علیرضا نصر اصفهانی با اشاره به سالروز ارتحال امام خمینی (ره)، تصریح کرد: امیدوارم بتوانیم مسیر ایشان را ادامه دهیم و شرایط موجود را بر اساس آنچه به مردم هنگام انقلاب اسلامی وعده داده شد، پیش ببریم. او با بیان اینکه در اصفهان شاهد اتفاقاتی در راستای همافزایی و همفکری مدیریت شهری هستیم، خطاب به حاضران گفت: همه شما زحمت فراوانی کشیدهاید و کارهایتان قابل ستایش است. شما تلاش میکنید جایگاه شوراها حفظ و روز به روز شوراها به یک درخت تنومند تبدیل شود تا همه زیر سایه آن قرار بگیرند. رئیس شورای اسلامی شهر اصفهان در ادامه با اشاره به حدیثی از حضرت امام حسین(ع) تصریح کرد: حق الناس از موضوعات بسیار بااهمیت برای امام حسین (ع) بود، پس ما نیز باید به این موضوع توجه داشته باشیم، گاهی اوقات شاهد هستیم که حق افرادی که زحمت کشیدهاند، نادیده گرفته میشود؛ همچنان که رد صلاحیت برخی از افراد حق الناس است. نصر اصفهانی اظهار کرد: امیدوارم در مرحله نهایی که شورای مرکزی قرار است صلاحیتها را بررسی کند، به گونهای باشد که حق و حقوق افراد نادیده گرفته نشود و از سویی دیگر زمینه شور و نشاط انتخابات رقم بخورد. او با اشاره به اینکه شوراهای استان دردهای مشترکی با یکدیگر دارند، خاطرنشان کرد: باید کمک کنیم تا مشکلات حل شود و اتفاقات خوبی رخ دهد و از تجربیات ارزشمند افراد استفاده کنیم. رئیس شورای اسلامی شهر اصفهان افزود: پیوستگی و همبستگی شوراها بسیار حائز اهمیت است و موفقیت شهر اصفهان، موفقیت همه استان است. نصر اصفهانی خاطرنشان کرد: در حال حاضر هر کسی که در حزب و تفکر سیاسی اقدامی انجام میدهد که به توسعه شهر کمک میکند، باید از او تشکر کرد. کار خوب از طرف هرکس سر بزند، پسندیده است و ما نباید اقدامات اشخاص را نادیده بگیریم و آنها را کوچک بشماریم.
او اضافه کرد: در این دوره شورای شهر، اتفاقات بزرگی با وجود مشکلات اقتصادی رخ داده و پروژههای بزرگی آغاز شده که برخی از آنها به نتیجههای مطلوب رسیده است. ما اکنون در سلسله برنامههای «هر یکشنبه یک افتتاح» پروژههای مختلفی را افتتاح میکنیم؛ چنانکه در یکشنبه این هفته، پروژههای سازمان آتشنشانی به نتیجه رسید و در هفتههای گذشته در سازمان پسماند نیز اتفاقات خوبی رخ داد. رئیس شورای اسلامی شهر اصفهان با بیان اینکه تجربه، مهمترین اصلی است که میتوان با آن به درجات بالایی رسید، تصریح کرد: باید افرادی که در دورههای بعد مدیریت شهری حضور پیدا میکنند، اقدامات را به بهترین شکل دنبال کنند. نصر اصفهانی افزود: در این دوره مدیریت شهری در مسیر با چالشهای زیادی روبهرو شدیم که عوارض تولید اکسیژن و توسعه فضای سبز یکی از آنها بود؛ چراکه قرار بود 80میلیارد تومان در این زمینه درآمد داشته باشیم و مصوبهای در این راستا تعیین شد که متأسفانه چند روز پیش در هیئت عمومی دیوان عدالت به دلیل شکایت یک شهروند، ابطال شد. با این رأی اکنون دچار چالش شدهایم و همفکری کردیم تا این موضوع را به نحوی در منابع و مصارف شهرداری حل کنیم. او ادامه داد: ابطال مصوبات شورا در دیوان زیاد است که مشکلزا میشود؛ بنابراین به اعتقاد من لازم است قضات پیش از آن که چنین آرایی صادر کنند، موضوعات را به طور میدانی بررسی کرده و اگر نیاز بود برای ابطال مصوبات رأی دهند. رئیس شورای اسلامی شهر اصفهان تصریح کرد: باید نگاه ویژهای به تمام استان داشته باشیم تا هیچکدام از شهرهای استان دچار مشکل نشوند. زمانی که در سیستان و بلوچستان سیل آمد، شهر اصفهان به کمک مردم آن خطه شتافت و با شهری به نام «بنت» آشنا شد و اقداماتی برای تأسیس بیمارستان انجام شد. باید دغدغه سیستان و بلوچستان را هم داشته باشیم و اگرچه محدودیت قانونی وجود دارد که برای این استان هزینه کنیم، اما میتوانیم ظرفیتهای موجود را به آنجا ببریم تا بخشی از مشکلات کاهش پیدا کند.
