفظ و رعایت دستورالعملهای بهداشتی در ورودی مغازهها نصب شود تا همه مشتریان شاهد آن باشند. همچنین اغلب واحدها ماسک، الکل و مواد ضدعفونیکننده را در دسترس مشتریان قراردادهاند. به اعتقاد ما، پروتکلهای بهداشتی در حد مثبتی در این صنف رعایت میشود.»
علی مـیـزبـانــی عـنـوان مـیکـنـد: «برندهای معروف صنف ما سرشان شلوغ است؛ اما به نظر شما باید چهکار کنیم؟ آیا میتوانیم بگوییم تعطیل کنند؟ مسلما عدهای از آنها نمیتوانند؛ چون برای ماه مبارک رمضان مواد اولیه فراوانی تهیه کردهاند و از طرفی باید پاسخگوی حقوق نیروی کار، مشکلات معیشتی، گرانی، هزینههای جاری و… باشند؛ بنابراین نمیشود عدهای را از نان خوردن محروم کرد. از طرف دیگر آیا میتوانیم به مردم بگوییم خرید نکنند؟ وقتی با خرید یک کیلو آشِ 20 یا 30 هزارتومانی میتوانند یک وعده غذایی خانوادهای سه یا چهار نفری را در این شرایط اقتصادی تأمین کنند؟»
میگویم بدیهی است که نمیتوان به یکباره شاهد تعطیلی مغازهها بود؛ زیرا هزینه کاسبی و زندگی بسیار بالاست و دولت هم نشان داد که واقعا در این زمینه هیچ کمکی نمیکند، اما آیا میدانید که روزانه بیش از دوهزار نفر در اصفهان به کرونا مبتلا میشوند؟ رئیس اتحادیه آش و حلیمفروشان اصفهان میگوید: «وقتی مسئول واحد صنفی به مشتریان درباره رعایت پروتکلها تذکر میدهد اما کسی زیر بار نمیرود، ما باید چهکار کنیم؟ میبینید که اصل خود مردم هستند؛ زیرا ما کار دیگری از دستمان برنمیآید. بروید و نگاهی به ازدحام خیابان چهارباغ عباسی، بستنیفروشیها و پـیـتـزافـروشــیهـا بیندازید!»
ستاد کرونا: کسبه، مسئول رعایت پروتکلها هستند!
سخـنگـوی ستاد مبارزه با کرونای استان در پاسخ به انتقاد اصفهانزیبا مبنی بر عدم رعایت پروتکلهای بـهــداشــتـی در بـرخـــی صــنــوف خوراکیفروش، میگوید: «ابلاغ شده است که تیمهای بازرسی دانشگاه علوم پزشکی، اتاق اصناف و صمت برای نظارت بر این وضعیت فعال شوند و چنانچه حتی مشاغل گروه یک نیز پروتکلهای بهداشتی و به ویژه فاصلهگذاری فیزیکی را رعایت نکنند، بازرسان مجاز هستـنـد بدون اغماض، واحد صـنـفـی متـخـلـف را پـلـمـب کنند.» حجتاله غلامی ادامه میدهد: «مسئولیت حفظ و رعایت پروتکلها کاملا برعهده مسئول واحد صنفی است و هیچ عذر و بهانهای در این زمینه پذیرفتنی نمیشود، بنابراین چنـانـچـه نـمـیتـوانـنـد وضـعـیــــت فعلی را کنترل کنند، باید واحد صنفیشان را تعطیل کنند و بروند، در غیر اینصورت با مشاهده تخلف مشمول اعـمـال قـانــون خـواهـنـد شد.»
علوم پزشکی: برخورد ما جدی است، در حد تعطیلی!
ســخـــــنگـوی دانــــشــگـاه عـلـــوم پزشکی اصفهان نـیـز در گفتوگو با اصفهانزیبا، ضمن هشدار به صاحبان مشاغلی که توانایی نظارت بر حفظ و رعایت پروتکلهای بهداشتی را ندارند، میگوید: «مشاغل گروه یک اجازه فعالیت دارند؛ اما شرط آن، رعایت پروتکلهاست. همه موارد مربوط به رعایت پروتکلها نیز با مسئول فروشگاه است و او وظیفه دارد که در حد توان این پروتکلها و به خصوص فاصلهگذاری فیزیکی را رعایت کند.» او اذعان میکند: «تذکرات لازم پیش از این نیز به این صنوف داده شده؛ بنابراین در صورت دریافت گزارشهای مردمی یا مشاهدههای میدانی ما، قطعا گزارش تخلف با مأموران بهداشت محیط در میان گذاشته میشود و حتی ممکن است منجر به تعطیلی واحد متخلف شود.» آرش نـجـیـمــی تـأکـیـد مـیکــنــد: «همچنین چنانچه گزارشهایی برسد که هر کدام از مشاغل گروه یک خارج از پروتکلها به فعالیت خود ادامه میدهند، طبق قانون با آنها برخورد خواهد شد.»
اتاق اصناف: دولت بزرگترین ناقض پروتکلهاست!
