شاید برای کسانیکه این روزها ترکیه را بهعنوان مقصد مسافرت انتخاب میکنند، مفید باشد.
تست کرونا پیش از سفر الزامی است
اولین نکته، تست کووید است. آزمایش کرونا را باید 72 ساعت قبل از پرواز انجام داد و برگه آن باید حاوی بارکد و مهر آزمایشگاه باشد. آزمایشگاه نیز باید موردتأیید وزارت بهداشت باشد. لیستش را در سایت وزارتخانه میتوان دید. نتیجه تست در فرودگاه ایران و موقع گرفتن کارت پرواز بررسی میشود و مشخص است که بدون همراهداشتن نتیجه آزمایش، امکان سفر وجود ندارد.
نکتههای ضروری در فرودگاه استانبول
دومین نکته اینکه،پروازهای استانبول از مبدأ ایران در فرودگاه بینالمللی استانبول یا سبیها گوکچن فرود میآیند نه آتاتورک. فرودگاه آتاتورک چند وقتی است که تعطیلشده و پروازها عمدتا به فرودگاه بینالمللی استانبول منتقل شده است. این فرودگاه فاصله زیادی تا شهر دارد و خط مترویی در آن هنوز وجود ندارد. برای هر دو فرودگاه تا رسیدن به شهر میتوان از اتوبوس استفاده کرد. بنابراین برخلاف تصور برخی، تنها راه موجود، استفاده از تاکسی نیست؛ ضمن اینکه کسی استفاده از تاکسی را در استانبول توصیه نمیکند؛ بنابراین سادهترین کار یا سوارشدن به اتوبوس یا هماهنگکردن با هتل (یا هر محل اقامت دیگری) برای فرستادن تاکسی است. اینها بهترین و کمهزینهترین روشهاست.
اینترنت در فرودگاه
در فــرودگاه استانــبــول ایــنــتــرنــت بهصورت رایگان وجود دارد؛ ولی باید از دستگاههای وایفای رایگان (Free-Wifi) بهوسیله بارکد پاسپورت، رمز یکساعته دریافت کنید. بااتصال به اینترنت و همچنین استفاده از گوگلمپ میتوانید از مسیر و زمان حرکت وسیله نقلیه موردنظرتان اطلاع حاصل کنید یا با محل اقامتتان تماس بگیرید. به یاد داشته باشید در فرودگاه، مهمترین راهنما تابلوها و مانیتورها هستند. با استفاده از آنها مسیر خروج یا هر اطلاعات دیگری را پیدا خواهید کرد.
دلار و یورو ببریم یا لیر؟
نکته بعدی اینکه، بهتر است با خودتان دلار یا یورو ببرید و در ترکیه به لیر تبدیل کنید. علت آنهم افت ارزش لیر در ترکیه نسبت به دلار در چند سال گذشته است. این ادعا البته همیشه صادق نیست و ممکن است این نسبت تغییر کند؛ ولی درمجموع همراهداشتن دلار بهعنوان ارزی بینالمللی مفیدتر است؛ ضمن اینکه صرافی در استانبول بهقدری فراوان است که بههیچوجه مشکل تبدیل ارز پیدا نخواهید کرد. به یاد داشته باشید که صرافیهای داخل فرودگاه معمولا نرخ کارمزد بیشتری دریافت میکنند؛ برای همین تبدیل ارز به مقدار زیاد در فرودگاه اصلا بهصرفه نیست؛ ولی در حد کرایه اتوبوس تا شهر، نیاز به لیر خواهید داشت.
هَس کد چیست؟
موضوع بعدی، تهیه استانبولکارت است؛ ولی پیش از استانبولکارت باید درباره هِسکد (HES Code) توضیح دهیم. این کد گواهی سلامت شماست؛ حتی قبل از شروع سفر با ارائه اطلاعات هویتی و شماره پاسپورت میتوانید آن را دریافت کنید. درواقع این کد وضعیت شما را در رابطه با بیماری کووید 19 نشان میدهد و این امکان را مهیا میکند که وضعیت سلامت شما را بتوان استعلام کرد. دولت ترکیه برای کنترل بیماری کرونا از این کد استفاده میکند. برای دریافت آن با استفاده از شماره پاسپورت میبایست به سایت
register.health.gov.tr مراجعه و با انتخاب زبان فارسی بهراحتی اطلاعاتتان را وارد کنید. بعد از دریافت این کد، فایلی حاوی بارکد به شما داده میشود که ترجیحا بهتر است آن را روی گوشی همراه خود داشته باشید؛ چراکه در ورودی بسیاری از فروشگاهها و مکانهای تفریحی از شما خواسته میشود. به یاد داشته باشید که برای دریافت هسکد مبلغی را به کسی پرداخت نکنید.
نحوه فعالکردن استانبولکارت
استانبولکارت یکی از الزامهای سفرتان است. برای استفاده از تمامی وسیلههای حملونقل شهری نیاز به استانبولکارت دارید. وسایل حملونقل هم محدود به مترو نیست. علاوه بر مترو برای سوارشدن به تراموا، اتوبوس و کشتی نیز نیاز به این کارت دارید؛ بنابراین برای تهیه استانبولکارت بهتر است از همان روز نخست ورودتان اقدام کنید. استانبولکارت را از باجههای مخصوصی که در متروها یا در نزدیکی ایستگاههای تراموا و کشتی وجود دارد میتوان تهیه کرد. نحوه دریافت آن نیز بسیار ساده است؛ کافی است با انتخاب زبان، دکمه خرید کارت را فشار داده و پولتان را درون دستگاه ارسال کرده و کارتی دریافت کنید. برای شارژ آن نیز تنها باید کارت را روی دستگاه قرار دهید و به مقدار موردنظر پول را درون دستگاه بفرستید تا بهصورت اتوماتیک شارژ شود. پولتان بایدصاف و تمیز باشد؛ وگرنه دستگاه قبول نخواهد کرد.