مشارکت مردمی نیاز اصلی کشور است
رئیس شورای اسلامی استان اصفهان در این جلسه گفت: دوره پنجم شوراها در حال اتمام است و امروز کارنامه دوره پنجم را میتوان بررسی کرد؛ توسعه مشارکتهای مردمی در امور محلی از ارکان مهم گسترش رفاه در اجتماع است. هرچه مسئولیتها به مردم واگذار شود، شاهد توسعه سریعتر و بهتر خواهیم بود. عبدالله کیانی افزود: وظیفه اصلی دولتها و حاکمیت ریلسازی و بسترسازی از نظر حقوقی، اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی برای رفاه مردم است؛ اما امور تصدیگری باید در سطح محلی به مردم واگذار شود؛ زیرا خود مردم از شریط محل خود خبر دارند و برای محل سکونت خود دلسوزتر هستند. او ادامه داد: شرایط خاص هر منطقه باعث میشود که دولت نتواند کارآمدی خود را در این زمینه داشته باشد. بررسی تاریخی رشد کشورهایی که رشد اقتصادی خوبی دارند نشان میدهد زمانی توسعه آنها افزایش پیدا کرده است که مشارکتهای محلی را برای امور افزایش دادهاند. کاهش سطح دخالت دولت و افزایش اختیارات شوراها و مدیریتهای محلی گامی مهم برای توسعه است و حرکت به سمت آبادانی و توسعه نیازمند تقویت مشارکت مردم در حوزه شوراهاست. این تقویت، راهکارهای متفاوتی دارد و دولت باید بتواند با روشهای گوناگون حضور مردم را در شوراها تقویت کند.
او ادامه داد: افزایش حوزه اختیارات شوراها اولین راهکار است؛ به گونهای که نخبگان شهری و محلی تمایل داشته باشند وارد عرصه انتخابات شورا شوند. زمانی که نخبگان محلی ببینند که میتوانند منشأ اثر و مثمر ثمر باشند، به ورود در انتخابات شوراها تشویق میشوند. باید به این نکته توجه داشت که وقتی فرد تصمیم میگیرد به عرصه انتخابات شورا اضافه شود، در واقع متحمل هزینههای مادی و اجتماعی میشود. اگر نخبگان محلی ببینند که قوانین جاری شوراها توان و ضمانت اجرایی و قدرت لازم برای تغییرات محلی ندارند و نمیتوانند طرحهای مد نظر آنها را پیاده کنند، از آبروی خود هزینه نخواهند کرد و وارد حوزه انتخابات شوراها نمیشوند. رئیس شورای اسلامی استان اصفهان با اشاره به تقویت حضور نخبگان و معتمدان محلی در عرصه شوراها، تصریح کرد: یکی از ابزار این تقویت ساختار جبران خدمت اعضای شورای شهر و روستاهاست. حل مسئله بیمه اعضای شوراها و نحوه انجام مأموریت و جبران خدمت اعضا و افزایش میزان حق الجلسات برای شوراهای روستاها و شهرهای کوچک میتواند افراد را به حضور تشویق کند. او اضافه کرد: مسئله تأیید یا رد صلاحیت دیگر موضوعی است که در تقویت حضور مردم در انتخابات نقش مهمی دارد، ما باید اجازه دهیم نظرات گوناگون و افراد گوناگون وارد عرصه انتخابات شوراها شوند، نظارت استصوابی و حذف نگرشهای مختلف باعث کاهش مشارکت مردم در انتخاب شوراها میشود. حذف سلیقهای کاندیداها و در صلاحیت آنها به بهانههای مختلف باعث کاهش مشارکت مردم و ناکارآمدی آنها میشود. تقویت مشارکت و حضور مردم در انتخابات یکی از وظایف مهم همه افراد است و عدم اجازه