صرافی‌های آنلاین غیرمجاز ولی فعال

حواشی صرافی‌های آنلاینِ داخلی تمامی ندارد و پس از خبر دستگیری مدیر یکی از این صرافی‌ها به دلیل اخلال در نظام اقتصادی، حالا هر روز اخبار متعددی از جلسات نمایندگان و دولتمردان برای تعیین‌تکلیف کار این صرافی‌ها منتشر می‌شود. هفته گذشته رئیس‌مجلس پیشنهاد داد تا از درگاه صرافی‌های داخلی مالیات دریافت شود و یک روز بعد همشهری از برگزاری جلسه‌ای برای جزئیات بسته‌شدن درگاه‌های ارائه‌دهنده خدمات بانکی به صرافی‌ها و پذیرندگان فعال در حوزه رمز ارز خبر داد. برگزاری این جلسات و گمانه‌زنی‌ها برای بستن درگاه صرافی‌های داخل درحالی انجام می‌شود که بانک مرکزی دو ماه قبل از بانک‌ها خواست درگاه‌های پرداخت این سایت‌ها را ببندد.

تاریخ انتشار: 09:28 - چهارشنبه 1400/02/29
مدت زمان مطالعه: 3 دقیقه

ارائه خدمات بانکی به صرافی‌ها مانند درگاه‌های واریز درحالی به چالش این‌روزهای سرمایه‌گذاران کریپتو کارنسی تبدیل شده که بانک مرکزی سال‌هاست تلاش می‌کند درگاه پرداخت فروشگاه‌های فیلترشکن و سایت‌های شرط‌بندی را ببندد، با این حال سرمـایـــه‌گـــــذاران نمی‌دانند با تصمیم چند روز آینده چه بر سر سرمایه آن‌ها در صرافی‌های داخلی می‌آید.

غیرمجاز ولی فعال

بانک مرکزی در آخرین اطلاعیه از فعالان حوزه کریپتو خواست در صرافی‌های مجوزدار و مورد تأیید فعالیت کنند؛ البته از نظر بانک مرکزی فقط افرادی که مجوز استخراج رمزارز دریافت کرده‌اند، مجاز به فعالیت در صرافی‌های بانک مرکزی هستند، از طرفی هفته گذشته پلیس فتا نیز به استفاده‌کنندگان از صرافی‌های آنلاین هشدار داد. رئیس مرکز پیشگیری از جرائم سایبری پلیس فتا در این‌باره گفت: «افراد ابتدا باید در خصوص اصالت صرافی آنلاین و درگاه پرداخت اطمینان حاصل کرده و سپس اقدام کنند.»
توصیه پلیس فتا و بانک مرکزی برای استفاده از صرافی‌های مجاز در حالی اتفاق می‌افتد که هیچ‌کدام از صرافی‌های داخلی مجوز فعالیت ندارند و تاکنون بانک مرکزی یا هیچ نهادی، قانونی برای نظم‌بخشیدن به صرافی‌های داخلی تدوین نکرده‌اند. صرافی‌های آنلاین داخلی نیز بارها از بانک مرکزی درخواست کرده‌اند تا شرایط اخذ مجوز برای آن‌ها صادر شود. اکنون برای ایجاد یک صرافی آنلاین فقط به یک وب‌سایت نیاز دارید، به همین دلیل از نیمه دوم سال گذشته پس از شروع روند صعودی در کریپتو کارنسی و افزایش تقاضا برای ورود به این بازار، صرافی‌های جدیدی یکی پس از دیگری به صورت قارچ‌گونه شروع به فعالیت کردند. تا پیش از آن تعداد صرافی‌های فعال داخلی کمتر از تعداد انگشتان دست بود و در میان آن‌ها نوبیتکس، والکس، اکسیر و تترلند شهرت بالایی داشتند. افزایش تقاضا برای استفاده از این صرافی‌ها و ظرفیت پایین آن‌ها باعث شد تا صرافی‌های نوپای دیگری به سرعت شروع به کار کنند. نیمه اول سال 99 ثبت‌نام در صرافی‌ای مانند نوبیتکس کمتر از چند روز زمان می‌برد؛ ولی با افزایش تقاضا، مراجعه‌کنندگان برای تکمیل ثبت‌نام باید چند ماهی منتظر می‌ماندند.نوبیتکس، اکسیر، والکس و تترلند با وجود قدمت و حجم معاملات چند هزار میلیارد تومانی در ماه هیچ‌گونه مجوز فعالیت ندارند و وزارت صمت حتی به آن‌ها یک نماد اعتماد ساده نمی‌دهد تا هر لحظه امکان تعطیلی آن‌ها وجود داشته باشد. ماه گذشته یکی از صرافی‌های آنلاین و بزرگ ترکیه در یک شب تعطیل شد و مدیران این صرافی با پول سرمایه‌گذاران فرار کردند. حالا فعالان این بازار عقیده دارند نبود یک قانون روشن باعث شده تا هر لحظه احتمال کلاهبرداری صرافی‌های داخلی وجود داشته‌باشد. ایرانپور یکی از کارشناسان حوزه کریپتو با خطرناک دانستن صرافی‌های داخلی گفت: «ما مجبوریم از صرافی‌های آنلاین داخلی استفاده کنیم، راه دیگری نداریم؛ ولی به همه توصیه می‌کنیم رمز ارز بخرند و سریع آن را به کیف پول شخصی یا صرافی‌های آنلاین خارجی مانند بایننس انتقال دهند، بسیاری از این صرافی‌ها یک وب‌سایت هستند و هر لحظه ممکن است دیگر بارگذاری نشوند.»

قفل‌شدن پول در صرافی‌های داخلی

ثبت‌نام و احراز هویت در صرافی‌های آنلاین داخلی به صورت آنلاین انجام می‌شود. متقاضی پس از بارگذاری تصویر مدارک و مشخصات باید متن قرارداد را با دست‌خط خود بنویسد و همراه با آن عکس سلفی بگیرد. تعدادی از صرافی‌ها نیز برای اطمینان با مشتری تماس تصویری می‌گیرند. این فرایند احراز هویت در صرافی‌های مختلف بین یک هفته تا چند ماه زمان خواهد برد. آن‌ها برای جذب مشتری به افراد احراز هویت نشده مجوز واریز ریال و معامله رمزارزها را می‌دهند؛ ولی مشتری تا پایان فرایند احراز هویت اجازه برداشت ریالی و رمزارزی نخواهد داشت، در تعدادی از صرافی‌های داخلی این مسئله به مشتری اطلاع داده نمی‌شود. ایران‌پور کارشناس کریپتوکارنسی در این‌باره می‌گوید: «مشتری در صرافی ثبت‌نام می‌کند و همان لحظه به او اجازه واریز تا روزانه 30 میلیون تومان را می‌دهند؛ ولی اجازه برداشت ندارد، وقتی به پشتیبانی پیام می‌دهد آن‌ها مدعی می‌شوند پیش از واریز باید قانون کاربری را که هنگام ثبت‌نام تأیید کرده‌اند، کامل مطالعه می‌کردند. پول مردم شاید ماه‌ها در صر افی‌هایی که هیچ مجوزی ندارند قفل شود.»

برچسب‌های خبر