«موبایل از نان شب هم واجبتر است.» جملهای که تا شش ماه قبل بیشتر جنبه شوخی داشت. ولی در عرض شش ماه تقاضا برای موبایل به قدری افزایش یافت که واردات آن از کالاهای اساسی هم بیشتر شده و اکنون وجود موبایل در هر خانه از نان شب هم واجبتر است!
افزایش واردات تا 85 درصد
واردات موبایل در سال جاری افزایش چشمگیری یافت و تاکنون رشد 85درصدی داشته است. به گزارش ایسنا، بررسی آمار تجارت خارجی ایران در پنج ماه ابتدایی سال نشان میدهد در مجموع یک میلیارد و ۳۹۵ میلیون دلار واردات موبایل با برندهای مختلف صورت گرفته است. حجم واردات اسمارت فونها در پنج ماه ابتدایی سال گذشته ۱۸۸۴ تن برآورد شد، درمقابل این میزان در سال جاری به ۲۵۶۰ تن افزایش یافت. درحال حاضر موبایل باوجود مشکلات ارزی و تحریمها در صدر کالاهای وارداتی قرار دارد.
چرا واردات موبایل افزایش یافت؟
تقاضا برای موبایل از زمان شیوع کرونا افزایش یافت و به دنبال این موضوع واردات موبایل رشد بیسابقهای در سال جاری تجربه کرد. با تعطیلشدن مدارس و دانشگاهها به دلیل شیوع کرونا سیستم آموزشی کشور به سمت استفاده از فضای مجازی و سامانههای مختلف مانند شاد حرکت کرد که همین موضوع افزایش شدید تقاضا در بازار موبایل کشور را در پی داشت. همچنین قرنطینه و خانهنشینی مردم تأثیر زیادی در افزایش تقاضا برای موبایل و استفاده از اینترنت را به همراه داشت. مشاهدات میدانی از بازار موبایل اصفهان نیز از ازدحام شدید مردم برای خرید اسمارتفونها حکایت میکند. طی دو سال گذشته خانوادهها ناچار به خرید موبایل برای فرزندان کمسنوسال خود نیز شدهاند؛ زیرا کلاسهای سرگرمی مختلف مانند نقاشی به صورت مجازی برگزار میشود.
بازار موبایل دستدوم هم داغ شد
اگرچه واردات موبایل در سال جاری رشد 85 درصدی داشت ولی بازار موبایلهای دستدوم نیز رونق زیاد پیدا کرد. به گزارش ایسنا، میرشمشیری، رئیس اتحادیه فروشندگان تلفن همراه اصفهان در اواخر سال گذشته از رونق بازار موبایلهای دست دوم در پی گرانی مدلهای نو خبر داد و طبق توضیحات این مقام مسئول افزایش قیمت موبایل و کاهش قدرت خرید مردم موجب شده افراد به سمت خرید اسمارتفونهای دستدوم بروند و بازار خرید و فروش موبایلهای دستدوم در کشور و اصفهان داغتر شده است. با وجود گذشت شش ماه از گفتههای این مقام مسئول، بازاریان از رونق بازار موبایلهای دستدوم میگویند؛ تاجایی که هر موبایل دستدوم در عرض یک هفته یا کمتر مشتری پیدا میکند.
چه خبر از موبایل تولید داخل
موبایلهای تولید داخل مانند محصولات جیالایکس در بازار عرضه میشود، ولی تنوع آنها چندان زیاد نیست و این امر سبب شده تقاضا برای موبایلهای وارداتی بیشتر باشد. البته محمد جواد آذری جهرمی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات دولت دوازدهم، اوایل سال جاری خبر تولید ۱۴ میلیون دستگاه موبایل هوشمند و تبلت را تا پایان دوره پنج ساله اجرای طرح حمایت از توسعه زیستبوم همراه، توسعه بازار و فناوری تولید موبایل هوشمند داخلی داد. به گزارش ایسنا، عیسی زارع پور، وزیر ارتباطات دولت سیزدهم نیز در مورد تولید موبایل داخلی گفت: «در حال حاضر سالانه حدود ۱۰ تا ۱۵ میلیون موبایل وارد ایران میشود که این واردات حدود سه تا پنج میلیارد دلار ارزبری دارد. ظرفیتهای خوبی برای تولید موبایل در کشور وجود دارد، اما باید بازار آن در کشور شکل و مردم به این موبایلها اطمینان کنند، البته ممکن است نواقصی وجود داشته باشد، اما باید به این نکته توجه کرد که موبایل ایرانی تولید داخل بوده و نسبت به موبایلهای خارجی ارزانتر است.»
طبق توضیحات وزیر ارتباطات جدید امکان تولید و تأمین بخش قابل توجهی از نیاز کشور به موبایل از طریق تولید بومی وجود دارد؛ ولی مردم باید همراهی کنند؛ زیرا اگر محصولات باکیفیت هم تولید شود و مردم همراهی نکنند، اتفاق مثبتی در این زمینه نمیافتد؛ در واقع وضعیت تولید موبایل ایرانی زمانی مطلوب میشود که باور ملی شکل بگیرد و مردم محصولات ایرانی را تحت هر شرایطی انتخاب کنند.