برای وجود سلیقههای متفاوت و نگاههای مختلف در حوزه شوراها موجب شده تا به مشارکت مردم آسیب جدی وارد شود که متأسفانه در این دوره رد صلاحیتها گسترده بود نظام مردم سالاری اسلامی مطلوب ما نیست. رئیس شورای استان اصفهان خاطرنشان کرد: در حوزه قوانین ما مرز میان مدیریتهای محلی و مدیریت ملی مخدوش است و تعریف شفافی در این زمینه وجود ندارد. شوراها و قوانین آنها در طول سالهای گذشته مدام دستخوش تغییرات مداوم بوده و سطح اختیارات شوراها تنزل پیدا کرده است. کیانی گفت: تضعیف شوراها و مدیریتهای محلی و افزایش تمرکزگرایی در ساختار اداری و اجرایی کشور از آسیبها و موانع بزرگ در سر راه توسعه و رفاه مردم است؛ حتی تداخل وظایف نمایندگیهای مجلس شورای اسلامی باید در سطح ملی، راهبردی و قانونگذاری کند. نحوه انتخابات نمایندگان مجلس به گونهای است که آنها را به شدت درگیر امور محلی و روزمره میکند و فضا برای رسیدگی به امور ملی و اساسی تنگ میشود. تفکیک وظایف شوراها با نمایندگیهای ادارات دولتی باید شفافسازی شود و مسئولیتها و حوزه اختیارات به صورت دقیق و حقوقی تعیین شود.
رد صلاحیتها زنگ خطری برای انقلاب است
در ادامه نیز نماینده شورای اسلامی استان اصفهان در شورای عالی استانهای کشور گفت: امروزه قوانین دستوپاگیر اداری برای جامعه اسلامی ما سمی مهلک است و همه اقشار با موانع اداری روبهرو هستند که باید این مشکلات حل شود. عباس محمد صالحی اظهار کرد: مسائلی که اکنون در رد صلاحیتهای گسترده افراد صورت میگیرد، زنگ خطری برای انقلاب است. اکنون به راحتی افراد رد صلاحیت میشوند با این اقدامات موانعی برای اسلام ایجاد میکنیم که این اتفاقات نتیجه خوبی را در پی ندارد و باید راهکارهایی برای آن پیدا کنیم تا اتفاقات گذشته تکرار نشود و مردم نسبت به انقلاب بد بین نشوند. همچنین رئیس کمیسیون توسعه عمران و خدمات شهری و روستایی در این جلسه گفت: 34 وظیفه برای شوراها تدوین شده که 11 مورد آن نظارتی است و مابقی آن برای تدوین موضوعات است. در مورد وظایف شوراها کوتاهی شده که به اعتقاد من باید یک بازنگری بر روی آن انجام شود. در شورای استان اصفهان در ابتدای دوره یک بازنگری انجام شد و کارگروهی تشکیل شد، اما استمرار پیدا نکرد. شورای اسلامی استان اصفهان در کشور حرفهایی برای گفتن دارد؛ پس به همین دلیل باید به چنین موضوعاتی توجه کنیم. محمد ارباب با اشاره به نیازمندی کشور به آموزش و توسعه اظهار کرد: ما در دورههای گذشته به آموزش توجه کمتری داشتهایم، در دنیایی که امروز زندگی میکنیم باید آموزشهایی مدرن را مد نظر قرار دهیم. شورایی کارآمد و بهروز خواهد بود که آموزشهای لازم را ارائه کند. توجه به آینده نیز اقدام مهمی است که باید به آن توجه شود، اکنون در شوراها نگاه به آینده وجود ندارد؛ استفاده از فضای مجازی برای آموزش میتواند اتفاقات خوبی را رقم بزند؛ زیرا شوراهایی موفق خواهند بود که در رابطه با این موضوعات گامهای مفیدی بر دارند.
