«هیچ ارزانی بیعلت نیست!» فروش عینک دودی ایرانی با بهای 30 و 40 هزار تومان در اصفهان هم بیعلت نیست! رئیس اتحادیه عینک سازان و عینکفروشان معتقد است شرایط تولید عینک در کشور فراهم نیست و بیشتر اجناس موجود در بازار قاچاق هستند.
اینجا، آنجا، همه جا عینک
بازار عینک با شروع فصل تابستان، رونق پیدا میکند؛ تاجایی که خارج از صنف عینکفروشان، در بعضی از کلینیکها و داروخانهها، لباسفروشی و حتی دستفروشان نیز انواع عینک آفتابی و طبی فروخته میشود. مدلهای مختلف عینک با رنج قیمت متفاوتی در بازار اصفهان به فروش میرسد. این روزها میتوان با 30 و 40 هزار تومان یک عینک آفتابی و دست کم با 50هزار تومان یک عینک طبی از دستفروشان خرید. دست فروشی که در دروازه تهران بساط عینک خود را پهن کرده و مدام تبلیغ میکند: «انواع عینک دودی، طبی، زنانه، مردانه و بچه گانه فقط 50 هزار تومان.» این دست فروش تولید داخل بودن را دلیل قیمت پایین عینکهای خود عنوان میکند. غرفهای در یکی از کلینیکهای چشمپزشکی اصفهان نیز انواع عینک آفتابی و طبی را با رنج قیمت 75 تا 350 هزار تومان بسته به مدل و جنس فرم عرضه میکند و فروشنده این غرفه اینگونه توضیح میدهد: «عینکهای ما یا ایرانی یا هایکپی هستند و هر دو کیفیت ساخت بالایی دارند که نمونههای کپی به دلیل وارداتیبودن قیمت بیشتری دارد.» لباسفروشان و بوتیکها نیز چندسالی است به جمع عینکفروشان اضافه شدهاند و مدلهای مختلف عینک را با ست لبــاس عــرضــه میکنند. قــیمت عیــنکهــای آفــتابی در لباسفروشیها نسبت به کلینیک و دستفروشان بیشتر است و گاهی یک عینک معمولی یــکمیلیون تومان نیز قیمتگذاری میشود.
یک فــروشنده لبــاسفروشی در سیتیسنتر سپاهانشهر در مورد عینکهای موجود در فروشگاه میگوید: «تمامی این کارها را با اطمینان به خریداران توصیه میکنم؛ چرا که عینکهای ما از کیفیت بسیار بالایی برخوردارند و برندهای اصل هستند که کپی هم ندارند. قیمت عینکها از 150 تا 990 هزار تومان است و منشأ این تفاوت قیمت نیز متریال، میزان کار انجامشده و نوع طراحی است.» در بوتیک لباس مردانهای در چهارباغ علاوه بر عینک آفتابی، عینک طبی نیز به فروش میرسد و فروشنده این بوتیک توضیح میدهد: «این مدل عینکها طبی هستند و با اطمینان کامل آنها را به دست مشتری میدهیم. نرخ فریم این نوع عینکها 120 تا 200 هزار تومان است و برای عدسی هم باید دست کم 150 هزار تومان هزینه کنید.» درمجموع اصناف مختلف در اصفهان به عرضه عینک روی آوردهاند و دور از انتظار نیست که فروش عینک به سوپرمارکتهای شهر نیز سرایت پیدا کند!
عینک آفتابی ایرانی نداریم!
دستفروشان و فروشندگان تولید داخل بودن را علت قیمت پایین عینک دودی عنوان میکنند. در مقابل بررسیها نشان میدهد زیرساختهای تولید عینک در کشور وجود ندارد؛ به گزارش ایسنا، طبق توضیحات حمید ثابتقدم، رئیس اتحادیه عینکسازان و عینکفروشان تهران، از لحاظ دانش و زیرساخت امکان تولید عینک در کشور وجود ندارد؛ بنابراین عینک یک کالای وارداتی است، همین مسئله باعث شده تا نوسانات قیمت ارز بر آن تأثیر بگذارد و واردکنندگان عینک با مشکلات زیادی مواجه هستند. از طرفی سرانه مصرف عینک آفتابی در ایران به ازای هر سه نفر یک عینک در تیر ماه 98 اعلام شد، به دنبال این موضوع عینک آفتابی در گروه کالاهای لوکس قرار گرفت و واردات آن از دو سال قبل ممنوع شد. براساس توضیحات رئیس اتحادیه عینکسازان و عینکفروشان عینک طبی و عدسی در گروه دو و سه قرار دارند که بابت ثبت سفارش آنها مشکلی نیست؛ ولی عدم اختصاص ارز لازم به عینک منجر به افزایش قیمت انواع عینکهای طبی در بازار نیز شده است. همچنین به گفته این مقام مسئول عرضه عینکهای آفتابی قاچاق و بیکیفیت در بازار به دلیل ممنوعیت واردات افزایش یافته است؛ به بیان دیگر عینک آفتابی در گروه چهار قرار گرفته که کالاهای این گروه ممنوع است و ثبت سفارش نمیشود. بنابراین عینک آفتابی به صورت قانونی ازطریق گمرک وارد نمیشوند و فقط به صورت غیر قانونی و غیراستاندارد وارد میشود که عینکهای بدون کیفیت و قاچاق بر بینایی افراد تأثیر منفی و مخرب میگذارد. از این رو عینک را باید تنها از فروشگاههای معتبر تهیه کرد؛ زیرا نمیتوان به اصل یا تقلبیبودن عینکهای موجود در بازار با رنج قیمت مختلف اطمینان کرد و بیدلیل نیست که از قدیم و ایام می گویند: «هر ارزانی بی علت نیست!»