ازاینرو وزارت نیرو وعده جایزه میلیونی به افرادی را داده است که به شناسایی و معرفی ماینرهای غیرقانونی بپردازند. معرفی این دسته ماینرها علاوه بر جایزه، توقف خاموشیها را نیز به دنبال دارد. دولت این بار دست به دامن مردم شده است تا استخراجکنندگان غیرقانونی را شناسایی کنند. بررسیها نشان میدهد تاکنون 35 نفر موفق به دریافت جایزه بابت معرفی این افراد شدهاند. جهت معرفی ماینرهای غیرمجاز فقط به آدرس نیاز است و اطلاعات معرفیکننده محرمانه باقی خواهد ماند.
معرفی کن، جایزه ببر!
جذابیت استخراج رمزارز موجب شده افراد زیادی در این زمینه فعالیت کنند. استخراج رمزارز نیاز به انرژی زیادی دارد و تعرفه آن باید طبق مصارف تجاری محاسبه شود، درواقع تعرفه جدید برق مصرفی رمزارزها معادل هر کیلووات ساعت 1650 تومان (با ارز شناور) است که در مواقع اوج مصرف برق ماینرهای قطع شده یا تعرفه آنها افزایش مییابد؛ ولی عدهای با سودجویی از تعرفههای پایین خانگی به صورت غیرقانونی در مکان مسکونی به استخراج رمزارز میپردازند. به دنبال این موضوع، دولت برای یافتن ماینرهای غیرمجاز و متوقفکردن فعالیت آنها به تکاپو افتاده است.
مصطفی رجبی مشهدی، معاون برنامهریزی و اقتصادی شرکت توانیر درباره فعالیت ماینرهای غیرقانونی میگوید: «۲۴۰۰ مرکز غیرمجاز استخراج رمزارز در کشور فعالیت میکنند.۳۳۰ مگابایت از مراکز غیرمجاز استخراج رمزارزها در کشور شناسایی شدند و حدود ۳۳۰ مگابایت نیز قانونی فعالیت میکنند.» به گزارش ایسنا، علی بخشی، رئیس هیئتمدیره سندیکای صنعت برق، ماینرها را عاملی تأثیرگذار در خاموشیهای اخیر عنوان کرد و معتقد است با شناسایی ماینرهای غیرمجاز میتوان میزان مصرف برق را کنترل کرد. بر اساس گفتههای این مقام مسئول، وزارت نیرو به میزان مصرف در هر نقطه دسترسی دارد، در بخش تجاری و خانگی میزان مصرف را باید اندازهگیری کرد تا مناطقی با میزان مصرف خارج از چهارچوب شناسایی شوند. باوجوداین، مسئولان بر این باورند علاوه بر وزارت نیرو، مردم هم میتوانند در شناسایی و معرفی ماینرهای غیرمجاز تأثیر بسزایی داشته باشند. ازاینرو معاون برنامهریزی و اقتصادی شرکت توانیر وعده پرداخت 20 میلیون تومانی به معرفیکنندگان ماینرهای غیرقانونی را داده است و هموطنان میتوانند با معرفی ماینرهای غیرمجاز، جایزه ببرند!
ماینرها چقدر برق مصرف میکنند؟
معاون برنامهریزی و اقتصادی شرکت توانیر در پاسخ به این پرسش بیان کرد: «مصرف هر دستگاه ماینر استخراج رمزارز معادل یک کولرگازی و ۱۵ عدد یخچال است. مراکز استخراج رمزارزها در شرایطی که از یکسو مصرف برق افزایش یافته و از سوی دیگر تولید برق به دلیل کمبود بارشها کاهش یافته است، باید برق مصرفی خود را از مسیرهای قانونی همچون نیروگاههای تجدیدپذیر تأمین کنند.» همچنین گفتههای رئیس هیئتمدیره سندیکای صنعت برق نشان میدهد اگر تعرفه مشترکان پرمصرف اصلاح شود، نه تنها شاهد خاموشی نخواهیم بود، بلکه به یک صادرکننده عمده در صنعت برق و ارزآوری تبدیل خواهیم شد. در نتیجه شناسایی و معرفی استخراجکنندگان غیرقانونی رمزارز علاوه بر جایزه 20 میلیون تومانی، آسایش و پایان خاموشی در روزهای گرم سال را به دنبال دارد.
به کجا باید معرفی کرد؟
معرفی ماینرهای غیرمجاز فرایند دشواری نیست و حتی نیاز به مراجعه به سازمان خاصی ندارد. مردم با مشاهده هرگونه فعالیت غیرقانونی استخراج رمزارز در بخش خانگی باید در سایت شرکت توانیر آدرس محل موردنظر را درج کنند. همچنین با شمارهگیری تلفن 121 میتوان به راحتی و در کمترین زمان ممکن اسامی و آدرس مکانهای غیرمجاز را به شرکت توانیر گزارش دارد.
کسی هم جایزه گرفته؟
شاید گزارشهای مردمی در خصوص فعالیتهای غیرمجاز استخراج رمز ارز در ظاهر امری بیفایده به نظر برسد؛ ولی معاون برنامهریزی و اقتصادی شرکت توانیر در این خصوص توضیح داد: «مشارکت مردم در شناسایی مراکز غیرمجاز استخراج رمز ارزها در کشور، یکی از بهترین و عملیاتیترین شیوههای ممکن است. افرادی که مراکز غیرمجاز را معرفی میکنند پاداش خواهند گرفت و تاکنون ۷۰۰ میلیون تومان پاداش در این خصوص پرداخت شده است.»
با یک حساب سرانگشتی مشخص میشود که تاکنون حداقل 35 نفر موفق به شناسایی و معرفی ماینرهای غیرمجاز شدهاند. همچنین به گفته رجبی مشهدی، مشخصات و گزارش معرفیکنندگان محرمانه خواهد ماند و بلافاصله پس از شناسایی، مراکز غیرمجاز رمزارزها پلمب، اشتراک برق آنها قطع و دستگاههای غیرمجازشان جمعآوری میشود.