او افزود: باید شهری بسازیم که دیگران از سبک ما الگوبرداری کنند. با توجه به دانش روز باید به گونهای عمل کنیم تا رشد داشته باشیم؛ امروزه در امور شهری، شهرداریها و شوراها باید توجه ویژه به اقتصاد مجازی داشته باشند؛ زیرا این کار اثر مستقیمی روی رقابتهای شهرها خواهد داشت. استفاده از مشاوران فنی مجهز به علوم مدرن نیز میتواند در این راستا اثرگذار باشد. افراد تحصیلکرده زیادی در کشور وجود دارد؛ پس ما باید در شهرهای مختلف از این پتانسیلها استفاده کنیم تا برای شهر و کشور اقدامات خوبی رقم بخورد. اگر ما با دانشگاهها تعامل خوبی داشته باشیم، در آینده میتوانیم الگویی مؤثر برای دیگر کشورها باشیم.
از پتانسیل شهرهای اطراف اصفهان استفاده شود
در ادامه نیز نماینده شورای اسلامی شهرستان اصفهان در شورای استان با بیان اینکه شهرستان اصفهان یکی از شهرستانهای بزرگ در سطح کشور است و از ابعاد مختلف با بسیاری از کشورها رقابت دارد، گفت: در شهرستان اصفهان 14 شهر و شش بخش داریم که قرار است چهار شهرستان از اصفهان تفکیک شوند که اگر این اتفاق رخ دهد، مردم به حق اصلی خود رسیدهاند. حسنعلی مبینینژاد افزود: مسائل شهر اصفهان با شهرستانهای دیگر در هم تنیده است، برخی از شهرهای اصفهان با مشکلات کمآبی مواجه هستند و اگر ساخت و سازها و تغییر کاربری اراضی ادامه پیدا کند در آینده وظایف تمام شهرهای اطراف بر دوش شهر اصفهان خواهد بود. او اظهار کرد: ما باید طرح جامعی برای اصفهان تدوین کنیم و از پتانسیل زیاد شهرهای اطراف استفاده کنیم تا اتفاقات خوبی برای شهر رقم بخورد، اقدامات خوبی در این دوره مدیریت شهری و شورای شهر اصفهان رخ داده و اصفهان همیشه مدیریت شهری خوبی داشته است.
نماینده شورای اسلامی شهرستان اصفهان در شورای استان با بیان اینکه احداث رینگ چهارم یکی از اقدامات مؤثر این دوره مدیریت شهری است، خاطرنشان کرد: کنارگذر شرق نیز بعد از سالها درحال اجراست که اتفاقات خوبی را رقم زده و بار ترافیکی را کاهش میدهد. همچنین آزادسازی گلوگاهها در خیابان ارغوانیه و میدان پینارت به بهترین شکل در حال اجراست که این موضوع در شهر بسیار مهم و تأثیرگذار است. مبینینژاد با اشاره به ساماندهی مسیرهای دوچرخه گفت: تقاضا میکنم راهاندازی دوچرخههای برقی در شهر اصفهان پیشبینی شود و قطار شهری گسترش پیدا کند تا شهر اصفهان از آلودگی و دود رهایی یابد.
محمدتقی اورعی، نماینده شورای اسلامی شهرستان خوانسار در شورای استان نیز در این جلسه با بیان اینکه مردم سرنوشت کشور را انتخاب میکنند و باید در تصمیمات کشوری وارد شوند، گفت: همه باید تلاش کنیم تا شرایط بهتری برای کشور رقم بزنیم و در انتخابات شرکت کنیم.