چند هفته اخیر، تاریکترین روزها برای سهامداران بود. شرایط بازار به گونهای بود که کمترین نشانه مثبتی در آن دیده نمیشد. بازار رمزارز به عنوان رقیبی قدرتمند در چند ماه اخیر بر دیگر بازارها سایه افکنده بود. هر روز میلیاردها تومان نقدینگی از سوی سرمایهگذاران به سمت رمزارزها سرایز میشد و نتیجه آن، رکود و کاهش قیمتها در بازارهای موازی بود. سهامداران زخمخورده از بورس، بخشی از سبد خود را نقد میکردند تا شانس خود را در بازاری بیازمایند که به جرئت پرریسکترین و شاید پیچیدهترین بازار برای سرمایهگذاری بود.
در کنار جذابیت کریپتوها، فضای نااطمینانی شکل گرفته به خاطر برگزاری انتخابات ریاست جمهوری و همچنین مذاکرات وین، سرمایهگذاران را سردرگم کرده بود. در این شرایط افت دلار هم که سنجهای برای دیگر بازارهاست، حکایت از احتمال انجام توافق و کاهش تحریمها داشت. در نهایت وعدههایی که هیچگاه رنگ عمل به خود نمیگرفت، نه تنها به حمایت از بازار کمکی نمیکرد، بلکه بازار را به سمت درههای پایینتر سوق داد. رسیدن شاخصکل به کانال یک میلیون واحد، جایگاهی که خرداد ماه سال گذشته به آن پا گذاشته بود، گواهی بود بر رخوت و رکود بازارها. با این حال در روزهای اخیر، نشانههایی هر چند کوچک و کمقدرت در بازار دیده میشود و همین باعث شده رنگ بازار کمی عوض شود.
ریزش بیتکوین، خیزش دلار
بازار رمز ارز در چند هفته اخیر سنگینترین نوسانات خود را تجربه کرده است. نوساناتی که البته بیعلت هم نبوده است. چین محدودیتهای قانونی برای استخراج رمز ارز در نظر گرفته و بدین ترتیب فعالیت این حوزه در چین به حالت تعلیق در آمده است. توئیتهای عجیب ایلان ماسک، مالک تسلا هم در کنار بوی بهبود شرایط اقتصادی پس از پاندمی کرونا، بیتکوین را از قله 64 هزار دلاری تا کف 30 دلاری کاهش داد. شرایط خرید و فروش رمزارز در ایران نیز هر روز سختتر میشود. مدیر یکی از صرافیهای آنلاین به تازگی بازداشت شد؛ در ترکیه مدیر برخی سایتهای خرید و فروش رمز ارز با سرمایه مردم فرار کردند و صرافیهای آنلاین معتبر نیز هر روز محدودیتهای تازهای برای سرمالیهگذاران با آیپی ایران وضع میکنند. در نتیجه از هیجان مردم برای ورود به این بازار کاسته شده است.
گرمای انتخابات در تهران سرمای مذاکرات در وین
هر چه به انتخابات ریاست جمهوری در ایران نزدیک میشویم، چشمانداز پیش رو نیز شفافتر میشود. هفت نفر نامزد نهایی که تأیید صلاحیت شدند مشخص شد و حالا هر یک با وعدهها و شعارهایی، چشمانداز خاصی را برای اقتصاد کشور مشخص کردهاند. از سوی دیگر اگر تا چند هفته پیش هر روز چند خبر مهم از سوی وین و مذاکرهکنندگان منتشر میشد حالا هر روز به ندرت خبری در خور توجه از مذاکرات برجامی به گوش میرسد. در نتیجه از تعداد فاکتورهای عدم قطعیت سرمایهگذاران کاسته شده است. در این شرایط دلاری که به کانال 20 هزار تومان هم نزدیک شده بود، حالا در سایه تغییرات مدیریتی در بانک مرکزی دلار به کانال 25هزار تومان نزدیک شده است. بازار طلا نیز به لطف صعود انس جهانی و رشد قیمت دلار، فاز صعودی دارد و قیمتها در بازار خودرو با توجه به افزایش نرخ کارخانه، تحرکات بیشتری پیدا کرده است. به دنبال این تحرکات در بازارهای موازی، بورس نیز چند روزی است که سبزپوش است. تعداد نمادهایی که هفتههاست در صف فروش قفل است، کم شده و در مقابل تعداد صف خریدها افزایش قابل توجهی داشته است. ارزش معاملات خرد روزانه مسیر صعودی ملایمی طی میکند و بازار به سمت تعادل در حال حرکت است.
یک گام به عقب و بررسی دلایل سبزپوشی بورس
اگرچه امیدواری به بهبود شرایط بازار افزایش یافته است، اما باید یک گام به عقل برگشت و به دنبال دلیل این سبزپوشی بود. اگر رشد قابل توجه این چند روز را به دلیل رسیدن شاخصکل به محدوده حمایتی و پایان روند نزولی بدانیم، میتوانیم روی روزهای سبزپوش آینده نیز حساب باز کنیم. اما اگر رشد این چند روز به دلیل افزایش قیمت دلار، حاشیههای سیاسی یا هیجان موقتی باشد، همانند رشدهای مقطعی در ده ماه اخیر، یکی دو روز دیگر باید منتظر صفبندی سهامداران در صفهای فروش باشیم. همچنان مستندات کافی برای تحلیل شرایط پیش رو وجود ندارد، اما از نظر رفتارشناسی، رشد بورس بیشتر به سمت دلیل اول متمایل است.