نوجوانان امروز به آگاهی و آموزش نیاز دارند. نوجوانان امروز نیاز دارند که دغدغههایشان درک شود و راهحلی برای آنها اندیشه شود. آنها نیاز دارند که بدانند در این راه پرپیچوخم تنها نیستند. بالاخره این وسط باید کسی باشد که این آگاهیها را به آنها بدهد و اینجاست که کارگردانان به فکر ساختن برنامههایی با محوریت نوجوان میافتند.
برنامه جوانی به توان نو، برنامهای آیتممحور است که چهارشنبهها ساعت پنج عصر از شبکه اصفهان پخش میشود و به موضوعاتی مثل تفاوت بین نسلها، آسیبهای اجتماعی در نوجوانان و رابطه نوجوانان با والدین میپردازد. این برنامه که در فصل سوم سعی در بهترشدن و متفاوتترشدن دارد؛ به همت نوجوانان و جوانانی ساخته میشود که خود با دغدغههای نوجوانان آشنایی دارند و آنها را درک میکنند.
نوجوانان انگار از سیاره دیگری آمدهاند
از مهمترین عوامل هر برنامه میتوان به تهیهکننده آن اشاره کرد. ما به سراغ تهیهکننده برنامه جوانی به توان نو رفتیم تا در مورد برنامه از او سؤالاتی بپرسیم. او خود را اینگونه معرفی کرد:
با سلام فرزانه اکبری هستم، تهیهکننده مرکز اصفهان و حدود ۲۰ سال است که در صداوسیما مشغولبهکار هستم و تجربههای مختلفی در زمینه تهیهکنندگی دارم. از سال ۹۸ به درخواست مرکز اصفهان طرح برنامه ویژه نوجوان را ارائه کردم. فصل اول را با حضور مولود محمدی در کسوت کارگردان به صورت آیتمی شروع کردیم که حائز امتیاز خوبی هم شد. فصل دوم را با کارگردان جدیدمان محمد عطایی شروع کردیم که به شکل نمایشی انجام شد و باز هم با حضور نوجوانان توانمند در برنامه هم در مرکز اصفهان و هم در ارزیابی تهران امتیاز خوبی را کسب کرد.
او درباره نوجوانان چنین گفت: گاهی حس میکنم این موجودات از سیاره دیگری آمدهاند که حتی سبک تفکر و تکلمشان هم با ما فاصله دارد.
اینکه گردانندگان برنامه شامل نوجوانها و جوانها هستند، از مزایای عالی یک برنامه خاص نوجوان است. اما کارکردن با نوجوانان کار آسانی نبوده و نیست. چون دنیای بسیار متفاوتی دارند. فرزانه اکبری در پایان گفت: امیدوارم فصل سوم هم با موفقیت به پایان برسد و با اکیپ خوب برنامه آماده ایدههای جدیدتری شویم و برای فصل بعد قویتر قدم برداریم.
بعد از قلقگیری جذاب شدیم!
ما پس از تلاش فراوان توانستیم کارگردان پرمشغله را گیر بیاوریم تا چندکلمهای هم از او بشنویم. محمد عطایی یکی از کارگردانان با تجربه صداوسیمای اصفهان است که تجربه ساخت چهار برنامه دیگر در حوزه نوجوان را داشته است. او در رابطه با نحوه شروع برنامه میگوید: ایده اصلی برنامه را تهیهکننده داده بود که به درخواست صداوسیما یک برنامه نوجوانمحور ساخته بشود. اما ایده اینکه برنامه با این سبک ساخته شود نتیجهگیری من و گروه نویسندگانم بود. صداوسیما نیاز داشت در حوزه نوجوان کار کند. او نحوه شروع کارش در برنامه جوانی را اینگونه تعریف میکند: من خودم شخصا به حوزه نوجوان خیلی علاقه دارم. وقتی از طرف مدیران صداوسیما به من پیشنهاد شد بدم نیامد که این کار را در دست بگیرم و قبول کردم.
برنامه جوانی به توان نو این روزها در ضبط و پخش فصل سوم خود به سر میبرد. کارگردان درباره تداوم این برنامه به فصل سوم میگوید: وقتی فصل اول برنامه شروع شد کمی ضعیف بود، ولی هرچه رفتهرفته ما قلقگیری کردیم جذابتر شد و این به دلیل تیمهای خوب، کارشناسان خبره و بازیگرانی بود که پیدا کردیم و با توجه به نیاز صداوسیما و استقبال مخاطبان این برنامه تا فصل سه ادامه پیدا کرد.