رئیس اتاق اصناف اصفهان در موضعی متفاوت با مواضع دانشگاه علوم پزشکی و ستاد کرونای استان در خصوص برخورد با مشاغل گروه یک که پروتکلهای بهداشتی در آنها نقض میشود، به اصفهانزیبا میگوید: «چرا فقط از قنادیها و آش و حلیمفروشیها انتقاد میکنید؟ بروید و سری به بانک ملت، تجارت، صادرات و دفاتر دولت بزنید و ببینید چه خبر است! هماکنون خود دولت و سازمانها و نهادهای وابسته به آن بزرگترین ناقضان پروتکلهای بهداشتی هستند.»
او خاطرنشان میکند: «واقعیت این است که یکی از بزرگترین ناقضان پروتکلهای بهداشتی در اصفهان خودِ شهرداری و سیستم حملونقل عمومی است. بروید و ببینید پنجاه نفر آدم در یک اتوبوس بیست متریِ دربسته بیهیچ فاصلهای در کنار هم نشسته و ایستادهاند یا اینکه مترو پر از مسافر میشود، آن وقت کدام پروتکل در این مکانها رعایت میشود؟!»
رسول جهانگیری ادامه میدهد: «به همین دلیل من مخالف سرسخت تعطیلی تمام کسبوکارها هستم؛ چون برنامهریزی دقیقی در این زمینه صورت نگرفته است. به گفته ستاد ملی مبارزه با کرونا در موضوع انتقال این بیماری، اصناف تنها 10درصد نقش دارند؛ این در حالی است که دولت و تصمیمگیران همه هموغم خود را بر این گذاشتهاند که این 10درصد، 100درصدِ پروتکلها را رعایت کنند؛ با 90درصد دیگر میخواهید چهکار کنید؟!»
او میگوید: «ما حتی زمانی هم که کرونا نبود، به صاحبان مشاغلی که به کلاسهای بهداشت محیط نرفته و آموزشهای خاص خودشان را نمیدیـدند، مجـوز فعالیت نمیدادیم؛ اما اینکه حالا بخواهند علل و عوامل بیماری را در فعالیت واحدهای صنفی ببینند، آدرس غلط دادن است.»
با وجود این، جویای موضع رئیس اتاق اصناف اصفهان در رابطه با شلوغی برخی برندهای معروف فروش آش و حلیم و قنادی هستم. او اما اینگونه پاسخ میدهد: «مثلا درخصوص برند خاصی که شما نام بردید، اصفهان است و همین یک برند، حالا لابهلایش برخی از مردم هم پروتکلها را رعایت نمیکنند!» این درحالی است که از سویی برندهای معروف آش و حلیم یکی دوتا نیستند و از سوی دیگر ممکن است به گفته رئیس این اتحادیه، جزو نیازهای واجب مردم باشد اما آیا خوردن زولبیا و بامیه و آشامیدن آبمیوه این قدر ضروری است که از سرو کول هم بالا برویم؟ آقای جهانگیری میگوید: «هیچکدام از این اصناف پذیرایی در محل ندارند و بیرونبر هستند، ضمنا هر کاری برای شلوغی بانکها کردند، برای این صنفها هم انجام بدهند!» تأکید میکنم که آیا موضع شما در مقام رئیس اتاق اصناف اصفهان این است، او پاسخ میدهد: «ما تاکنون تمام دستورالعملها و مصوبات ستاد کرونا را رعایت کردهایم و باید بدانید اصفهان در این زمینه در کشور نمونه است؛ حالا با مواردی مثل شلوغی برندهای شناختهشده هم روبهرو هستیم که به نظر من خود مردم رعایت نمیکنند. در عین حال، به واحدهای صنفی که پروتکلها را رعایت نمیکنند، تذکرهای لازم داده شده است.»
مـواضـع سـتـاد کــرونـای استان و دانشگاه علوم پزشکی را در این زمینه مبنی بر اینکه «واحد صنفی مسئول رعایت پروتکلهاست و در صورت عدم رعایت، پلمب خواهد شد» یادآور میشوم، ولی رئیس اتاق اصناف اصفهان، میگوید: «واحد صنفی صرفا در محلِ کسب خود مسئول رعایت پروتکلهاست و اگر جایی هم میبینید که این پروتکلها رعایت نمیشود، در بیرون از محل کسب است؛ به همین خاطر تأکید میکنم خود مردم باید رعایت کنند.» او ادامه میدهد: «با تیتر درشت بزنید رئیس اتاق اصناف اصفهان اعلام کرد که با این رویه تصمیمگیری نه فقط تمام فشار را روی اصناف گذاشته و اقتصاد مردم و جامعه را به مرز ورشکستگی رساندهاید، بلکه با رسیدن پیک چهارم کرونا و از دست رفتن شیرازه کار، به نظر میرسد که مدیریت کرونا را به جریانی فرسایشی تبدیل کرده باشید، این در حالی است که تصمیمگیران به جای اینکه چهار هفته اصناف را تعطیل کنند، بایستی در تعطیلات نوروز که فرصت فراهم بود کل سیستمهایی را که با انتقال کرونا مرتبط بودند، به مدت دوهفته تعطیل میکردند تا شمار مرگ و ابتلا فروکش کند. من تمام این انتقادها را خدمت آقای استاندار هم عرض کردهام. باید رویه تصمیمگیری یکنواخت برای کل کشور در بعد کلان حل شود.» آقای جهانگیری در پایان با طرح پرسشی از مسئولان پرسیدند: «اکنون که نزدیک به 80درصد اصناف بستهاند، افزایش روزانه آمار ابتلا و مرگ ناشی از چیست…؟»