آیا قیمت مرغ گران است؟ مرغداران عقیده دارند با قیمت نهادههای دامی و سایر هزینههای این صنعت مرغ باید قیمتی بیش از 25 هزار تومان داشته باشد. طی روزهای گذشته پیشبینیهای مختلفی درباره مرغ کیلویی 100 هزار تومانی در آیندهای نـــزدیک مــطرح شد. با ایـــن حال بررسیها نشان میدهد در بیشتر کشـورهای توسعهیافته جهان هر کیلوگرم مرغ بین یک دلار و 80 سنت تا دو دلار قیمتگذاری میشود.
مرغ دو دلاری یا 42 هزاری
قیمت مرغ در بازارهای جهانی کمتر از دو دلار است، با این حال در بسیاری از کشورهای جهان به دلیل تولید مازاد بر مصرف و یارانههای دولتی مرغ کمتر از یک دلار به دست مصرفکننده نهایی میرسد. مرغ دودلاری در بازارهای جهانی با دلار چهارهزار و 200 تومانی برابر با کیلویی هشتهزار و 400 تومان و با دلار 25 هزار تومانی معادل 50 هزار تومان است. بررسیها نشان میدهد پیش از شروع نوسانات ارزی نیز قیمت یک دلار و 80 سنتی تا دو دلاری هر کیلو مرغ در بازار اصفهان صدق میکرد. چهار سال قبل وقتی دلار آمریکا حدود سه هزار و 500 تومان قیمت داشت، هر کیلو مرغ شش تا هفت هزار تومان بود؛ ولی با آغاز نوسانات ارزی قیمت گوشت سفید نسبت به دلار رشد کمتری داشت. امروز هم دامداران مدعیاند قیمت مرغ در بازار داخلی نه نسبت به هزینهها و نه قیمت در بازارهای جهانی تناسب ندارد.
در کشورهای همسایه با ایران، مرغ قیمت کمتری نسبت به ایران و اصفهان دارد. برای مثال قیمت هر کیلوگرم مرغ در بازار امارات کمتر از سه درهم و حدود 17 هزار تومان است یا در کشور ترکیه مرغ به قیمت هر کیلوگرم کمتر از 14 هزار تومان فروخته میشود. بعضی از مرغداران مدعیاند در کشورهای همسایه بهخصوص کشورهای حاشیه خلیجفـــارس دولتها روی مرغ تا کیلویی یک دلار یارانه میدهند. در تعدادی از کشورهای اروپایی نیز به دلیل تولید بالا، قیمت تمامشده مرغ کمتر است و با نرخ پایینتری به مصرفکننده میرسد؛ مانند کشورهای دانمارک و هلند. هرکیلوگرم مرغ در کشور دانمارک حدود 25 هزار تومان قیمت دارد. در کشور هلند نیز به دلیل دامداری و دامپروری گسترده قیمت گوشت قرمز و گوشت سفید کمتر از قیمت جهانی است. البته در بازار هلند گوشت قرمز و گوشت سفید تنوع زیادی دارند. برای مثال بهترین نمونه گوشت قرمز هر کیلو کمتر از دو یورو قیمت دارد و انواع گوشت سفید هر کیلو زیر یک یورو است. تولید گوشت سفید و گوشت قرمز در کشور هلند زیاد است. این کشور نیاز بسیاری از کشورهای اروپایی را تأمین میکند.
در قاره آمریکا شرایط متفاوت است. مرغ در بازار کشورهای آمریکای جنوبی قیمت یکسانی ندارد. در تعدادی از این کشورها مانند برزیل مرغ همقیمت با ایران است و در تعدادی دیگر مرغ با قیمت بالاتری نسبت به ایران به فروش میرسد. در کشور آمریکا نیز قیمت هر کیلوگرم مرغ در ایالتهای مختلف یکسان نیست.
با این حال در تعداد زیادی از ایالات آمریکا هر کیلوگرم مرغ زیر یک دلار قیمتگذاری میشود. در تعدادی از ایالتهای آمریکا مرغ به صورت یکجا فروخته نمیشود، بلکه در بستهها سینه، ران یا دیگر اجزا جداگانه به فروش میرسند. این شرایط در کشور کانادا و استرالیا نیز وجود دارد. در کشور کانادا مواد غذایی قیمت بالایی دارند؛ مانند کشور استرالیا و هر کیلوگرم سینه مرغ با قیمتی دو تا سه برابر قیمت جهانی به فروش میرسد. در این کشورها کمتر مرغ به صورت یکجا عرضه میشود و بیشتر تقاضا برای اجزای مختلف مرغ است.
تناسب نرخ جهانی با درآمدها
اگر حداقل دستمزد ادارهکار چهارمیلیون و 200 هزار تومان باشد، مرغ کیلویی 25 و 42 هزار تومانی به ترتیب 0.59درصد و یکدرصد از درآمد یک کارگر را شامل میشود؛ ولی مرغ کیلویی یک دلار و 80 سنتی برای یک کارگر آمریکایی با درآمد ماهانه هزار و 100 دلار 0.16درصد از درآمد اوست. در کشورهای اروپایی مانند هلند و دانمارک نیز هر کیلو مرغ گرم کمتر از 0.2درصد از حقوق کارگران را شامل میشود.