عطایی افزود: امروزه فاصله نوجوان با فضای مجازی کم و با خانواده بیشتر شده است و از نظر من نوجوان در یک برهه زمانی وحشتناکی به سر میبرد. ولی اگر بتواند به خود ایمان داشته باشد دوره نوجوانی میتواند برایش دورهای طلایی باشد. نوجوانان میتوانند همانند الگوهای ما بزرگ شود و هدف خود را پیدا کنند و از این سردرگمی عظیمی که در دنیای ما وجود دارد سالم بیرون بیاید.
به گفته کارگردان برنامه جوانی به توان نو، از شهرستانهای اطراف اصفهان مثل کاشان، فریدن و حتی خرمآباد بیننده دارد. محمد عطایی در ادامه گفت: تفاوت برنامه ما با دیگر برنامهها این است که مسنترین فرد گروه من هستم با ۳۲ سال سن و بقیه بچهها بین ۱۷ تا ۲۱ سال به سر میبرند. او به برنامه از 10، 10 امتیاز داد و در پایان صحبتهایش گفت تمام دغدغهاش از ساخت این برنامه این است بتواند حتی برای بهترشدن یک نوجوان قدمی بردارد.
استیج من را امتحان میکند
امیر مهدی رهیده، سرپرست نویسندگان، بازیگر، مجری و خلاصه یکی از همهکارههای برنامه جوانی به توان نو است که سرگذشتش را اینگونه تعریف میکند: دهساله که بودم اولین بار استیج را امتحان کردم و الان ده سالی میشود که استیج دارد من را امتحان میکند. شروع کارم با مجریگری بود و کمکم در این ده سال استندآپ کمدی، بازیگری تئاتر و تلویزیون، دستیاری کارگردان و نویسندگی را هم تجربه کردم. توسط یکی از دوستانم به کارگران معرفی شدم و ایشان لطف بسیار بزرگی کردند و به بنده اجازه دادند ساختار برنامه و حال و هوایش را به کلی تغییر بدهم. بنابراین فصل دوم برنامه به دو دوران تاریخی آن نویسنده و این نویسنده تقسیم میشود.
او میگوید بازیکردن و نویسندگی همزمان در برنامه هم سخت است و هم بینهایت جذاب. فرض کنید تغییرات نهایی متن یک قسمت شب قبل از ضبط انجام شود و شما به عنوان نویسنده نمیتوانید بخوابید و به عبارتی: «شبا که همه میخوابن به جز آقا پلیسه ما نویسندهها هم بیداریم.» فردای آن روز هم باید به عنوان بازیگر از صبح تا شب با انرژی سر صحنه باشید.
رهیده در ادامه سختی این کار گفت: کار من بعد از کارکردن در معدن سختترین کار جهان است. اما ما خودمان را فصل به فصل ارزیابی نمیکنیم. تمام تلاش من و بقیه عوامل از زمان حضورمان این بوده که هر قسمت بهتر از قسمت قبل باشیم و شکر خدا به نظرم موفق بودیم. ما برای رسیدن به هدفمان تمام تلاشمان را میکنیم حتی اگر موفق نشویم.
او در ادامه صحبتهایش یادی از سعدی کرد و گفت:
گرچه وصالش نه به کوشش دهند
هر قدر ای دل که توانی بکوش.
او به برنامه از ده نمره، نمره ۴۳۶۵۱ را داد و اضافه کرد: یاد برنامه نود و مهمانهایش را هنگام انتخاب عدد برای قرعهکشی گرامی میدارم. حال قاعدتا باید به سراغ دیگر نویسندگان جوانی به توان نو میرفتیم، ولی به دلیل اینکه خودمان جزئی از نویسندگان برنامه هستیم و مصاحبه گرفتن از خودمان کار بسیار سخت و غیر ممکنی است به همین چند جمله اکتفا کرده و به ادامه گزارش میپردازیم.
امیر رحیمی، دستیار کارگردان و تدوینگر برنامه جوانی به توان نو است که تجربه کارکردن در برنامه در حال و هوای ضبط و کار با عوامل خیلی برایش لذتبخش بوده و به گفته خود اصلا با تدوین قابل مقایسه نیست.