نکتههای ضروری درباره استانبولکارت
دانستن و بهخاطرسپردن چند نکته درباره استانبولکارت اهمیت دارد: اول اینکه، استانبولکارتهای قدیمی اعتبار ندارند و همراهداشتن آنها کمکی به شما نمیکند؛ پس اگر دوستی یا فامیلی به شما استانبولکارتی مربوط به چند سال گذشته داد، به کارتان نخواهد آمد؛ دوم اینکه، تا چند سال پیش یک استانبولکارت برای چند نفر کافی بود؛ ولی در حال حاضر به دلیل مشکل کرونا هرکس از یک استانبولکارت باید استفاده کند؛ نکته دیگر اینکه، بعد از دریافت استانبولکارت باید آن را فعال کنید. برای فعالکردن این کارت باید به سایت
«kisisellestirme.istanbulkart.istanbul» مراجعه و اطلاعات هویتی و هسکد را وارد کنید. درنهایت به یاد داشته باشید که هزینه هر سفر بسته به میزان جابهجایی شما در شهر متفاوت است. تجهیزاتی در خروجی هر ایستگاه وجود دارد که با قراردادن استانبولکارت رویشان مقداری از هزینه سفر (درصورتیکه سفرتان کوتاه باشد) به کارت شما برخواهد گشت.
مکانهای دیدنی در استانبول
استانبول شهری در ابعاد تهران است. برای همین در فرصت محدود چهار روز یا یک هفته نمیتوان همه آن را دید؛ ضمن اینکه امکانات گردشگری این شهر بهگونهای است که هر سلیقهای را اقناع میکند؛ پس باید تفریحهای خود را انتخاب و برایشان برنامهریزی کنید. استانبول موزههای زیادی دارد؛ ولی آیا شما عاشق موزهگردی هستید؟ استانبول محلههای قدیمی فراوانی دارد؛ ولی آیا شما پرسهزن و محلهگرد هستید؟ پیش از سفر هدفتان را مشخص کنید. البته میشود از هرکدام از این تفریحها هم بهره اندکی برد؛ مثلا کمی محلهگردی کرد. چند بنای تاریخی دید و به یکیدو موزه سر زد. برای اینکه از سفرتان بهره کافی ببرید، توصیه میکنیم راهرفتن در خیابان استقلال و میدان تکسیم را از دست ندهید؛ همچنین اگر زمان کافی دارید، گشتن در محلههای سلطان احمد، کادیکوی، بالات و بغداد بسیار جذاب و دیدنی است.
اگر به دریا و ساحل علاقه دارید، یک روز از سفرتان را در بویوکآدا که بزرگترین جزیره در حوالی استانبول است، بگذرانید؛ البته بهجز بویوکآدا، جزایر بکر و زیباتری نیز در حوالی استانبول وجود دارد که میتوان به آنها سفر کرد. مواظب زمان حرکت کشتیها در جزیره باشید. اگر اهل خرید هستید، فروشگاه بزرگ جواهر، بازار بزرگ و بازار هفتگی استانبول را از دست ندهید. اگر اهل موزهگردی هستید، موزههای معصومیت (اورهان پاموک)، هنر مدرن و کاخ توپکاپی از بهترین گزینهها هستند. اگر عاشق بناهای تاریخی هستید، موزه و مسجد ایاصوفیه و مسجد سلطان احمد بهراستی دیدنی هستند. نکته مهم درباره موزهها و بناهای تاریخی این است که برخی از آنها ازجمله هنر مدرن، بعضی روزها رایگان است و میتوان بدون صرف هزینه از آنها بازدید کرد. اگر اهل کافهرفتن هستید، در همه جای استانبول کافهای برای نشستن وجود دارد؛ ولی بهترین و مناسبترین کافهها در کادیکوی و استقلال است. اگر از غذاخوردن لذت میبرید، غذاهای محلی این شهر نظیر دونر کباب و اسکندر کباب را از دست ندهید و درنهایت اگر اهل هیچکدام از موارد بالا نیستید، لااقل حمام ترکی را تجربه کنید. اینها اما توصیههایی ساده برای سفر به استانبول است. برای گشتن و دیدن جاذبههای این شهر، حتی چند ماه نیز زمان کمی است.
تست کرونا در روزهای آخر
وقتی به روزهای آخر سفرتان (72 ساعت قبل از پرواز) نزدیک میشوید، دوباره باید به فکر تهیه آزمایش کرونا باشید؛ چراکه در فرودگاه استانبول نتیجه این تست را از شما میخواهند. این تست را در جاهای مختلف استانبول با مبلغی در حد صد لیر انجام میدهند و جواب آن را چند ساعت بعد به شما میدهند؛ برای همین مواظب باشید هزینه بیشتری به جیب سوءاستفادهکنندگان نریزید. میتوانید برای این کار از پذیرش محل اقامتتان کمک بگیرید. حداقل سه ساعت قبل از پرواز در فرودگاه باشید؛ چراکه هم از جاذبههای فرودگاه میتوان لذت برد و هم هزینه اجناسی را که معاف از مالیاتاند (و در طول سفر خریداری کردهاید) دریافت میکنید. برای این کار باجههایی در فرودگاه وجود دارد؛ پس فاکتورهای خرید را دور نیندازید. سفر به استانبول پر از جاذبه است؛ اما برگشتن به کشور همیشه رنگوبوی دیگری دارد. توصیه نهایی اینکه اگر کارمند هستید زمانی به ایران برگردید که دستکم یک روز زمان استراحت در خانه داشته باشید؛ زیرا استانبول شهر پیادهروی است.