او در پاسخ به این سؤال که فصل جدید برنامه چقدر جذابتر شده است گفت: سعی کردیم هر فصل از برنامه جذابیت خود را داشته باشد. به نظر من رئال بودن کار بیشتر با بیننده ارتباط برقرار میکند و موقعیتهای طنزی که در برنامه خواه اغراق شده و خواه به دلیل مشکلات فنی پیش میآید به برنامه جذابیت میبخشد.امیر رحیمی ادامه داد: با اینکه چند قسمتی بیشتر از سری جدید برنامه پخش نشده است بازخوردهای زیادی در فضای مجازی گرفتیم و باعث خوشحالی است که بگوییم به جز قشر نوجوان افراد بزرگسال هم از برنامه راضی بودند.
او در آخر اظهار کرد که تمام تلاشمان را میکنیم تا بقیه با قاطعیت نمره 10 از 10 به برنامه بدهند.
از بیعلاقگی تا علاقهمندی
در بعضی از برنامهها مخصوصا برنامههای رئالیتی شخص سومی وجود دارد که اتفاقات و رویدادهای داستان را گهگاه با شوخی بیان میکند. آیناز هاشمی گوینده جوانی به توان نو است. او سرگذشـــــت فعالیتهایش را این طور بیان کرد: من از هشتسالگی گویندگی را شروع کردم. از آن موقع به صورت خودکار بدون اینکه خودم علاقهای داشته باشم فعالیت داشتم تا اینکه در سیزدهسالگی علاقه پیدا کردم و وقتی دیدم که همه از حرفزدن من خوششان میآید خواستم بیشتر خوششان بیاید و این شد که وارد دنیای حرفهای گویندگی شدم.
او معتقد است که اگر نوجوان از جنس نوجوان با خبر شود و بفهمد که همجنس خودش چطور زندگی میکند و افکار و عقایدش چیست شاید بتواند بیشتر با برنامه ارتباط بگیرد.
آیناز هاشمی در پاسخ به این سؤال که فصل جدید چقدر پیشرفت داشته گفت: فصل جدید را دوست دارم ولی نمیدانم چرا فصل قبل را خیلی بیشتر دوست داشتم. فصل جدید طنزش بیشتر است اما فصل قبل بیشتر به دلم مینشست، بنابراین میتوانم بگویم که پیشرفتی نداشته. او به برنامه امتیاز هشت داده و بیان کرد برنامه خیلی جای پیشرفت دارد.
ساختار برنامه بهتر شده است
اکنون به سراغ آخرین نفری میرویم که از او گزارش گرفتهایم. نوید میرزایی بازیگر جوانی به توان نو و عضو جدانشدنیای از برنامه است که خود را اینگونه معرفی کرد: از ششسالگی به بازیگری علاقهمند شدم، به دنبالش رفتم و توانستم در کارهای متعدد نقشآفرینی کنم. او معتقد است فصل سوم خیلی بهتر از دو فصل قبل بوده و پیشرفت چشمگیری داشته است.
نوید میرزایی اضافه کرد: خودم فصل سوم را بیشتر از فصلهای قبل دوست دارم چون ساختار جوانپسندی دارد و کمتر برنامهای با این سبک به روی آنتن رفته است. نوید میرزایی از بین بخشهای برنامه آیتم رهاورد را بیشتر از همه دوست داشته و دلیلش را ایده جالب آن میداند.
نوید به برنامه امتیاز 5 داده و بیان کرد نه اینقدر بد بودیم که بخواهم نمره کمی بدهم و نه اینقدر خوب بودیم که بخواهم نمره بالایی بدهم. شاید جملات پایانی نوید میرزایی بتواند حرف تمام عوامل برنامه باشد: امیدوارم نوجوانان از دیدن برنامه لذت ببرند و به رفع دغدغههای آنان کمک کرده باشیم. ما عوامل برنامه جوانی به توان نو تمام تلاشمان را میکنیم تا کاری با کیفیت بسازیم. حال که این طومار دراز دارد به پایان خود نزدیک میشود، گزارش را با جملهای به پایان رسانده و به سراغ کار و زندگیمان میرویم. نسل نوجوان نیاز دارد که شنیده شود. نیاز دارد که کسی درکش کند و این به همت و تلاش همه ما صورت میگیرد. همهمان باید برای رفع دغدغههایمان و تحقق اهداف درون ذهنمان بکوشیم و در این راه از هیچ تلاشی دست بر نداریم. به امید اینکه فردا روزی اهدافمان تبدیل به واقعیت شوند.